Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Vegaaniviinit ja alkuviinit saavat Alkoon omat tunnisteet

Alkon asiakas valitsee yhä useimmin sertifioidun tuotteen, ja lokakuun alussa Alko lanseera uuden eko-symbolivalikoiman myymälöihin ja verkkokauppaan.

Viime vuosina sekä luomusertifioitujen juomien määrä valikoimassa että myynti on ollut tasaisessa kasvussa. Tämän vuoden tammi-elokuussa luomutuotteiden myynti kasvoi 18 prosenttia ja eettisen kaupan tuotteiden myynti viisi prosenttia.

Lanseerattavat neljä uutta ympäristötietoa ovat vegaanisuus, alkuviini, paikallinen ekosertifikaatti ja kevyempi lasipullo. Kaikki kyseiset tiedot saadaan tavarantoimittajilta. Eko-symbolivalikoimaan kuuluvat myös jo olemassa olevat luomu- ja biodynaamiset tuotteet.

Vegaaninen viini
Vegaanisten viinien kasvava kysyntä on ollut tapetilla jo vuosien ajan. Vegaanisuudella ei ole kansainvälistä ja valvottua sertifiointia. Ilmoitettu vegaanisuus perustuu tuottajan antamiin tietoihin.
Tavallisesta viinistä vegaaninen viini eroaa käytännössä siten, että sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita. Muissa kuin vegaanisissa viineissä on kirkastuksessa sen sijaan voitu käyttää liivatetta, kananmunaa, kaseiinia tai kalaliimaa.

Alkuviini
Kansainvälisesti suosiota kasvattaneet alku- eli luonnonviinit (engl. natural wines) ovat rantautuneet Alkonkin hyllyille.
Alkuviinien valmistuksessa ei ole käytetty synteettisiä tai kemiallisia valmisteita eikä viinejä suodateta tai kirkasteta. Tämän seurauksena voi alkuviinin pullonpohjalla joskus olla nähtävissä pientä sakkaa.
Kuten vegaanisilla viineillä, ei alkuviineillekään ole kansainvälisiä standardeja. Luonnonmukaisella menetelmällä pyritään säilyttämään rypäleen luonnollinen maku, eikä vaikuttaa lopputulokseen modernein viininvalmistuksen menetelmin. Eroavien valmistustapojen vuoksi ei alkuviinejä tulisi verrata perinteisiin viineihin, vaan suhtautua niihin omana juomatyyppinään.

Paikallinen ekosertifiointi
Paikallinen kestävän kehityksen sertifikaatti on maa- tai osavaltiokohtainen (USA:ssa), ja sitä voi hakea kuka tahansa tuottaja. Alkon kriteeri on, että kunkin ekosertifioinnin vaatimuksista vähintään puolet liittyvät ympäristöseikkoihin. Niiden lisäksi sertifiointeihin voi sisältyä eettisiä, työntekijöiden asemaan ja työoloihin liittyviä vaatimuksia. Vaatimuksien toteutumista valvotaan ulkopuolisen auditoijan tekemillä tarkastuksilla, joita paikallinen sertifioijataho teettää.

Kevyempi lasipullo
Yksi viininvalmistuksen ympäristövaikutuksiin suuresti vaikuttava tekijä on sen pakkaus. Tavallinen 0,75 litran viinipullo voi tyhjänä painaa jopa yli kilon.
Alko luokittelee kevyemmiksi pulloiksi maksimissaan 420 gramman painoiset 0,75 litran lasipullot. Nämä kevyemmät lasiset viinipullot ovat nyt löydettävissä uuden eko-merkinnän avulla. Jopa puolta kevyemmät lasipullot tarkoittavat polttoaineen kulutuksen ja CO2-päästöjen vähennystä kuljetuksissa, ja pienentyvää lasijätteen määrää kierrätysprosessissa.

Kommentoi