Juttu

JUTTU | MATTI ARVAJA |

Turun kauppahalli pesi kasvonsa

Nousu- ja laskukausia kokenut Turun kauppahalli on jälleen uudessa iskussa. Vuoden kestäneen remontin jälkeen asiakkaat pääsevät elintarvikekaupoille entistä valoisampiin ja historiallisia yksityiskohtia korostaviin tiloihin.

Kauppahallin Linnankadun päästä löytyvät ravintolapalvelut. Tiistain lounastauolla Antti Mäki (vas.) ja Niko Vartiainen. Kuvat: TS/Riitta Salmi

Myös hallin ravintolapalveluja on monipuolistettu.
– Tämä on nykyään lempilounaispaikkani, tuumi rakennuksen avajaisten yhteydessä hallin ravintolapäädyssä ateriaansa lopetellut Niko Vartiainen.
Kauppahalliyhdistyksen puheenjohtajan Jari Heinosen mukaan nyt toteutettu remontti on suurin sitten vuonna 1970 tehdyn korjaustyön. Uudistukset on pyritty tekemään vanhaa kunnioittaen, mutta kuitenkin moderneja elementtejä hyödyntäen.

Remontista ei
selvitty tuskatta
Heinonen antaa tunnustusta remontin toteuttaneelle Turun kiinteistöliikelaitokselle siitä, että kauppaa pystyttiin tekemään myös korjaustöiden aikana.
– Ei siitä ilman tuskaa ja myynnin laskua selvitty, mutta uskon, että elämä jatkuu taas vireänä. Kiitos kuuluu myös asiakkaille, jotka eivät hylänneet meitä remontin aikana, Heinonen suitsutti.

Kauppahallin ja Kop-kolmion välistä kujannetta on tarkoitus hyödyntää yhdyskäytävänä, johon voidaan tuoda esimerkiksi terasseja.

Vuonna 1896 valmistuneessa Turun kauppahallissa on nyt yhdeksän ravintolaa ja kahvilaa. Näiden lisäksi tiiliverhoilun suojasta löytyy 27 muuta yritystä.
Kauppahallin toiminnot on pyritty uudessa konseptissa ryhmittelemään uudelleen kolmeksi osastoksi. Eerikinkadulta sisään tullessa ensimmäisenä löytyvät liha-, leipomo- ja juustotuotteet.
Toisesta kolmanneksesta on saatavissa kalaa, yrttejä, vihanneksia, juureksia ja mausteita. Ostoksilla voi käydä myös kahvila Sinisessä junassa tai Wanha Turku -kaupassa.

Linnankadun päädyssä
suurimmat muutokset
Suurimman muutoksen on kokenut Linnankadun puoleinen pääty, jonne on koottu ravintolakeittiöt. Yhteinen asiakastila on nimetty Hallin saliksi.
Ravintolapääty voidaan sulkea erilliseksi tilaksi, jolloin sitä on mahdollisuus tulevaisuudessa käyttää iltaravintolana tai yksityistilaisuuksien pitopaikkana.
Palveluvalikoimaa hallissa täydentää luomuviineihin erikoistunut Suomen pienin Alkon myymälä.

Hollolalainen Terttu Pihlava (vas.) ja turkulainen Pirkko Ketola herkuttelivat tiistaina Hallin salissa.

Hollolalainen Terttu Pihlava ja turkulainen Pirkko Ketola nauttivat leivonnaisia uusissa tiloissa hallin avajaispäivänä.
– Edellisestä käynnistä on monta vuotta, mutta kyllä tämä näyttää huomattavasti siistiytyneen ja on oikein hyvä kokonaisuus, Pihlava arveli.
Ketola taas kertoi käyvänsä hallissa lähinnä lihaostoksilla. Vihanneskaupoissa hän suosii Kauppatoria.
– Ei täällä joka viikko tule käytyä, mutta nyt tultiin syömään ja oikein hyvältä maistuu, Ketola totesi.
Lounaskumppani oli samaa mieltä.

”Kutsuvampi ja
lämminhenkisempi”
Myös turkulaiset Antti Mäki ja Niko Vartiainen olivat tyytyväisiä hallin ravintolapalveluihin.
– Nyt täällä on enemmän istumapaikkoja ja ruokatarjonnan määrä on kasvanut, kaksikko totesi.

Saara Kivelä (oik.) asioi tiistaina puutarhuri Nina Sorrin uudessa myymälässä.

Kassakoneensa kanssa taistelleella puutarhuri Nina Sorrilla riitti puuhaa vihannestiskin takana.
– Eilen illalla vielä yhdeksän aikaan viimeisteltiin rakennelmia. Kotiläksyt olisi pitänyt tehdä paremmin, kiireinen Sorri valitteli hymy huulilla.
Vihannestiskillä asioinut Saara Kivelä sanoi nauttivansa tuotteiden houkuttelevasta esillepanosta ja väreistä.
– Jotenkin halli on nyt kutsuvampi ja lämminhenkisempi, Kivelä analysoi.

Turun kauppahallissa on ohjelmaa koko avajaisviikon ajan. Tarkemmat tiedot löydät hallin uusituilta kotisivuilta.

 

Halli numeroina

 • Valmistusvuosi 1896.
 • Suomen toiseksi vanhin kauppahalli.
 • Hallissa on töissä yli 100 työntekijää.
 • Kävijöitä vuosittain 2,1 miljoonaa.
 • Liikevaihto vuonna 2012 oli 15,5 milj. euroa.
 • Uudet aukioloajat ma–pe 8–18, la 8–16.
 • Maan vanhin kauppahalli on Helsingin Wanha kauppahalli vuodelta 1889.

 

3 vastausta artikkeliin “Turun kauppahalli pesi kasvonsa”

 1. Riitta Tanner

  Mistä saisi hallin historiaa? Olen kuullut että isoäidilläni olisi ollut kahvila jossain hallin päässä olisiko ollut joskus 1920-luvulla??


  • tsruoka

   Yritähän metsästää käsiisi kirja Turun Kauppahallin historia, josko siitä saisit lisätietoa asiasta. Kannattaa myös kysellä pitkän linjan hallikauppiailta! Onnea asian selvittelyyn, terkuin Heli


 2. Turku Tutuksi: Kauppahalli | prinssifilip

  […] saatossa, mutta viimeisin remontti vaikuttaa olleen hyvä veto sen siivittäessä kauppahallin suosion uuteen nousuun. Ainakin oman kokemukseni mielestä kauppahallin viihtyisyys on noussut paljon ja se on noussut […]


Kommentoi