Juttu

JUTTU | VIVI WIHANTO |

Uusi japanilainen bistro Turkuun

Karu Izakayan miljöö on tehty yrittäjien omin voimin. Kuvat: TS/Timo Jerkku
Esillepano on yli puolet annoksesta. Kuvassa sushimikaru.

Japanilaisesta ruokakulttuurista vaikutteita imevä Karu Izakaya avataan huomenna keskiviikkona Turkuun. Aurakadulla sijaitsevan ravintolan makumaailma henkii japanilaista ja aasialaista tunnelmaa, ja sen listalla on sushien lisäksi muun muassa erilaisia izakaya-annoksia.
– Izakayat ovat kooltaan alkuruoan ja pääruoan välimaastosta. Ne voivat sisältää lähes mitä tahansa, esimerkiksi lihaa, kalaa, ribsejä, salaatteja ja vegeannoksia, yrittäjä Mikael Bergström kertoo.
Karu Izakaya -nimen tarina vie sekä Suomeen että Japaniin. Bergström ja ravintolan toinen yrittäjä Aki Kivistö halusivat nimeen vahvan suomalaisen sanan, joka ilmentäisi paikkaa mahdollisimman hyvin. Karu on myös japania ja tarkoittaa leikkaamista, metsästämistä ja keräilyä. Izakayoiksi kutsutaan puolestaan japanilaisia bistroja ja baariruokaa tarjoavia ravintoloita.
– Ruokamme ilmentävät izakaya-kulttuuria niin, että käytännössä kaikki annoksemme ovat jaettavissa pöytäseurueen kesken, Kivistö sanoo.

Bergströmin ja Kivistön lisäksi ravintolassa työskentelevät keittiömestari Valtteri Willberg ja ravintolapäällikkö Lauri Kirves. Ruokalajit tehdään aitojen japanilaisten tekniikoiden mukaan ja kaikki on käsityötä. Kastikkeet, mausteet, öljyt ja merilevät tulevat ravintolalle suoraan Japanista, mutta lihan, kalan ja vihannesten kanssa yrittäjät suosivat paikallisia tuottajia.
– Viinit ovat iso osa ravintolaamme. Kaikki listalla olevat viinit ovat joko luomua tai biodynaamisesti tehtyjä. Suosimme valtavirrasta poikkeavia laatuja, niin kuin olemme itsekin, Kivistö toteaa.

Aki Kivistö (vas.) ja Mikael Bergström ihailevat japanilaista makumaailmaa, puhtautta ja raaka-aineiden kunnioittamista.

Idea omasta ravintolasta on kytenyt Bergströmin ja Kivistön mielessä jo vuodesta 2009. Miehet opiskelivat silloin Helsingissä Laurea-ammattikorkeakoulun restonomilinjalla. Vuonna 2011 yhdessä tehty reissu Thaimaahan nosti ajatukset uudelleen esiin, ja vihdoinkin viime kesänä asiat alkoivat edetä.
– Olen itse kotoisin Uudestakaupungista, ja olin toivonut pääseväni lähemmäksi kotia ja perhettä. Mietimme pitkään paikkaa ja maisemanvaihdos alkoi tuntua hyvältä. Näin päädyimme avaamaan ravintolamme Turussa, Mikael Bergström kertoo projektin taustoista.

4 vastausta artikkeliin “Uusi japanilainen bistro Turkuun”

 1. Linda

  Tällaisissa jutuissa voisi mainita myös tarkan osoitteen, ettei sitä tarvitsisi erikseen alkaa googlettelemaan.


 2. Pilkunviilaaja

  Että Thaimaaseen… Hyvä että toivat uusia tuulia Turkuun Suomenmaaseen.


  • tsruoka

   Kiitos pilkunviilaajalle! Tietysti pitäisi olla Thaimaahan (korjattu tekstiin). Samassa virkkeessä näyttäisi oleva toinenkin virhe. ”Asiat alkoivat etenemään” pitäisi tietysti olla ”Asiat alkoivat edetä”. -Vivi


Kommentoi