Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Turku lautasella 3 -reseptit: raikas peach melba Rosterin tyylillä

Vadelmien satokausi jatkuu edelleen, ja tämä marjojen kuningatar on tärkeä osa ravintola Rosterin jälkiruokaa, joka on moderni tulkinta klassisesta peach melba -annoksesta. Raikas jälkiruoka on myös vegaaninen.

Turku lautasella 3 -ruokakirja esittelee kaikkiaan kymmenen kohdetta, joista viisi on klassikkopaikkoja, viisi taas turkulaisen ravintolamaailman uusia tulokkaita. Uusien paikkojen joukkoon kuuluu Tuomiokirkon kupeeseen, Maaherran makasiiniin toukokuussa avautunut ravintola Roster Turku.

Tila on toiminut aiemmin muun muassa hevostallina, ja ennen kuin se saatiin muutettua ravintolaksi, tarvittiin mittava remontti. Sen suunnitteli arkkitehtitoimisto Sigge.
Rosterin ravintolatila on kaksikerroksinen: alakerrasta löytyy 60 paikkaa, yläkerrasta 40.

Turussa ja Helsingissä toimivat Rosterit omistaa Royal Ravintolat, ja paikkojen keulakuvina toimii sanavalmis kaksikko, televisiosta tuttu keittiömestari Kari ”Kape” Aihinen ja Pro-palkittu ravintolapäällikkö Paul Hickman, molemmat pitkän linjan ravintola-ammattilaisia.
Turun Rosteria luotsaavat keittiömestarit Eeva Hongisto ja Teemu Nikkari.

Rosterin sisustus on rouhea: seinät ovat tummansiniset, kiiltävää rosteripintaa on paljon. Salin seinällä on neonputkesta tehty pääkallo. Kuvaan kuuluu, että paikassa soi musiikki tauotta.
– Hickman on tehnyt ihan mahtavat soittolistat! Vuorotellen soi Paranoid, Tauski ja Justin Timberlake, intoilee Aihinen.

Teemu Nikkari ja Eeva Hongisto.

Turun ja Helsingin Rosterit tai niiden listat eivät ole identtisiä keskenään, mutta osa Helsingissä klassikoiksi muodostuneista annoksista on päätynyt Turun Rosterin ruokalistalle.

Rosterin lounaslista vaihtuu viikoittain, à la carte -lista taas neljästi vuodessa. Ravintolan erikoisuus on Sunday Roast, jonka on tarkoitus houkutella väki sunnuntaisin ravintolaan syömään.

Koko Rosterin henkilökunta saa osallistua annosten ideointiin, ja esimerkiksi trendikäs vegaaniruoka näkyy vahvasti listalla.

Karitsaa ja varhaiskaalia Rosterin tyylillä.

Turku lautasella 3 -kirjan alkuruokana Roster tarjoilee grillattua meritursasta. Pääruokana on ravintolan suosikkiannoksiin kuuluva karitsa ja jälkiruokana vegaaninen peach melba. Se on yksi ravintolan suosikkiresepteistä, ja kyseistä jälkiruokaa tarjoiltiin muun muassa Rosterin avajaisissa keväällä.

 

Juttusarjassa esitellään Turku lautasella 3 -kirjan ravintoloita ja niiden reseptejä. Turun Sanomien tuottamassa, toukokuussa ilmestyneessä kirjassa on mukana kymmenen herkullista kohdetta Turusta. Turku lautasella 3 -kirjan tekijät ovat Heli Nieminen, Riitta Salmi, Kati Kivelä ja Eva Latvakangas, ja kirjaa on myynnissä muun muassa Turun Sanomien asiakaskonttorissa (Kauppiaskatu 5).

 

Rosterin peach melba

Yuzuposset
4 ½ dl vispautuvaa soijakermaa (Alpro)
1 ½ dl sokeria
4 rkl yuzu-mehua

Kiehauta soijakerma ja lisää joukkoon sokeri. Keitä neljä minuuttia kovalla lämmöllä. Seos saa kiehua kunnolla, joten varaa käyttöön tarpeeksi tilava kattila.
Lisää joukkoon yuzu-mehu ja jatka keittämistä vielä kaksi minuuttia.
Jäähdytä massa kulhossa. Anna sen hyytyä 12 tuntia. Vispaa massa pallovispilällä kuohkeaksi vaahdoksi.
Huom! Yuzu-mehua saa esimerkiksi etnisistä ruokakaupoista.

Marinoidut persikat
2 tuoretta persikkaa
rasia tuoreita vadelmia
100 g sokeria
1 dl vettä
2 dl samppanjaa
lasinen hillopurkki tiivisterenkaalla

Halkaise persikat veitsellä ja poista kivet lusikalla. Revi persikasta ronskeja paloja lasiseen hillopurkkiin. Laita joukkoon tuoreita vadelmia.
Kiehauta sokeri ja vesi. Lisää joukkoon samppanja. Kaada sokeriliemi persikoiden ja vadelmien päälle ja sulje purkki. Anna maustua kylmässä vähintään vuorokauden verran.

Persikkasorbetti
240 g vettä
140 g sokeria
75 g glukoosia
n. ½ kg persikkapyreetä

Kiehauta vesi, sokeri ja glukoosi kevyesti kattilassa ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Sekoita persikkapyree sauvasekoittimella sorbettipohjaan. Aja massa sorbetiksi jäätelökoneella.
Vinkki: voit käyttää valmista persikkasosetta tai soseuttaa tuoreita persikoita.

Annoksen kokoaminen: Pursota lautasille yuzupossetia, lisää päälle paljon persikoita ja vadelmia. Lusikoi annosten päälle sorbettia.

Kommentoi