Juttu

JUTTU | Kirsi Saivosalmi |

Vegaanifestari kaikenlaisille syöjille

Uusi ruokafestivaali Vegånia kutsuu kaikki kaupunkilaiset Vanhalle Suurtorille ruokavalioon katsomatta.

Tapahtuman järjestäjäkaksikkoon kuuluva Roosa Vastamäki saapuu haastatteluun suoraan Tikitakista, joka on yksi festivaaleille osallistuvista ravintoloista. Mukaansa Vastamäki on saanut maistiaisia, joita on nyt sopiva hetki testata.

Hampurilaisen täytteenä on mehevä soijasta valmistettu tempeh-pihvi ja lisukkeena sipulirenkaita. Näistä antimista täyttyy raavainkin herkuttelija. Festivaalien yksi tarkoitus on näyttää, miten monipuolista vegaaninen ruoka voi olla.
– Ei tarvitse olla kasvissyöjä, jotta voisi tulla nauttimaan Vegånian tarjonnasta, kertoo Suvi Kiukas, festivaalin kantava voima Roosa Vastamäen ohella.

Hän alkoi viime syksynä haikailla kotikaupunkiinsa vegaanista tapahtumaa, ja päätti lopulta perustaa sellaisen itse. Mukaan liittyi enemmittä taivutteluitta myös Vastamäki, joka on Kiukaksen ystävä ja tuttu Taideyhdistys Olohuoneesta.

”Vegaaninen ruoka on alkanut kiinnostaa turkulaisia kiihtyvällä tahdilla.”

Sushia, pitsaa, aasialaista, falafeleja, hampurilaisia ja kaikkea siltä väliltä. Ensimmäinen vegaaniruokajuhla oli tarkoitus käynnistää kokeiluhengessä, mutta toisin kävi. Sekä alueen ravintolat että yleisö syttyivät ideasta nopeasti.

Mukaan ilmoittautui 19 ravintolaa ja muuta näytteilleasettajaa, jotka täyttävät Vanhan Suurtorin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Lisäksi 14 turkulaisravintolaa tarjoaa samalla viikolla ravintoloissaan tapahtuman nimikkoannoksen tai -menun.

Joukosta löytyy niin kasvisravintoloita kuin muitakin paikkoja, kuten Kaskis, Roster Turku, Pinella ja Tres. Tapahtuma saa tukea Turun kaupungilta.
– Vegaaninen ruoka on alkanut kiinnostaa turkulaisia kiihtyvällä tahdilla. Esimerkiksi Tikitakissa kerrottiin, että asiakkaita riittää ruuhkaksi saakka, Vastamäki vahvistaa ilmiön, joka näkyy ympäri kaupunkia.

Muutkin kuin kasvisravintolat saavat festivaaleilla tilaisuuden näyttää, että niiltä luonnistuvat annokset, jotka eivät sisällä eläinperäisiä tuotteita.

”Kannustamme ihmisiä tulemaan paikan päälle monta kertaa.”

Jotta kävijöiden vatsat eivät pääsisi täyttymään heti ensimmäisellä kojulla, valikoimissa on runsaasti street food -tyylisiä pikkuannoksia.
– Kannustamme ihmisiä tulemaan paikan päälle monta kertaa. Kahden päivän aikana on mahdollista syödä tosi hyvin, Kiukas kertoo.

Eettisten, kestävästi tuotettujen ja laadukkaiden makunautintojen lisäksi festivaali tarjoaa myös live-musiikkia ja muuta oheisohjelmaa. Herkkutorin keskellä pyörähtää käyntiin yhteistyökumppani Kuninkaantien Panimon järjestämä pienpanimofestivaali TuPa. Veganismista pidetään luento ja falafelpyöryköiden valmistamisesta pikakurssi.

Tapahtumat ovat maksuttomia ja pienpanimofestivaalia lukuun ottamatta ikärajattomia.

Vegånia-vegaaniruokafestivaali järjestetään Vanhalla Suurtorilla 4.–5. elokuuta.

Vegånian runsas tarjonta

  • Herkkutorilla mukana ovat ravintolat Kuori ja Roots Kitchen, Tikitak, Good Sås, Cafe Ketunleipä, Tres, Roster Turku, Karu Izakaya, Wood and fire pizza, Lucky Vegan, Turku Kahvilla, Fafas, Latte Cafe, Shams Falafelit, Sushigalleria Len’s ja HoDai. Lisäksi mukana on Vegånian sponsori, Yosa-välipalatuotteitaan esittelevä Bioferme.
  • Yhteistyöravintolat tarjoa­vat 31.7.–5.8. välisenä aikana ravintoloissaan tapahtuman nimikkoannoksen tai -menun. Niitä voi testailla Kaskiksessa, Kuoressa, Vänäkissä, Sushi Pandassa, Roster Turussa, Turun KASVIS -ravintolassa, Gastropub Löydössä, Teinissä, La Victoriassa, Leipomo Grynissä, Karu Izakayassa, Kembuz Cafessa, Pinellassa ja Smooth It!:ssä.
  • Lisäksi luvassa on musiikkia, falafel-pikakurssi, kirpputori, luentoja ja muuta oheisohjelmaa.

Kommentoi