Juttu

JUTTU | SUSANNE HILTUNEN |

Turun konserttitalon syksyn herkullinen uutuus: Syötävät sävelet sulavat suussa

Nicht schlurfen (älä ryystä) ja Mahlzeit (hyvää ruokahalua), todetaan Turun konserttitalossa ennen tattikeiton nauttimista.

Turun filharmonisen orkesterin syksyn uutuussarja, Syötävät sävelet, on edennyt toiseen maistelukertaansa. Ennen illan konserttia on mahdollisuus ruokailla konserttitalon yläaulassa musiikintutkija, dosentti FT Susanna Välimäen seurassa.

Idea sai alkunsa Välimäen kesällä julkaisemasta Syötävät sävelet -kirjasta, joka käsitteli ulkomaisten säveltäjien lempiruokia ja ruokatottumuksia.
– Aihe kiinnosti minua, mutta nyt tuntuu, että se kiinnostaa muitakin ihmisiä. Ruoka ja musiikki ovat samanlaisia aistillisia, hetkellisiä nautintoja, Välimäki tiivistää.

Perinteisesti ruokailu on liittynyt konserttien yhteyteen, joten Turun filharmonikkojen uusi sarja on myös paluuta menneisyyteen.
Konserttivierailla on nyt mahdollisuus maistella säveltäjien suosikkiruokia ennen musiikkinautintoa.

Pirkko Toivonen osallistui Syötävät sävelet -maisteluillalliselle jo toista kertaa. Musiikin vuoro on vasta aterian jälkeen.

Lokakuisena torstaina herkuttelumenun kolme ruokalajia on valittu illan säveltäjän, Richard Straussin, baijerilais-wieniläisen taustan mukaan.

Alkuruokana on tattikeittoa Viognier-luomuvalkoviinin kera, pääruokana naudanlihasta valmistettu Beinfleisch ja juomana Sangre de Toro. Jälkiruoka, Kaiserschmarrn, kevyesti karamellisoitu pannukakku, nautitaan sherryn kera.

– Richard Strauss piti kotiruuasta. Hänen kotonaan kävi paljon vieraita ja perhe piti muistikirjaa siitä, mitä oli syöty, ettei samaa ruokaa tarjottaisi kahdesti samoille vieraille, Välimäki kertoo vierailleen.

Ruokailun lomassa vieraat saavat kuulla paljon muutakin mielenkiintoista illan säveltäjästä ja hänen taustastaan. Illallisvierailta toivotaan myös kommentteja ja keskustelua. Tätä varten paikalle on varattu toinenkin mikrofoni.
– Ihmiset haluavat keskustella, mutta eivät tarttua mikrofoniin, illan emäntä toteaa.

Konserttitalo Cateringin Eki Rantalainen ja Katja Mäkinurmio valmistelevat alkuruokaa tarjoilukuntoon.

Ateriakokonaisuudet ovat Susanna Välimäen valitsemia, ja ne valmistetaan Konserttitalo Cateringissa Eki Rantalaisen johdolla.

– Saan speksit ja historiatiedot aterioista, niistä sitten muokkaillaan samoilla raaka-aineilla. Tämä on helppoa ja kivaa, kun ei ole sitä jokapäiväistä, kokki kiittelee.

Syötävien sävelten juomavalinnoista vastaa ravintolapäällikkö Anette Tuomi. Hän haluaa olla itse kaatamassa juomia vieraille, jotta kuulee myös ruokailijoiden kommentteja.

Ateriavalinnoissa korostuvat ulkomaisten säveltäjien makuelämykset yksinkertaisesti siksi, että gastronomiaa harrastettiin enemmän muualla Euroopassa.
– Suomalaisten ruokatottumukset ovat nälän historiaa, monet säveltäjät tulivat köyhistä oloista ja vasta päästyään opiskelujen kautta ulkomaille he oppivat herraskaampia tapoja, Välimäki kertoo.

Ensimmäistä kertaa Syötäviin säveliin osallistuu turkulainen Eeva Niukko. Asettuessaan pöytään hän odottaa ruuan lisäksi mielenkiinnolla Välimäen puheenvuoroa.
– Minusta on kivaa, että tämä on järjestetty nimenomaan niin, että ensin on ruoka ja sitten konsertti, Niukko kiittelee.

Kaikkiin syksyn maisteluillallisiin lipun lunastanut Pirkko Toivonen on paikalla toista kertaa.
– Viime kerralla oli todella hyvät ruuat. On hauska huomata, että jo kauan sitten on osattu tehdä hyvää ruokaa. Nälkäisenä ei maisteluillalliselle kuitenkaan kannata tulla, Toivonen varoittaa.

Niina Nolvi on paikalla ystävänsä Pirkko Toivosen kutsumana.
– Odotan uutta elämystä. Haluan suosia aina, kun tehdään jotain muuta kuin tavallista, Nolvi hymyilee.

Syötävät sävelet -illat torstaina 16.11. ja perjantaina 1.12. klo 17.30 Konserttitalon yläaulassa.

Kommentoi