Juttu

JUTTU | JENNI LEPPÄNEN |

Vaahteramäen tila kehitti kananmunataksin

Vaahteramäen tilalla kanoilla on ulkona viiden hehtaarin laidun käytettävissään. Silti kanat viihtyvät kanalan läheisyydessä. – Vasta pari viikkoa sitten kanat siirtyivät puiden luokse, kertoo Mikko Välttilä. Kuvat: TS/Shoja Lak.
Vaahteramäen tilalla kanoilla on ulkona viiden hehtaarin laidun käytettävissään. Silti kanat viihtyvät kanalan läheisyydessä. – Vasta pari viikkoa sitten kanat siirtyivät puiden luokse, kertoo Mikko Välttilä. Kuvat: TS/Shoja Lak.

Somerolla sijaitsevan ulkokanalan pihamaalta kuuluu iloinen kotkotus. Muutama kana on lajityypillisesti kuopsuttanut itsensä ulos ulkotarhastaan ja tepastelee tyytyväisenä pihamaan niityllä.

Mikko Välttilän kanoilla ei kuitenkaan ole tarvetta karkailuun. Välttilän Vaahteramäen tilalla 8 500 kanaa saavat nimittäin itse päättää ovatko kanalassa sisällä, 300 neliön katetulla terassilla vai viiden hehtaarin tarhassa. Kanoille on tarhassa tarjolla sekä niittyä että puiden tarjoamaa suojaa.

Koska Välttilän kanala on kanamäärältään keskimääräistä kanalaa pienempi, eikä käsite ulkokanala ole kuluttajille vielä kovin tuttu, Välttilä on kehittänyt uudenlaisen tavan saada kuluttajille tuotteitaan.

Hän aloitti heinäkuun alussa Muna Eggs Press -munataksin, jolta asiakkaat voivat tilata ulkokananmunia lähes kotiovelleen. Välttilä itse toimii munataksikuskina.

– Tämä idea tuli itse asiassa eräältä ystävältäni, joka asuu kauempana. Hän kysyi, miten voisi saada meidän munia, Välttilä kertoo.

Vaahteramäen tilan kanat saavat itse päättää ovatko sisällä kanalassa, terassilla vai laitumella. Luukut mahdollistavat liikkumisen myös niille, jotka eivät osaa päättää.
Vaahteramäen tilan kanat saavat itse päättää ovatko sisällä kanalassa, terassilla vai laitumella. Luukut mahdollistavat liikkumisen myös niille, jotka eivät osaa päättää.

Välttilä lupasi toimittaa munia, jos tilausmäärä olisi sellainen, että Somerolta kannattaa lähteä kananmunia kuskaamaan Uudellemaalle. Hetken mietittyään hän ajatteli, että toimintaa voisi laajentaa muuallekin.

Välttilä otti yhteyttä sosiaalisessa mediassa kuluttajiin ja kyseli onko kiinnostusta. Nyt Muna Eggs Pressillä on jo kuusi reittiä, joita pitkin Välttilä myy kananmuniaan kuluttajille.

Tilaaminenkin toimii kätevästi sosiaalisen median kautta.

– Suunnittelen reittien aikataulut sekä reitit, ja sen jälkeen julkaisen tilauslomakkeen.

Minimitilausmäärä on yksi 30 munan kenno, mikä maksaa kuusi euroa. Sitten kuljetan kananmunat sovittuna päivänä sovittuun paikkaan, selventää Välttilä.

Hänen mukaansa vastaanotto on ollut erittäin positiivista.

Vaahteramäen tilan ulkokananmunia alkaa kohta saada ainakin Uudellamaalla kaupoista. Sen lisäksi MunaEggsPressin kuusi reittiä Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Itä- ja Länsi-Uusimaa sekä Helsinki pitää eteläisen Suomen tilausten mukaan ulkokananmunissa.
Vaahteramäen tilan ulkokananmunia alkaa kohta saada ainakin Uudellamaalla kaupoista. Sen lisäksi MunaEggsPressin kuusi reittiä Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Itä- ja Länsi-Uusimaa sekä Helsinki pitää eteläisen Suomen tilausten mukaan ulkokananmunissa.

– Ihmisille on tärkeää nykyään tietää mistä ruoka tulee. Kuluttajat suosivat sitä, että voivat ostaa ruokansa suoraan tuottajilta.

Välttilä siirtyi kananmunatuottajaksi muutama vuosi sitten oltuaan ensin sikafarmarina. Sian kasvattamisen muututtua kannattamattomaksi, Välttilä oli ensin perustamassa luomukanalaa.

Hän kuitenkin kuuli laitilalaisen Munaxin projektista perustaa Suomen ensimmäinen ulkokanala eli niin sanottu free range -kanala, ja päätti lähteä siihen mukaan.

Välttilän kanat ruokitaan rehulla, mikä sisältää viljaa, rapsiöljyä, kivennäisiä, kalkkia ja soijaa. Sen lisäksi ne saavat sesonginmukaisina herkkupaloina porkkanaa ja omenaa, sekä niityltä tuoretta ruohoa.

– En väheksy luomua, mutta eläimen hyvinvoinnin kannalta ulkokanala on mielestäni kanalle se vielä parempi vaihtoehto, toteaa Välttilä.

Vaahteranmäen tilan kanala on Suomeen ensimmäiseksi perustettu ulkokanala. Suomessa on tiettävästi nyt kolme ulkokanalaa, joista kaksi sijaitsee Somerolla.

Ulkokanala tarkoittaa sitä, että kanoilla on mahdollisuus ulkoiluun ympäri vuoden. Vaahteramäen tilalla kanalan luukut avataan aamuisin yhdeksältä. Kesäaikaan luukut suljetaan yhdentoista aikaan illalla, kun laidun on jo niin tyhjä, että viimeisetkin ulkona viihtyvät kanat on edes mahdollista ajaa sisälle. Kanojen yöaika alkaa kuitenkin virallisesti jo yhdeksältä.

Viideltä aamulla kanalaan syttyvät valot. Se kertoo kanoille, että on aika herätä, käydä syömässä ja ryhtyä munimaan. Yhteentoista mennessä muninta on valmis.

– Iltaisin haetaan aidan ali menneet takaisin tarhaan. Avataan vaan ovet ja sieltä ne sitten palaavat kyllä itsekin takaisin reissuiltaan, naurahtaa Välttilä, jonka ulkokanalassa kanat ovat munineet helmikuusta 2013.

24 vastausta artikkeliin “Vaahteramäen tila kehitti kananmunataksin”

 1. Nina Landström

  Hyvä Mikko ja Vaahteramäen kanat!!! Loistava idea ja munat ovat vallan maukkaita, harmi vain kun tuppaavat loppumaan kesken vaikka kuinka luuli tilaavansa riittävästi 😉
  Suosittelen!


 2. Jim Crane

  En ole parempia kaupallisia kananmunia vielä syönyt, varsinkin ne tuplakeltuaismunat oli huippu. Suosittelen. 🙂


 3. Inna S.

  Itse kotikanalan omistajana arvostan TODELLA paljon tällaista tuotantomuotoa! Omat kanani rakastaa kulkea vapaana pihalla ja metsässä, kuopsuttaa maata ja ottaa päiväunia kuusten alla itse kaivamissaan kuopissa. Juuri sellaista kanan elämän pitääkin olla! Iltasin kanani kävelevät itse takaisin kanalaan ja käyvät tyytyväisinä orsille nukkumaan. Ovat ihania eläimiä.


 4. Rami Rauttamo

  Mahtavaa 🙂 jaoin linkin kaverin jakamalta artikkelilta ja sait heti ainakin 2 asiakasta lisää. (y)


 5. saara l

  itse mietin etteikö ketut ja muut näitä kyttää?miten tää puoli hoituu.


 6. Jari Väliaho

  Meillä oli joskus koristekanoja Maskussa asuessamme. Muutama kana ja komea kukko saivat elellä vapaasti pihapiirissä popsimassa mikä milloinkin maistui ja munia ei tarvinnut kaupasta hakea. Maku oli mitä mainioin. Yhtään kanaa ei kadonnut petojen saaliiksi. Heillä oli oma yömaja vanhassa parakissa ja sinne nuo kipitteli yöksi orsille. Aamulla kukko kertoi koska kuuluu herätä ja askareet alkoivat. Loistava idea, kanatkin saavat arvoistansa elämää 🙂


 7. Tiina

  Todella upeaa toimintaa !!! Tilaan tästä lähtien ja kerron kaikille tutuille ja jaan feissarissa 🙂


 8. Miia

  Ostin juuri viime viikolla ekan kerran Vaahteramäen munia. Hyvin toimi ja ostan takuulla jatkossakin! Kiitos, tämä on ihan fantastista toimintaa! Itse olen myös jakanut facessa ja mainostanut muutenkin muille tätä.


 9. Lenuska

  Hei, minäkin haluaisin tilata munia!!! Mutta en ole somessa. Ja niin asun Turussa… Eli onko muuta mahdollisuutta tehdä tuo tilaus?


 10. Jorma Lehtola

  Hei, kuulin radiosta tästä nerokkaasta markkinointitavasta, kun kuluttajan on mahdollista saada suoraan tuottajalta kyseiste ulkokanojen munia. Olen ehdottomasti kiinnostunut ostamaan kyseisiä munia mahdollisimman pian. Koska se olisi mahdollista täällä Nummelassa, ja kilo ko munia maksaa?
  terv Jorma Lehtola


  • tsruoka

   Hei, kannattaa kurkata Vaahteramäen tilan fb-sivuilta heidän reittinsä ja niiden päivämäärät. Ellei yksikään reitti ulotu teille asti, ole yhteydessä tilalle ja ehdota asiaa. Käsittääkseni he ovat hyvin joustavia reittien suunnittelussa, jos vain ennakkotilauksia on riittävästi 🙂 terkuin Heli


 11. Markku Seppänen

  Mistä sähköpostiosoitteesta voi tilata
  tai löytyy ohjeet?

  Terkkuja Markku S


 12. Marina

  Hei! Asun Itä-Helsingissä tuleeko tännepäin suoraan tilalta kananmunia?


 13. tsruoka

  Hei kaikille yhteystietoja kyselleille! Alla olevasta Facebook-linkistä pääsee tutustumaan munataksin reitteihin klikkaamalla Tapahtumat-tekstiä. Jatkossa reittitiedustelut voi tehdä suoraan Vaahteramäen väelle. 🙂

  https://www.facebook.com/groups/827477007270617/?ref=ts&fref=ts

  -Katariina/TS


 14. Maija Pohjolainen

  eikö ole muuta keinoa saada tietoa tästä expresskuljetuksesta, kuin Facebook? Kaikki eivät halua kuulua tuohon ”naamakirjaan”


 15. Ritva Roos-Eerikäinen

  Olen yrittänyt myöskin saada aikataulua / pv määriä, milloin täällä Pirkkalassa Pereentiellä olette seuraavan kerran ?
  Ihmettelin pitkää jonoa viikko sitten, jolloin selvisi, että munakauppaa oltiin jonolle asti tekemässä!
  Olen myöskin sitä mieltä, että en halua olla Facebookissa !
  Mielelläni liittyisin tähän ”onnellisten kanojen” muna jonoon !!


Kommentoi