Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Turun paistinkääntäjät juhlivat 40-vuotista historiaansa

Ruoka-alan ammattilaisia ja innokkaita ruokaharrastajia yhdistävä, kansainvälinen järjestö Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjät on toiminut tänä vuonna Turussa 40 vuotta.

Paistinkääntäjät esittäytyvät yleisölle tämän viikon perjantaina 8.9. yhdessä Turun keittiömestariyhdistyksen ja Turun ammatti-instituutissa alaa opiskelevien nuorten kanssa K-Supermarket Manhattanilla pidettävässä tapahtumassa, jossa on paikalla peräti 40 keittiömestaria – kokkia tai kokkioppilasta valmistamassa yhdessä herkkuja asiakkaiden maisteltavaksi. Samalla vastataan kysymyksiin ruuanlaitosta ja jaetaan ajankohtaisia ruokareseptejä.

Paistinkääntäjät viettävät 40-vuotisjuhliaan juhlavasti Turun linnassa 16.9. Jäsenistölle tarkoitetun tilaisuuden pääpuhujana on Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Turun kaupungin edustuskeittiö on Suomen ainut julkisen puolen keittiö joka on saanut Paistinkääntäjien kilven. Turun kaupungille osoitettua kilpeä juhlistamassa Riitta Hirvonen, Keijo Ketonen, Sami Mäkinen, Sanna Nordling, Johanna Alitalo, Annariina Lähteenmäki, Turkka Oiva ja Juha Ojamo. Kuva vuodelta 2012. Kuva: TS/Jonny Holmén

Turun voutikunta on Suomen kolmanneksi suurin Helsingin ja Tampereen jälkeen, ja turkulaisia paistinkääntäjiä on noin 250. Turussa jäsenistä noin kolmannes ammattilaisia ja kaksi kolmannesta harrastajajäseniä.

Turun voutikunnan alueella on yksitoista kilpiravintolaa ja neljä kilpimyymälää, jotka paistinkääntäjät ovat palkinneet tunnustuksena korkeasta tasosta ja ammattitaidosta.

Kilpiravintoloita ovat Turussa ravintolat Mami, Smör, Suomalainen Pohja ja Yläbörs, Naantalissa ravintolat Le Soleil ja Trappi, Salossa Salon Seurahuone, Porissa Raatihuoneen kellari sekä A. Ahlström Kiinteistöt Oy (Noormarkun klubi ja Kauttuan klubi). Lisäksi kilvellä on palkittu Turun kaupungin edustuskeittiö.

Paistinkääntäjien kilvellä palkittuja myymälöitä Turussa ovat Turun kauppahallissa sijaitsevat Kalaliike S. Wallin Seur. Oy ja Lihaliike Reino Jokinen Ky sekä Stockmann Herkku ja K-Supermarket Manhattan.

Turun voutikunnan aluevoutina toimii Turkka Oiva.

Tämän syksyn Turun ruokamessuilla Turun paistinkääntäjät jakavat Haarukka-palkinnon, jolla palkitaan alueen ravintola-alan huippuammattilaisia sekä keittiö- että salipuolelta. Ensimmäisen kerran Haarukka-palkinto jaettiin vuonna 2015, silloin sen saivat ravintola Mamin Sari Espola ja ravintola Smörin Jarno Seppä.

Juttua muokattu 7.9.klo 14.53, korjattu kuvatestista Juha Ojamon etunimi.

Kommentoi