Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Uusi ruokakirja Turku lautasella 3 esittelee kaupungin parhaat palat

Suuren suosion saavuttaneet, turkulaista ruokakulttuuria esittelevät Turku lautasella -kirjat saivat jatkoa, kun tänään keskiviikkona julkistettiin Turun Sanomien kustantama Turku lautasella 3 -kirja. Se esittelee kaikkiaan kymmenen herkullista kohdetta, niiden parhaat reseptit ja palasen alueen lähihistoriaa.

– Tämä kirja summaa sen, mitä me kaikki olemme juuri nyt, millainen ruokakaupunki Turku on juuri nyt ja millaisista kerroksista kaupunkimme ja sen ruokakulttuuri muodostuu, sanoo kirjan kirjoittaja, Turun Sanomien ruokatoimittaja Heli Nieminen, joka on kirjoittanut myös aiemmat Turku lautasella -kirjat.

– Tällaista kirjaa ei voi tehdä kukaan yksin, vaan se on syntynyt yhteistyönä. Onnistuneeseen lopputulokseen on tarvittu sekä koko tekijätiimiä että kaikkia ravintoloita. Meillä on ollut kasassa aivan uskomaton porukka, ja lopputulos on sen mukainen – aivan upea, sanoo Nieminen.

172-sivuisen, runsaasti kuvitetun Turku lautasella 3 -kirjan kuvannut Turun Sanomien valokuvaaja ja kuvapäällikkö Riitta Salmi.

– Kirjan kuvauksissa mietin monesti sitä, miten hienoja ravintoloita meillä Turussa on! Aiemmin ei ole tajunnut, miten kovaa työtä ravintolatyö on, ja mitä kaikkea pitää tehdä sen eteen, että annos on lopulta asiakkaan edessä, miettii Salmi.

– Oli hienoa seurata ravintoloiden työtä niin, että siihen pystyi käyttämään kunnolla aikaa. Meille ei järjestetty kuvattavaa, vaan seurasimme oikeita tilanteita, aivan kuten sanomalehtityössäkin tehdään. Ainoastaan annokset tehtiin erikseen kuvaamista varten.

Turku lautasella 3 -kirjan ravintolat esitellään uusimmasta vanhimpaan, joten kirjan aloittaa vierasvenesataman kylkeen toukokuussa avautunut ravintola Nooa. Kuvat: TS/Riitta Salmi
Toisena esitellään Tuomiokirkon kupeessa sijaitseva Roster Turku, jonka sydän on suuri avokeittiö.

Jokainen kirjan ravintola paljastaa omat suosikkireseptinsä, ja kirjassa on kaikkiaan kolmekymmentä reseptiä niin alku-, pää- kuin jälkiruokiinkin. Kirjasta löytyy muun muassa resepti Kaskiksen kalaympyrään, Göranin kalakeittoon, Brahen Kellarin Toast Skageniin ja Ludun brownieen.

Ludun browniesta onkin muodostunut kaikkien Turku lautasella -kirjojen ulkoasusta vastaanneen Turun Sanomien ad Kati Kivelän suosikkileivonnainen, jonka hän on tehnyt monta kertaa.

– Jokaisesta kirjasta yksi resepti on noussut yli muiden. Ensimmäisestä Turku lautasella -kirjasta suosikkini oli ravintola Hermanin suklaakakku, teen sitä vieläkin usein. Kakkoskirjasta löytyvä Turun kaupungintalon edustuskeittiön kolmen suklaan vadelmamoussekakku on ollut luottoreseptini, johon ihmiset ihastuvat aina. Luulen, että tästä kirjasta klassikoksi jää juuri Ludun suklaakakku.

Ravintola Göranin reseptit on toteuttanut Mikko Leminen.
Voiko tartar olla näin herkkä ja kaunis? Ludussa voi.
Jokainen ravintola Kaskiksessa käynyt tietää, että keittiössä on tiivis tunnelma.

Turku lautasella 3 -kirja esittelee mukana olevat kohteet uusimmasta vanhimpaan niiden avaamisjärjestyksessä. Uusimmat kirjassa mukana oleva paikat ovat vierasvenesataman kylkeen rakentunut ravintola Nooa ja historialliseen miljööseen, aivan Tuomiokirkon kupeeseen avautunut Roster Turku -ravintola.

Kirjasta löytyvät myös turkulaisten suosikit, Forum Marinumin yhteydessä toimiva, saaristolaishenkistä ruokaa tarjoava ravintola Göran, herkkusuiden rakastama Ludu sekä Michelin-oppaaseenkin päässyt, supersuosittu Kaskis. Kaskis on vastannut myös kirjan kansiannoksesta, joka on itseoikeutetusti Kaskiksen legendaarinen kalaympyrä Kastehelmi-lautasella.

– Tämä kirja oli siitä erilainen kuin aiemmat Turku lautasella -kirjat, että aivan ensimmäisenä teimme kannen. Se oli valmis jo viime elokuussa. Kirjan kannessa yhdistyvät hiukan ”nahkea” soft touch -pinta ja kiilto. Mielestäni lopputulos on todella onnistunut, sanoo Kivelä.

Ravintola Suomalaisen Pohjan asiakkaina on usein yhdistyksiä, tällä kertaa juhlimassa olivat Turun Paistinkääntäjät.
Ravintola Brahen Kellarin jälkiruoka kirjassa on marenkilehikäinen eli pavlova.
Kirjasta löytyy myös lohta Börsin tapaan.
Ravintola Pippurimyllyn henkilökunta kokoontuu työpäivän alkajaisiksi yhdessä aamiaiselle.

Koska ravintolakulttuuri rakentuu kerroksellisuudesta ja Turun ravintolaperinteillä on pitkät juuret, kirjassa on mukana myös viisi klassikkopaikkaa, joilla on oma asemansa turkulaisten sydämissä ja vatsoissa.

Ne ovat mukana kaupungin ytimessä aina vuodesta 1894 toiminut Börs, Turun vanhin kellariravintola Brahen kellari, saman omistajaperheen yli 40 vuoden ajan pitämä Pippurimylly, klassinen klubiravintola Suomalainen Pohja sekä remontin myötä uuteen kukoistukseen noussut Turun kauppahalli ravintolamaailmoineen.

Kauppahallin resepteistä vastaavat Turun vanhin sushiravintola Kado Sushi, kasvisruuallaan turkulaiset valloittanut Roots Kitchen ja Suomen paras leipomo -tittelin saanut MBakery.

Roots Kitchenin vegaaneillekin sopivaa annosta rakentamassa Marjaana Pohjola.
MBakeryn persoonallinen mansikkakakku on Mikko Hietalan suunnittelema.
Halstrattu lohi on Kado Sushin erikoisuus. Sitä löytyy myös kirjan resepteistä.

Turku lautasella 3 -kirjassa on mukana myös historiikki, joka kertoo siitä, millaiset sata viime vuotta ovat olleet ruokakulttuurin kannalta Turussa. Osion on kirjoittanut toimittaja Eva Latvakangas. Historiikissa luodaan katsaus menneisyyden loistopaikkoihin, kuljetaan raittiudesta kieltolakiin, kerrataan laman vaikutuksia ja seurataan jokirannan nousua nykyiseen kukoistukseensa.

Historia on aina ollut osa Turku lautasella -kirjoja, mutta tällä kertaa se otettiin aiempaa laajemmin mukaan, koska Suomi juhlii tänä vuonna satavuotista itsenäisyyttään. Turku lautasella 3 -kirja on osa Turun Sanomien panostusta Suomi 100 -juhlavuoteen.

Turku lautasella 3 -kirjan kuvankäsittelystä vastasi Christian Lenander ja kirjan on tuottanut Turun Sanomien päätoimittaja Riitta Monto. Kirjan on kustantanut Turun Sanomat ja painanut Newprint.
Kirjaa myydään Turun Sanomien toimipisteessä (Kauppiaskatu 5) ja isommissa kirjakaupoissa.

 

Turku lautasella -kirjoja on myyty yhteensä yli 20 000 kpl

Ensimmäinen Turku lautasella -kirja ilmestyi syksyllä 2010, juuri Turun kulttuuripääkaupunkivuoden alla. Kirjassa olivat mukana ravintolat Aurora, Blanko, Herman, Mami, Rocca, Sergio´s, Smör, Teini sekä Turun linna ja Ukko-Pekka. Kirjaa otettiin kolme painosta, jotka kaikki myytiin loppuun. Yhteensä kirjaa myytiin 12 500 kappaletta.

Turku lautasella käännettiin englanniksi, ja Turku on a plate ilmestyi vuoden 2011 keväällä. Sitä myytiin koko painos, 3 000 kappaletta.

Turku lautasella 2 -kirja ilmestyi syksyllä 2013. Siinä olivat mukana ravintolat di Trevi, E. Ekblom, Fontti, Hus Lindman, Pub Niska, Pinella ja Tintå sekä kaupungintalon edustuskeittiö ja laivat Baltic Princess ja Viking Grace. Kirjaa myytiin koko painos, 7 000 kappaletta.

Turku lautasella -kirja palkittiin vuonna 2011 Suomen parhaana keittokirjana Best Culinary Travel Cookbook – (paras kulinaristimatkailijan ruokakirja) kategoriassa.

Turku lautasella 2 on valittiin Suomen parhaaksi vuonna 2014 sarjoissa Best Local Cuisine Book (paras paikallinen ruokakirja) sekä Best Cookbook Photography (paras valokuvaus ruokakirjassa). Palkinnot myönsi kansainvälinen Gourmand World Cookbooks Awards -keittokirjakilpailu.

Katso video: Näin syntyi Turku lautasella 3 -kirjan kansi!

3 vastausta artikkeliin “Uusi ruokakirja Turku lautasella 3 esittelee kaupungin parhaat palat”

 1. martsi

  Olisikohan mitenkään mahdollista, että ykkös- ja kakkososista otettaisiin uusintapainos? Tunnen paljon ihmisiä jotka pahoittelevat sitä että painokset loppuivat kesken.


  • Turun Sanomat

   Kiitos kommentista! 🙂 Tiedän että ykkös- ja kakkososaa on kyselty, mutta mitään päätöstä uusintapainoksista ei ole tehty. Ehkä vielä joskus! 🙂 -Heli


 2. Ninni

  Sama toivomus täällä; ykkönen ja kakkonen jäivät aikoinaan hankkimatta ja nyt harmittaa. Kaltaisiani löytyy varmasti paljon, joten laittakaa ne uusintapainokset vaikka jouluksi… Kiitos jo etukäteen! 🙂


Kommentoi