Juttu

JUTTU | ELINA YLITERVO |

Tuunaa riisipuuro kookosmaidolla ja herkuttele piparkakkuvohveleilla joulunpyhien brunssipöydässä

Runsas aamiainen aloittaa juhlapyhän ylellisesti. Kutsu suku tapaninpäivän brunssille, jolla jaksaa iltaan asti.

Joulunpyhinä on kerrankin aikaa syödä kiireettömiä, pitkiä aamiaisia. Tuttu riisipuuro tuunataan kookosmaidolla, jolloin puurosta tulee ihanan pehmeän makuinen. Annoksen kruunaavat mehukkaat granaattiomenan siemenet ja karamellilta maistuva kookossokeri.

Joulukinkun rippeet voi käyttää uunissa paistettuun munaan. Munien seuraksi kannattaa kokeilla muitakin joulupöydän tähteitä, esimerkiksi kylmäsavulohta. Vesihauteen ansiosta munat paistuvat tasaisesti, valkuainen kypsyy pehmeäksi ja keltuainen jää juoksevaksi.

Juhlapyhien kunniaksi aamupalalla sopii myös herkutella. Granolan sekaan pilkotaan valkoista suklaata ja rapeat vohvelit muuttuvat jouluiseksi piparkakun mausteilla.

 

Kookos-riisipuuro

(neljälle)

2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
400 ml kookosmaitoa
4 dl soijamaitoa
1 vaniljatanko
½ tl suolaa
1 granaattiomena
kookossokeria
kanelia

Kaada riisi ja 2 dl vettä paksupohjaiseen kattilaan. Keittele, kunnes neste on imeytynyt lähes kokonaan riisiin.
Lisää kookosmaito, soijamaito sekä vaniljatanko. Anna riisipuuron hautua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 45 minuuttia, kunnes puuro on pehmeää ja kermaista.
Mausta lopuksi suolalla ja nappaa vaniljatanko pois puurosta. Tarjoile granaattiomenan siemenien, kookossokerin ja kanelin kanssa.

Karpalo-valkosuklaa-granola

(1,5 l)

4 dl kaurahiutaleita
4 dl ruishiutaleita
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl saksanpähkinöitä murskattuna
1 dl manteleita murskattuna
1 dl kookoshiutaleita
1 dl juoksevaa hunajaa
½ dl rypsiöljyä
1 ½ tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1 dl hienoksi pilkottuja taateleita
1 dl kuivattuja karpaloita
100 g rouhittua valkosuklaata

Sekoita kulhossa hiutaleet, siemenet, pähkinät, mantelit ja kookoshiutaleet. Lisää rypsiöljy, hunaja ja mausteet. Sekoita hyvin.
Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista noin 20 minuuttia 175 asteessa. Sekoita muutaman kerran paistamisen aikana ja vahdi, ettei granola pääse palamaan.
Anna granolan jäähtyä kunnolla. Lisää joukkoon taatelit, karpalot ja valkosuklaa. Säilytä kannellisessa purkissa.

Uunimuna ja kinkkua

(kahdelle)

10 g voita
100 g babypinaattia
100 g kinkkua
50 g pehmeää vuohenjuustoa
½ dl kermaa
4 isoa kananmunaa
mustapippuria

Hienonna pinaatti ja leikkaa tai revi kinkku sopiviksi suupaloiksi. Murenna vuohenjuusto. Kuumenna paistinpannulla hieman voita ja paista pinaattia, kunnes se on pehmennyt.
Voitele kaksi paistoastiaa voilla. Kaada kerma astioiden pohjalle. Jaa astioihin paistettu pinaatti, kinkku ja vuohenjuusto. Riko munat päälle, mausta mustapippurilla.
Laita paistoastiat isoon vuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin paistoastioita.
Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt mutta keltuainen on edelleen löysä.
Tarjoile heti leivän kanssa.

Piparkakkuvohvelit

(10 kpl)

3 munaa
4 dl maitoa
1 dl kivennäisvettä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl kanelia
¼ tl neilikkaa
50 g voita sulatettuna

lisäksi paistamiseen voita, päälle kermavaahtoa ja marjahilloa

Sekoita kaikki ainekset pallovatkaimella. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.
Paista kuumalla vohveliraudalla. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa. Nauti kanelilla maustetun kermavaahdon ja marjahillon kanssa.

Kommentoi