Juttu

JUTTU | PÄIVI OJANPERÄ |

VG Wok on ilmiö Turussa: yhdestä grillikioskista alkanut toiminta on laajentunut jo kolmeen uuteen paikkaan

Aasialaista kasvisruokaa tarjoavasta ravintolasta on tullut parissa vuodessa ilmiö Turussa. Yksi omistajista, Huu Pham, 36, ehtii nukkua vain kuusi tuntia yössä mutta sanoo jaksavansa kasvisruuan voimalla.

Perustitte pari vuotta sitten ensimmäisen kasvisruokapaikkanne vanhaan grillikioskiin Portsaan. Millainen oli ensimmäinen työpäivänne VG Wokissa?
– Emme tienneet yhtään, miten yritys kannattaisi. Tulisiko ketään. Äitini Thi Pham oli skeptinen loppuun saakka. Hän oli sitä mieltä, että mitään ei tehdä valmiiksi.
– Kello 11 oli avajaiset, eikä ketään missään. No kello 11.30 jono oli jo sata metriä pitkä. Meillä oli lopulta yhteensä 12 henkilöä tekemässä ruokaa. Ystäviä tuli auttamaan.

Perheyrityksenne on erikoistunut vietnamilaiseen ja thaimaalaiseen kasvisruokaan. Onko kasvissyönti Vietnamissa yleistä?
– Ei ole. Vietnamilaiset eivät yleensä ole kasvissyöjiä. Suurin osa on buddhalaisia, joten tapoihin kuuluu, että kasviksia syödään viikon ajan joka vuosi. Muuten syödään myös lihaa.
– Äitini on ollut jo yli 30 vuotta kasvissyöjä ja hän tekee hyvää ruokaa.
– Sen jälkeen kun itsekin aloin syödä kasvisruokaa, ei ole väsyttänyt ollenkaan niin paljon kuin ennen vanhaan.

Miksi päätitte perustaa kasvisravintolan?
– Koska olemme itse kasvissyöjiä, ajattelimme että miksei niin hyvää asiaa voisi yrittää jakaa muillekin. Idea oli alun perin äidin.
– Aluksi teimme tofua itse ja mietimme, pitäisikö myydä sitä ravintoloille. Se meni kuitenkin huonosti kaupaksi.
– Arvinpuiston grillissä Portsassa oli ensin tarkoitus myydä tofua ja kevätkääryleitä, mutta lista laajeni nopeasti. Olimme ensin skeptisiä, että mahtaako kasvissyöjiä olla tarpeeksi.

Taisitte osua hyvään saumaan. Jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö tviittasi hiljattain, että syö lihaa vain kerran viikossa. Yllättikö suosio?
– Kyllä se yllätti. Aluksi ajattelimme, että mahtaako kukaan tykätä.
– Suomalaisilla on nykyään tietoa, että kasvissyönti on hyväksi. Se on trendikästä.

Huu Pham esittelee tofu-nuudelikeittoannosta. Phamin perheen kasvisruokayrittäjyys alkoi nimenomaan itsevalmistetusta tofusta.

Portsan lisäksi teillä on kasvisruokapaikkana entinen gillikioski Raunistulassa. Avasitte vastikään myös kaksi uutta ruokapaikkaa, toisen Biocityyn, toisen keskustaan Forumiin. Millä tavoin nämä paikat ovat valikoituneet?
– Vanhojen grillien vuokrat ovat halpoja, ja toisaalta ne tuovat elämää näille asuinalueille. Haluamme pitää kulut kohtuullisina ja mennä aina sen mukaan, mitä on taskussa.  Biocityssä ja Forumissa olemme lähempänä asiakkaita.

Millainen tausta perheellänne on?
– Tulimme Vietnamista venepakolaisina Suomeen vuonna 1988. Meitä tuli iso joukko, mutta meidän perheeseen kuuluivat vanhemmat, isosisko ja kaksi veljeä. Pikkusisko syntyi Suomessa.
– Olin itse 5-vuotias silloin. Minulla itselläni ei ole muistikuvia, mutta olen kuullut, ettei se ollut mitään luksusta aluksi.

Yrittäjän työpäivät ovat usein pitkiä, ja työ on myös harrastus. Päteekö se myös sinuun?
– Kyllä. Nukun noin kuusi tuntia yössä.
– Käyn eri paikoissa kontrolloimassa, että ruoka on oikeanlaista ja kaikki on siistiä, niin kuin kuuluu.
– Koulutan myös kaiken henkilökunnan. Käyn päivän aikana eri paikoissa.
– Välillä tulee uupumus, ja pitää istahtaa miettimään, että miksi teen tätä hommaa. Sitten sitä kuitenkin aina innostuu taas.

2 vastausta artikkeliin “VG Wok on ilmiö Turussa: yhdestä grillikioskista alkanut toiminta on laajentunut jo kolmeen uuteen paikkaan”

  1. Sami Lehtimäki

    Kiitokset Phamin perheelle, että olette lähteneet tähän! Olette saaneet lähes vannoutuneen lihansyöjänkin syömään kolme kertaa viikossa kasvisruokaa. BunBo on aivan huippu – olen jopa yrittänyt tehdä sitä kotona.


  2. Proletaari

    Tänäänkin kävin syömässä, VG Wokin patonki on mainio pikaeväs ja sopivasti tulinen! Kiitos!


Kommentoi