Juttu

JUTTU | KIRSI SAIVOSALMI |

Vegebuumi etenee Turussa

Vegaanisen Facebook -ryhmän perustaja kertoo, että vegaanitrendi näkyy ruokakaupoissa ja ravintoloissa ympäri kaupungin.

Kuvauspaikaksi valikoitunut vihanneskoju saa turkulaisen vegaanin Anne Niemisen epäröimään. Edelleen jotkut ajattelevat, että vegaanit ovat ituja pureksivia terveysintoilijoita, vaikka joukko koostuu tavallisista ihmisistä. Kuten Niemisestä ja hänen perheestään, 2,5-vuotiaasta tyttärestä ja miehestä, joka työskentelee sähköasentajana ja harrastaa painia.

Ainakin isommissa kaupungeissa on puhuttu vegaaniruokavalion suosion kasvusta viimeisten parin vuoden aikana. Mitä sanoo Nieminen, joka on paitsi ollut mukana järjestämässä vegaanihaasteita, myös ylläpitänyt turkulaisvegaaneiden Facebook-ryhmää vuodesta 2013?

– Kyllä se alkaa olla jo buumi. Pienemmistäkin kaupoista saa Turussa jo hyvin vegaanisia tuotteita, kuten tofua, kasvimaitoja ja jäätelöitä. Lähes jokaisesta ravintolasta löytyy kasvis- tai vegaanivaihtoehtoja, Nieminen luettelee ja lisää, että sekin kertoo jonkinlaisesta trendistä, että Saarioisen klassikkoeinespitsasta on saatu vegeversio.

Vegaaniruokakauppa on toiminut Turussa jo vuosikymmenen alusta, ja ensimmäinen vegaaniruokafestivaali pidettiin tänä kesänä. Vegånia keräsi osallistujia yli odotusten, noin 10 000. Niemisen Vegaaninen Turku -ryhmään satelee Facebookissa liittymispyyntöjä parisenkymmentä joka päivä, tänä vuonna selvästi tiuhempaan kuin alkuaikoina.

Huolimatta tarjonnan ryöpsähdyksestä ei tutkimusten perusteella voida vielä puhua buumista. Sitran keväällä teettämän kyselytutkimuksen mukaan vain yksi prosentti suomalaisista on vegaaneja eli sellaisia, jotka eivät syö mitään eläinperäistä.
Jos mukaan lasketaan myös ne, jotka eivät syö lihaa tai ainakaan punaista lihaa, prosenttiluku nousee kahdeksaan. Heitä on eniten alle 30-vuotiaiden joukossa ja pääkaupunkiseudulla. Myös Turku opiskelijakaupunkina kulkee trendin kärjessä.

– Kasvispainotteinen syöminen on lisääntynyt, vaikka ihmiset eivät olisi kokonaan vegaaneja, Nieminen on huomannut.

Niin sanottujen sekaanien ja fleksaajien määrän kasvu innostaa isojakin elintarvikevalmistajia satsaamaan eineksiin ja muihin helppokäyttöisiin tuotteisiin, joissa liha korvataan muulla proteiinin lähteellä. Kasvaville markkinoille yrityksiä houkuttelee myös nyhtökauran ja härkäpapuvalmiste Härkiksen suosio.

Kasvis- ja kalatuotteiden valmistaja Apetit on pitänyt vegaaniutta tuotekehityksen keskiössä jo pitkään.
– Tänä vuonna lanseeratut runsasproteiiniset Kasvisjauhis-pyörykät ja -pihvit ovat olleet merkittävässä roolissa yrityksen liikevaihdon kasvattamisessa, tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen kertoo.
Esimerkkinä mainittakoon, että suositun Vihis-vihannespiirakan kehittäjän, kouvolalaisen Hovi Ruuan liikevaihtoa vegaanituotteet kasvattivat 10 prosentilla.

Vaikka kauppahallin vihanneskoju ei aivan omimmalta kuvaspaikalta Anne Niemiselle tunnukaan, kasvikset kuuluvat toki perheen ruokavalioon – mutta eivät sen enempää kuin sekasyöjilläkään.
– Meillä tehdään ihan tavallista ruokaa, esimerkiksi kasvis-makaronilaatikkoa ja nyhtökaurasta kaikenlaista, Nieminen kertoo ja kiittelee tyttären päiväkotia, jossa vegaaniruokavalio ei ole ongelma.

Herkutteluhetkiin alkaa olla Niemisen mukaan jo liikaakin vaihtoehtoja. Toisin oli ennen, kun vegaanisen jäätelön löytäminen vaati salapoliisin taitoja.

Millaista on olla vegaani Turussa?

Kysyimme Facebookin Vegaaninen Turku -ryhmän jäseniltä:

1. Millainen paikka Turku on vegaanille ravintoloiden ja tuotteiden saatavuuden kannalta?

”Vuoden verran Turussa asuneena, jos vertaa tilannetta Joensuuhun, täällä on oikein hyvä vegaanin olla. Esimerkiksi Kupittaan Cittarista löytää tosi hyvin kaikkea, plussaa hyllynreunassa olevasta vegaaninen-lapusta, josta näkee heti, onko tuote sitä, mitä etsii. Sitten tietenkin Vegekauppa, jossa ei tarvitse edes miettiä! Ikävä kyllä kahviloissa ajatellaan, että vegaanit eivät suolaista syö, hirmuisen vaikeaa löytää mitään muuta kuin raakakakkuja.”
Turkulainen nainen

”Valikoima on moniin muihin paikkakuntiin verrattuna hyvällä tolalla. Kauramaitoa saa lähes jokaisesta kahvilasta. Wiklundin vegevalikoima on räjähtänyt viimeisen vuoden aikana. Ravintolatarjonnassa olisi silti parantamisen varaa.”
Turkulainen mies

2. Mitä mieltä olet vegaanisten tuotteiden hintatasosta?

”Vegaanituotteiden hintataso on esimerkiksi kasvimaitojen, jäätelöiden ja muiden herkkujen sekä prosessoitujen tuotteiden osalta monesti vastaavaa eläinperäistä tuotetta kalliimpi, mikä on harmillista. Esimerkiksi erikoisliikkeiden vegaanikarkit ovat aivan älyttömän hintaisia. Toivoisin, että vanhojen maito- ja lihamaataloustukien oheen tulisi joku kasvisruuan valtiollinen tuki tai verohelpotus. Kukahan poliitikko lähtisi ajamaan?”
Turkulainen nainen
”Monissa tuotteissa on selkeä vegaanilisä. Vaikka tuote olisi luonnostaan vegaaninen, niin kirjoittamalla pakkaukseen ’Vegan’ hintaa voi korottaa.”
Turkulainen mies

”Hinnat ovat suurimmaksi osaksi sopivat. Jotkut tuotteet ovat aika kalliita. Toisaalta niin sanotut perustuotteet (tofu, nyhtökaura, soijajugurtit, kasvimaidot ja -kermat) ovat kuitenkin kohtuuhintaisia.”
Turkulainen nainen

Yksi vastaus artikkeliin “Vegebuumi etenee Turussa”

  1. Kasvisten lisääjä, kokeili makuja

    Indyn Farmi! Satoja valkosipulilaatuja ! Jokainen laatu maistuu omanlaiseltaan.
    Vegaani saa yllättävän helposti makuja arkiruokaansa.


Kommentoi