Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Turun Ruokamessut: kokkeja, vinkkejä, sirkkoja, leipäjuurta, tilaviinejä

Ajankohtaiset ruokatrendit aina sirkoista ruisleipään ovat esillä Turun Ruoka- ja Viinimessuilla 6.-8.10. Messuilla opitaan myös kokkaamaan herkkuja ja nähdään tähtikokkeja. Ravintoloita messuilla on mukana enemmän kuin koskaan.

Messujen näytöskeittiötä isännöivät ja emännöivät televisiosta tutut ruokamaailman tähdet. Perjantain isäntänä toimii Kari Aihinen, joka on tunnettu mm. Roster-ravintoloiden isänä. Lauantaina näytöskeittiötä emännöi kymmenen keittokirjaa julkaissut monitoiminainen Sikke Sumari. Sunnuntain isäntänä häärii ruokastylisti Alex Nurmi.

Messukävijät puolestaan pääsevät tositoimiin suosituissa kokkikouluissa. Osaava keittiö -kokkikouluissa opitaan niksit muun muassa pihvien, smoothieiden ja sushin valmistamiseen. Messujen pihvikoulusta vastaa Länsikeskus CM, smoothie-koulusta Smooth´It ja sushi-koulusta Wiklund.

Paikallisia ravintoloita nähdään messuilla tänä vuonna aiempaakin enemmän. Messuisäntä Kari Aihisen Roster Turku on tietenkin paikalla, ja mukana on myös mm. Ravintola Hus Lindman, Bistro Julienne ja Bryggman´s Restaurant & Deli, Ravintola Gustavo, Naughty Brgr Oy, Restel Ravintolat Oy, Kalaliike S. Wallin ja Ravintola Tårget.

Viinialueella pääsee tutustumaan alan yrittäjien messuille valikoimaan viinitarjontaan. Mukaan mahtuu uutuuksia ja erikoisuuksia. Paikalla nähdään esimerkiksi kotimaista tilaviiniä valmistava huittislainen Mattilan Marjatila.
Näytteilleasettajia löytyy tänäkin vuonna moneen lähtöön:
Turkulainen leipomo Agnes K Cake Art tuo messuille taidokkaasti koristeltuja kakkujaan ja näyttää messuyleisölle kakkukoristeiden tekoa.
-Tällä hetkellä suosiossa ovat valuvat drift-kakut. Koristelussa näkyvät metallinhohto ja vahvat värit, sanoo leipomon omistaja Marisa Agnes Kavasto.

Perinteikkäitä taitoja opitaan puolestaan Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten osastolla kun nämä esittelevät ruisleivän leipomista. Osastolta on mahdollista saada mukaansa kuivatettua ruisleivän juurta, jonka käyttöön myös opastetaan.

Varsinais-Suomen Mehiläishoitajat tuovat messuille laadukasta varsinaissuomalaista hunajaa, esittelevät mehiläisiä sekä tutustuttavat mehiläispölytteisten kasvien näyttelyyn. Vihreä Keiju kertoo messuilla terveellisistä viherjuomista ja sieniherkuista. Sillikonttori on puolestaan sillien ja silakoiden asiantuntija.

Aistiradalla pääset testaamaan metsäisiä hajuja ja värikkäitä makuja. Moniaistisen elämyksen tarjoaa Aistit ja ruoka -tutkimusryhmä Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Turun Ruoka- ja Viinimessuilla myös julkistetaan Ruoka-Kalevala -kirja. Teokseen on kerätty kalevalaisessa hengessä suomalaisten omia ruokamuistoja, ja sen ovat yhdessä koonneet Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, TOK ja Marttaliitto.

Messuilla jaetaan Kirja à la Carte – Book à la Carte -palkinto, Kaffelin ruokakulttuuripalkinto ja Turun Paistinkääntäjien Haarukka-palkinto.

Kommentoi