Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Turku-olut sai nimekseen Kakolan kalpea

Tiistaina julkistettiin varsinaissuomalaisena yhteistyönä valmistettu olut, jonka on nimennyt kirjailija Reijo Mäki. Jos suosiota riittää, olut on myynnissä kesän yli.

Kuvat: TS/Jari Laurikko
Kuvat: TS/Jari Laurikko

Kirjailija Reijo Mäki on tuttu näky turkulaisessa Uusi Apteekki -ravintolassa, mutta tällä kertaa visiitille on aivan erityinen syy. Mäki on päässyt nimeämään uuden Turku-oluen, jota aivan kohta lasketaan tuoppeihin ensimmäistä kertaa.

– Tämä on iso askel miehen elämässä. Kyllä tämä herkäksi vetää… Ja kolmannen tuopin jälkeen vielä herkemmäksi, Mäki nauraa.

Uutuusolut on valmistunut varsinaissuomalaisena yhteistyönä. Idean isä on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimomestari Juha Kylä-Kaila, ja hänen kanssaan oluen on kehittänyt yhteistyössä turkulaisen Panimoravintola Koulun olutmestari Teija Tuovinen-Laiho. Hankkeessa oli alusta asti mukana myös Mäki, joka antoi tuotteelle suuntaviivat: vaalea ja helposti juotava.

Koekeitot tehtiin Laitilassa 30 litran tuotekehityspanimolla, mutta lopullinen pano tehtiin Panimoravintola Koulussa. Olut on brittihenkinen pale ale, jossa on voimakas humalointi. Turun haluttiin näkyvän myös juoman nimessä, joten Mäki riensi apuun. Hän keksi oluelle nimeksi Kakolan kalpea.

– Kakolahan on kaupungin parhaalla paikalla, ja sieltä on sellin ikkunasta nähnyt miten ihmiset menevät oluelle. Kyllä sen seuraaminen kaltereiden takaa, naama harmaana on syönyt miestä ja tehnyt kurkun kuivaksi, hän sanailee.

Pale ale on turkulaisittain Kakolan kalpea. Apteekin tiskin takana tekijätiimi, Teija Tuovinen-Leiho, Rami Aarikka, Reijo Mäki, Juha Kylä-Kaila ja Mika Lattu.
Pale ale on turkulaisittain Kakolan kalpea. Apteekin tiskin takana tekijätiimi, Teija Tuovinen-Leiho, Rami Aarikka, Reijo Mäki, Juha Kylä-Kaila ja Mika Lattu.

Kakolan kalpeaa on valmistettu yksi tuotantoerä, 1 500 litraa, ja sitä on myynnissä Uuden Apteekin lisäksi Panimoravintola Koulussa ja The Old Bankissa. Koulun ravintolapäällikkö Mika Lattu arvelee, että satsi tulee riittämään noin kuukauden ajan.

– Uskon vahvasti, että sitä keitetään lisää. Jos tuote kiinnostaa asiakkaita, sitä pidetään tarjolla kesään asti, ehkä kesän ylikin, hän miettii.

Entä voisiko Kakolan kalpeaa valmistaa isomman erän ja pullottaa sitä myyntiin? Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka hymyilee mietteliäänä.

– Teoriassa se on mahdollista. Aikaahan pakkausten suunnittelu ja pullottaminen toki ottaa, mutta onhan tässä kesään aikaa, hän pyörittelee.

– Voisihan se olla sellainen turisteja kiinnostava juoma, jota saisi vain Turusta.

2 vastausta artikkeliin “Turku-olut sai nimekseen Kakolan kalpea”

  1. Raili Sergejeff

    Tänne Kemiin pitäisi sitä kyllä saada! 🙂


  2. Js

    Hienoa. Pitää käydä maistamassa ensi tilassa.


Kommentoi