Juttu

JUTTU | PIA HANTTU-KISKONEN |

Unohdettu ruusunmarja

Ruusunmarjapensaat hohtavat punaisenaan kiulukoista, mutta keittiöön ne päätyvät harvoin. Itse valmistettu sose on kuitenkin vaivan arvoinen.

Ruusunmarjat eli kiulukat vaativat kärsivällisyyttä. Pensaat ovat piikikkäitä ja siementen poistaminen pienemmistä kiulukoista on hidasta. Tämä voikin olla yksi syy, miksi kiulukoiden hyötykäyttö on vähäistä.
– Kiulukoiden pitää olla napakoita, kypsät takertuvat sormiin, opastaa Suomen Ruususeuran aktiivi Pirjo Rautio, joka valmistaa ruusunmarjoista monenlaista hyvää syötävää.

Rautio käyttää mielellään kurtturuusun kiulukoita, sillä ne ovat suuria ja helppoja käsitellä. Tänä vuonna kiulukat ovat olleet poikkeuksellisen suuriakin.

Orjanruusun kiulukoista voi valmistaa vaikkapa marmeladia. Kuva: Eerik Kiskonen

Yleensä ruusunmarjat kerätään elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmenneitä. Tällä hetkellä kurtturuusun kiulukat ovat jo pehmeitä, joten pitää odottaa, että jatkuvasti kukkiva pensas tuottaa uutta satoa. Sitä vastoin villeinä Etelä-Suomessa kasvavien ruusupensaiden, kuten orjan- ja koiranruusun, kiulukat ovat parhaimmillaan.
– On suuri vahinko, ettei runsaasti C-vitamiinia sisältäviä ruusunmarjoja käytetä enemmän. Kaikki ruusunmarjat ovat syötäviä, juhannusruusujen mustat kiulukatkin, vaikka ne eivät näytä kauniilta, Rautio toteaa.

Ruusunmarjoja voi Raution mukaan käyttää kuten muitakin marjoja. Ne sopivat hilloksi, soseeksi, mehuksi, kiisseliksi, kastikkeeksi, teeksi tai viiniksi. Jokainen voi kokeilla ja kehitellä omia sovellutuksiaan. Rautio itse sanoo valmistavansa niitä eniten omenoiden kanssa. Kun omenoiden sekaan lisää korkeintaan kolmasosan ruusunmarjaa, soseesta tulee lakan makuista.

Hieno jälkiruoka syntyy rahkasta, kermasta ja ruusunmarjasoseesta. Rautio käyttää sosetta myös piirakoiden, kääretorttujen ja kakkujen täytteenä. Sose sopii myös aamupuuron päälle, viiliin tai paahtoleivälle. Sitä voi laimentaa vedellä aamujuomaksi tai siitä voi keittää kiisseliä ja keittoja. Kuohkeaa vispipuuroa voi valmistaa soseesta ja tummista mannaryyneistä.

Tuoreita ruusunmarjoja Rautio ei pakasta sellaisenaan, vaan valmistaa ne heti soseeksi. Soseen hän pakastaa sopiviin annoksiin.

Siemenet saa kätevästi pois halkaistuista tuoreista kiulukoista pienellä lusikalla tai lusikanvarrella. Paloitellut kiulukat keitetään soseeksi veden ja sokerin kanssa. Marjat voi myös viipaloituina asettaa ritilälle kuivumaan huoneenlämpöön tai 40-asteiseen uuniin. Kuivatut marjat säilötään sellaisinaan lasipurkkeihin tai jauhetaan.

Kuivatuista marjoista valmistetaan esimerkiksi ruusunmarjateetä. Kupillista kohti tarvitaan ruokalusikallinen kiulukoita. Kiehuva vesi kaadetaan päälle ja haudutetaan.
Jauhetuista ja kuivatuista ruusunmarjoista voi tehdä myös mehua tai kiisseliä.

Ruusunmarjasose

 

1 kg ruusunmarjoja
3-5 dl vettä
sokeria
Poista ruusunmarjoista kannat ja huuhtele marjat. Kaada ne kattilaan kiehuvaan veteen ja anna kiehua kannen alla kunnes marjat ovat pehmeitä, eli noin tunnin ajan.
Painele marjat siivilän läpi. Lisää soseeseen kolmesta viiteen desiä vettä. Sose on aika väkevää, joten vettä tarvitaan todennäköisesti paljon.
Kiehauta sose uudestaan ja painele siivilän läpi. Sekoita sokeria soseeseen maun mukaan.
Säilö sose pakastamalla tai umpioimalla.

Tulosta resepti

 

Ruusunmarjakeitto

 

1 l vettä
2 rkl sokeria
1 dl rusinoita
2 rkl perunajauhoja
2 dl ruusunmarjasosetta
2 rkl mantelilastuja
1 dl kermaa
Mittaa kattilaan vesi, sokeria, rusinat ja perunajauhot. Sekoita huolellisesti. Nosta kattila liedelle ja kiehauta. Lisää keittoon ruusunmarjasose ja mantelilastut.
Tarjoa jäähtyneenä kermavaahdon kera.

Lisää reseptejä: www.simolanrosario.com/artikkelit/ruusunmarjat

Tulosta resepti

 

Ruusunmarja-omenamarmeladi

 

500 g ruusunmarjoja
500 g happamia omenoita
2–3 dl vettä
500 g sokeria
puolen sitruunan mehu

Halkaise ruusunmarjat ja poista siemenet. Leikkaa marjat neljään osaan.
Kuori omenat ja paloittele niin, että siemenkodat jäävät jäljelle.
Keitä paloiteltuja marjoja ja hedelmiä vedessä hiljaa kannen alla 25 minuuttia. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella.
Lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.
Tölkitä marmeladi kuumana lasipurkkiin, ja sulje vasta kun sisältö on kunnolla jäähtynyt.

Ohje: Veronica Sundman, Suomen Ruususeura/Kotimaiset Kasvikset ry

Tulosta resepti

12 vastausta artikkeliin “Unohdettu ruusunmarja”

 1. Liisa Hänninen

  Olen napsinut ohimennessäni kiulukoita ja syönyt niitä, suuhun jää aina jokunen siemenkin. Pureskellessani ne maistuvat hyviltä ja viljaisilta. Ajattelin seuraavaksi kokeilla sämpyläksi ruusunmarjaa siemenineen. Saisikohan siemenet murskaksi sauvasekoittimella vai mahtaako niissä olla jotain sopimatonta kun niitä ei ole käytetty. Linnut niitä syövät ainakin


 2. Liisa Hänninen

  Jauhoin sauvasekoittimella marjat soseeksi vettä yhtä paljon kuin marjoja sienineen. ei ne siemenet tainneet murskaantua, 1/3 kauraryynejä ja 2/3 vehnäjauhoja. Syötäviä olivat, eipä ruusunmarja lämpöisenä sieltä oikein maistunut.


  • tsruoka

   Liisa, kuulostaa tosi hyvältä tämä resepti. Mahtaisikohan ruusunmarja maistua, jos antaisi sämpylöiden olla seuraavaan päivään… Vaikka tietysti kotitekoiset sämpylät ovat parhaita aina tuoreeltaan. -Vivi


 3. Jari

  Liisan idea on loistava. Sämpylöihin voi leipoa niin paljon kaikkea hyvää ja terveellistä. Ruusunmarjat jää helposti vähälle käytölle sen semenurakan takia. Mutta nyt vaan osa siemenineen leipiin ja pienempiosa sitten isommalla vaivalla soseeksi 😉


  • Ritva Nordström

   Itse ostin eilen Prismasta pakastealtaasta ,1.46 / 2dl purkki ja tänään teemme eläkeläisten kokkikurssilla siitä rahka jälkiruuan.


 4. maisa

  Taviskaupunkilainen ei välttämättä löydä syötäväksi kelpaavia ruusunmarjoja mistään. Nykyään ei enää edes kaupan pakastealtaasta, jossa ennenwanhaan oli pieniä noin desilitran vetoisia pikkupurkkeja puhdasta ruusunmarjasosetta. Ainoa mistä ruusunmarjasosetta löytää, on vauvanruokapurkeista ja niissäkin se on säännönmukaisesti pilattu jollain vadelmalla tai muulla hedelmäsoseella.

  Ruusunmarjasosetta ostettaisiin varmaan paljon enemmän, jos sitä olisi jostain saatavissa.


 5. tytti

  Ruusunmarjajauhetta saa kyllä hyvin. Siitä voi tehdä kiisselit ja marmeladitkin.


 6. Kirsi

  Voiko kaikkia ruusun kiulukoita syödä? Mietin, esim. punalehtiruusua..


 7. Sokeritonta makeaa

  Kysyin tänään ruusunmarjajauheen hintaa, 14 € oli pieni paketti, jätin kauppaan. Ostin sosetta pakasteesta, jota laitoin rahkan sekaan, hunajan kanssa. Sokeri ei sovi monillekaan enää, joten sitä voisi reilusti vähentää resepteissä ja korvata esim. hunajalla, tai jos raakaruokosokerilla, mikä olisi edullisin ?


Kommentoi