Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Turku lautasella 3 – yksi kirja, monta kantta

Tuoreen Turku lautasella 3 -kirjan kannessa olevan annoksen on tehnyt ravintola Kaskis, ja kannessa komeilee ravintolan tavaramerkki, Kaskiksen kalaympyrä.

Jokainen kirjassa mukana oleva ravintola on kuitenkin saanut kirjan myös omalla kääreellään. Näissä personoiduissa kansissa esiin nostetaan kunkin ravintolan oma annos. Kannet on tehnyt kirjan ulkoasusta vastannut Turun Sanomien ad Kati Kivelä, kirjan kuvanneen Turun Sanomien valokuvaaja Riitta Salmen ottamista kuvista.

Osa ravintoloista myy kirjoja omilla kääreillään, osa antaa niitä lahjaksi. Lisäksi jotkin yritykset ovat tilanneet kirjoja omilla kansikääreillään.

Tässä esittelyssä kaikki kirjassa mukana olevien ravintoloiden kannet aakkosjärjestyksessä. Kansien lomassa tekijöiden mietteitä kirjasta.

 

”Annoskuvissa itse ruoka on keskiössä”

– Kun kuvat tulevat kirjaan, se on erilaista, kuin jos ne tulisivat sanomalehteen. Formaatti on erilainen, ja sen tietää, että kirja jää elämään pitkäksi aikaa. Siksi paineita on paljon, miettii Turku lautasella 3 -kirjan kuvannut, Turun Sanomien valokuvaaja ja kuvapäällikkö Riitta Salmi.

Hän kiteyttää, että kirjan tekeminen normaalin päivätyön ohessa oli paikoin raskasta, mutta antoisaa.

– Mietin monta kertaa sitä, miten hienoja ravintoloita meillä Turussa on. Aiemmin ei ole tajunnut, miten kovaa työtä ravintolatyö on, ja mitä kaikkea pitää tehdä sen eteen, että annos on lopulta asiakkaan edessä.

– Oli hienoa seurata ravintoloiden työtä niin, että siihen pystyi käyttämään kunnolla aikaa. Meille ei järjestetty kuvattavaa, vaan seurasimme oikeita tilanteita, aivan kuten sanomalehtityössäkin tehdään.

Salmi kiittelee sitä, miten upeita annoksia ravintolat kuvattaviksi valmistivat.

– Hämmästelin usein sitä, että miten ihmeessä nuo on pystytty tekemään ihan tavallisista raaka-aineista.

Kaikki rekvisiitta ja astiat joita kuvissa on, löytyivät ravintoloista. Kuvia ei ihmeemmin lavastettu eikä annosten lisätty ympärille mitään ylimääräistä koristeeksi.

– Annoskuvissa itse ruoka on keskiössä, ja niin sen pitääkin olla, sillä eihän ravintolassakaan ruokaa tarjoilla minkään hipsukoiden ja tupsujen kera, nauraa Salmi

 

”Mattaa ja kiiltävää yhdistävä
kansi on onnistunut”

– Edellisistä kirjoista poiketen meillä oli tällä kertaa ensimmäiseksi valmiina kansi. Se kuvattiin jo viime vuoden elokuussa. Kannessa yhdistyvät hiukan nahkea soft  touch -pinta ja kiilto, ja olen siihen todella tyytyväinen, sanoo kirjan ulkoasusta vastannut Turun Sanomien ad Kati Kivelä.

Kirjassa mukana olevat ravintolat saivat kirjan lisäksi omilla kääreillään, jotka Kivelä teki Riitta Salmen ottamista annoskuvista. Myös jotkin yritykset tilasivat kirjaa omilla kansillaan.

– Ne kannet eivät näy yleensä suurelle yleisölle mutta nyt kokosimme niitä TS Ruoka -sivustolta löytyvään juttuun, kertoo Kivelä.

Ruuanlaittoa innokkaasti harrastava Kivelä testasi kirjasta jo tekovaiheessa muun muassa Ludun brownie -nimisen jälkiruuan useampaankin kertaan. Kaikki Turku lautasella -kirjat taittanut Kivelä on löytänyt jokaisesta kirjasta oman suosikkireseptinsä: ykkösosassa se oli ravintola Hermanin suklaakakku, kakkoskirjassa Turun kaupungin edustuskeittiön kahden suklaan moussekakku ja nyt Ludun brownie.

Kivelä käytti paljon aikaa myös kirjan historiakuvien etsimiseen eri lähteistä.

– Satavuotisen taipaleen ajalta löytyi paljon mielenkiintoisia kuvia, mutta nopeasti huomasimme että vanhat kuvat vaativat kokoa. Niinpä karsimme määrää ja suurensimme kuvakokoja, jotta kuvista saa kunnolla selvää.

”Tarinat, unelmat, visiot – ja reseptit”

– Tämä kirja summaa sen, mitä me kaikki olemme juuri nyt, millainen ruokakaupunki Turku on juuri nyt ja millaisista kerroksista kaupunkimme ja sen ruokakulttuuri muodostuu, sanoo Turku lautasella 3 -kirjan, kuten aiemmatkin sarjan kirjat kirjoittanut Turun Sanomien ruokatoimittaja Heli Nieminen.

– Tällaista kirjaa ei voi tehdä kukaan yksin, vaan se on syntynyt yhteistyönä. Onnistuneeseen lopputulokseen on tarvittu sekä koko tekijätiimiä että kaikkia ravintoloita. Meillä on ollut kasassa aivan uskomaton porukka, ja lopputulos on sen mukainen – aivan upea.

– Kirjan ydin ovat ravintolat – yrittäjät ja heidän tarinansa, unelmansa, visionsa  ja reseptinsä. Olimme onnekkaita, sillä kaikki jotka pyysimme mukaan suostuivat heti.

– Tunsin monet kirjassa mukana olevien paikkojen ravintoloitsijat työni kautta jo entuudestaan, mutta oli hauskaa, miten tutuistakin paikoista oppi tämän myötä uutta, ja toisaalta itselle vieraammista paikoista tuli tuttuja, miettii Nieminen.

Hän kertoo, että jokaisessa ravintolassa käytiin kuvausten ja haastattelujen takia vähintään 3-4 kertaa, lisäksi soiteltiin, vaihdettiin sähköposteja ja messenger-viestejä – joskus iltaisinkin. Etenkin loppuvaiheessa pientä tarkistamista oli paljon.

– Yritin käydä esimerkiksi reseptit läpi todella tarkasti, jotta ne olisivat mahdollisimman helposti ymmärrettäviä. Ravintolakeittiöissä käytetään lähes aina painomittoja, mutta muunsimme ne pääosin vetomitoiksi, koska se on kotikeittiöissä tyypillisempi tapa mitata raaka-aineita.

”Suomen ruokakulttuuri on syntynyt Turussa”

– Turku on aina ollut Suomen tärkein ravintolakaupunki, täältähän on alkanutkin koko Suomen ravintolatoiminta, sanoo toimittaja Eva Latvakangas.
Hän on kirjoittanut Turku lautasella 3 -kirjaan historiikin, jossa kerrotaan siitä millaiset Suomen itsenäisyyden ajan vuodet ovat Turun seudulla olleet ruokakulttuurin näkökulmasta.
– Aiheen selvittely oli aika vaikeaa, koska tällaista historiaa ei ollut aiemmin koottu mihinkään, ja tiedot olivat hyvin hajallaan.
Latvakangas selvitteli asioita Turun Museokeskuksen, Turun Sanomien arkiston ja haastattelujen avulla.
– Yhteiskunnan kehitys on heijastunut aina voimakkaasti ravintolaelämään, olipa kyse sitten itsenäistymisestä, kieltolaista tai naisasialiikkeestä. Nykyinen ruokaravintolakulttuurimme on Suomessa nuorta, sillä se alkoi varsinaisesti vasta 1980-luvulla.

 

Turku lautasella 3 -kirjan tekijät Riitta Salmi (vas.), Kati Kivelä, Heli Nieminen (keskellä) ja Eva Latvakangas. Kuva: TS/Jari Laurikko

Kommentoi