Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Turun kauppahallin joulu: ensin pari pitkää päivää, sitten aatoksi kiinni

Jouluaatto osuu tänä vuonna sunnuntaille, ja Turun kauppahalli on silloin kiinni. Ruuhkien tasaamiseksi aukioloja on pidennetty ennen aattoa. Perinteistä jouluhartautta ei tänä vuonna hallissa järjestetä.

Turun kauppahallissa eletään parhaillaan vuoden kiireisintä viikkoa. Viikko on myös sikäli poikkeuksellinen, että jouluaatto on tänä vuonna sunnuntai. Edellisen kerran aatto osui sunnuntaille vuonna 2006.

Aatto on perinteisesti monille hallin yrittäjille hyvä myyntipäivä, mutta toisaalta halli on normaalisti kiinni sunnuntaisin.

Kauppiaiden pitikin yhdessä pohtia mitä tehdään, ja lopulta asiasta äänestettiin. Lähes yksimielisesti päädyttiin siihen, että halli on aattona kiinni.

– Takana on haastava syksy, ja tämä viikko on sellainen, että yrittäjät työskentelevät muutenkin aamusta iltaan. Tuntui, että vielä yhteen ylimääräiseen päivään, sunnuntaihin, ei kerta kaikkiaan venytä, sanoo Turun kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja Jari Heinonen.

– Jouluaatto on hallissa tunnelmallinen, kiva päivä, mutta pienyrittäjätkin ovat oikeutettuja joulurauhaan. Tämä on meille ainutlaatuinen mahdollisuus saada aatto vapaaksi.

 

Kiireisin ostospäivä hallissa tullee olemaan tämän viikon perjantai.
Lihatilauksista suuri osa on ajoitettu juuri perjantaille, sillä moni haluaa paistaa kinkun aatonaattona lauantaina, ja monet myös lähtevät viikonlopuksi muualle joulun viettoon. Ostokset käydään tekemässä ennen sitä.

Esimerkiksi joulukaloja, -leipiä ja -leivonnaisia taas tullaan ostamaan hallista lauantaina.

– Sillä ei ole sinänsä merkitystä, ostaako kalat perjantaina vai lauantaina, sillä viimeiset toimitukset kalastajilta saamme perjantaina. Sitten hekin vetäytyvät joulun viettoon, kertoo kalaliike S. Wallinin yrittäjä Jaakko Manelius.

 

Ruuhkien tasaamiseksi hallissa kokeillaan tänä vuonna uudenlaisia aukioloja aaton alla: perjantaina ja lauantaina halli on avoinna aina kello 20 asti.

– Pidennetty aukiolo on kompromissi, kun olemme aaton kiinni. Sen avulla saamme palveltua asiakkaita paremmin, kertoo yrittäjä Taina Hellsten kalaliike Herkkunuotasta.

Tilauksia kun on sama määrä kuin jouluina yleensäkin – mutta yksi myyntipäivä puuttuu.

Yrittäjillä on myös asiakkaille niksi:

Jos haluaa välttää ruuhkia, sanoisin, että ostoksille kannattaa poiketa joko jo torstaina tai sitten lauantaina illemmalla. Halli on normaalisti avoinna lauantaisin vain neljään, joten nyt illassa on poikkeuksellisesti neljä lisätuntia.

– Perusraaka-aineet eivät lopu kesken, mutta toki jotkut yksittäiset tuotteet saattavat toki loppua. Mutta jos sen kestää, suosittelen lauantai-iltaa ostoksille, sanoo Jaakko Manelius.

 

Monen turkulaisen joulu on perinteisesti alkanut kauppahallissa pidettävästä aattoaamun avauksesta, mutta tänä vuonna sitä ei pidetä.

– Lauantai tulee olemaan todella kiireinen myyntipäivä, joten tuumimme, että on mahdotonta yrittää pitää aamulla tunnelmallista hetkeä ja sanoa asiakkaille, että aloitamme myynnin vasta tunnin päästä, naurahtaa Heinonen.

Aiemminkin jouluaamun avaus on jätetty väliin, jos aatto on osunut sunnuntaille. Heinonen toivoo, että tieto asiasta tavoittaisi turkulaiset, eikä kukaan tulisi turhaan kolkuttelemaan hallin ovia jouluaattoaamuna.

Turun kauppahalli palvelee jouluna: 22.-23.12 klo 8-20, 24.12 suljettu, ei jouluaaton avausta, 25.12-26.12 suljettu.

Jouluinen muistilista

  • Siivoa jääkaappi puolen viikon maissa ja käännä sitä hiukan normaalia kylmemmälle, hyvissä ajoin ennen jouluruokia.
  • Hanki hyvin säilyvät tuotteet kaupasta ajoissa.
  • Ota mukaan joulumieltä, kun lähdet viimeisinä päivinä ostoksille – tungosta ja jonoja on taatusti.
  • Jos säät sallivat, ruokia voi sälyttää myös ulkona, esimerkiksi terassilla tai parvekkeella. Suojaa ruuat esimerkiksi pyykeillä tai käytä kylmälaukkua.
  • Laita tarjolle sen verran ruokaa kuin mitä kerralla tarvitaan. Säilyvyyden kannalta on parasta, ettei sama ruoka ole vuorotellen jääkaapissa ja huoneenlämmössä.

Kommentoi