Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Turku lautasella 3 -resepti: nigireitä Turun kauppahallin Kado Sushin reseptillä

Turun kauppahallissa ruuat valmistetaan avokeittiöissä, aivan asiakkaiden silmien edessä. Osassa paikoista voi istuskella tiskin ääressä ja rupatella kokkien kanssa. Annos, jonka eteensä saa, on taatusti tuore.
 

Tupakanpoltto, koirat ja turhanpäiväinen vetelehtiminen ovat olleet kiellettyjä Turun kauppahallissa jo vuodesta 1896. Tästä säädöksestä muistuttavat kaksi suurikokoista kylttiä hallin Eerikinkadun puoleisessa päädyssä, korkealla käytävien yläpuolella.

Turkulaiset puikkelehtivat kylttien alta tottuneesti, luoden niihin enintään pikaisen silmäyksen. Hallissa piipahtavia turisteja kyltit yleensä huvittavat suuresti, ja niistä otetaan runsaasti kuvia muistoksi.

Turun kauppahalli on korkea ja valoisa, sillä luonnonvalo pääsee sisään katonrajasta, liki 13 metrin korkeudessa olevista kapeista ikkunoista. Hallin sisäkatto on vaaleanruskea ja katonrajaa kohti kohoaa koristeellisia rautarakenteita. Myymälöiden ulkopinnat ovat puupaneloidut ja ruskeasävyiset.  Hallin päiviä tahdittaa kookas mustareunainen kello, jonka taulussa on roomalaiset numerot.

Hallissa on tällä hetkellä nelisenkymmentä eri kokoista ja -ikäistä yritystä, jotka sijaitsevat kukin omissa myymälöissään. Hallin vanhin yhtäjaksoisesti palvellut yritys on kalaliike S. Wallin, joka on toiminut hallissa aina sen avaamisesta asti.

– Halli on kuin pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Meillä on täällä sellainen hallin henki. Vaikka jokainen yrittäjä vastaa omasta yrityksestään, päätökset tehdään kuitenkin yhdessä, kertovat yrittäjät.

Rakennus on valmistunut vuonna 1896, ja yli 120-vuotisen historiansa aikana sitä on remontoitu useaan otteeseen. Viimeisin remontti valmistui vuonna 2013.

Sen myötä uudistettiin muun muassa kalaliikkeiden myyntitiskejä ja hallin Linnankadun päähän rakennettiin ravintolamaailma. Sen yhteisellä Food court -tyyppisellä alueella asiakkaat voivat syödä yhteisissä pöydissä riippumatta siitä, mistä paikasta he ruokansa ostavat.

Hallin ravintolamaailma on ollut avaamisestaan asti menestys, ja lounasaikaan sieltä on välillä melkein mahdotonta saada pöytää. Ruokamaailmasta löytyy meksikolaisia ja vietnamilaisia makuja, kotiruokaa, kasvisherkkuja, salaatti- ja ruokabuffetteja sekä makeita ja suolaisia leivonnaisia.

Seuraan liittyy lähiaikoina uusi paikka, kun ravintola Tres avaa tuorepuuroa ja keittoa tarjoavan myyntipisteen tilaan, jossa pitkään toimi Kaupunginteatterin lippukioski Lippis.

Roots kitchenin yrittäjä Marjaana Pohjola valmisti Turku lautasella 3 -kirjaan herkullisen vegaaniannoksen, jossa on muun muassa tofua ja kukkakaaliwingsejä.
Yrittäjä Mikko Hietala esittelee Turku lautasella 3 -kirjasta löytyvää MBakeryn mansikkakakkua.

Kauppahallin ravintolamaailman rajalla toimii Turun vanhin sushiravintola, monen rakastama pikkuruinen Kado Sushi. Välillä paikka on niin täynnä, että osa asiakkaista ruokailee käytävän puoleisella tiskillä. Asiakkaiden suosikkeja ovat esimerkiksi halstrattu lohi -nigirit sekä Hollywood– ja California-rullat.

Tällä Kado Sushin reseptillä voi valmistaa herkullista sushia myös kotona.

Kirjasta löytyy resepti myös Hollywood-rullaan. Turun kauppahallista Turku lautasella 3 -kirjassa ovat Kadon lisäksi mukana resepteillään Roots kitchen ja MBakery.

Juttusarjassa esitellään Turku lautasella 3 -kirjan ravintoloita ja niiden reseptejä. Kirja on Turun Sanomien tuottama.

Sushiriisi riisinkeittimessä

1 l riisiä 
1,2 l vettä 
2 dl riisiviinietikkaa

Mittaa riisi riisinkeittimen kulhoon.

Pese riisit varovasti rutistelemalla ja pyörittämällä niitä kulhossa. Vaihda vesi niin monta kertaa, ettei riisistä enää irtoa valkoista tärkkelystä. Kaada riisit siivilään ja valuta ylimääräinen vesi pois.

Laita riisit takaisin kulhoon ja lisää 1,2 litraa vettä. Käynnistä riisinkeitin.

Kaada keitetty riisi laakeaan astiaan. Sekoita valmiin lämpimän riisin joukkoon riisiviinietikka.

Tee leikkaavia viiltoja riisiin esimerkiksi puulastalla ja jäähdytä samalla riisiä viuhkalla tai kattilan kannella. Jäähdyttäminen on tärkeää, koska tällöin riisistä höyrystyy ylimääräinen neste pois. Kun riisi on kädenlämpöistä, siirrä se säilytysastiaan.

Vinkki: Litrasta raakaa riisiä tulee valmista riisiä sushien tekemiseen noin neljälle henkilölle. Käytä ainoastaan sushiriisiä. Suositeltavinta on käyttää riisinkeitintä, mutta jos valmistat riisin kattilassa, tarkasta keitto-ohje pakkauksesta.

Marinoitu lohi

600 g tuoretta merilohta 
1 annos marinointilientä    

Poista lohifileestä nahka ja näkyvä rasva ja nypi kylkiruodot pois. Leikkaa filee pituussuunnassa kahtia, jotta saat kaksi suurinpiirtein yhtä suurta palaa. Marinoi lohipaloja marinointiliemessä 20 minuuttia.

Leikkaa toisesta lohipalasta noin puolen sentin paksuisia siivuja ja toisesta pitkiä, kapeita suikaleita.

Marinointiliemi:
½ pulloa hapokasta valkoviiniä 
1 dl suolaa 
1 1/4 dl riisiviinietikkaa

Sekoita liemiainekset hyvin, jotta suola liukenee. Laita lohipalat marinadiin 20 minuutiksi ja kuivaa ne sen jälkeen talouspaperilla.

Halstrattu lohi -nigirit

1½ annosta kypsää sushiriisiä 
n. 300 g marinoitua lohta

Asettele lohisiivut alustalle ja paahda lohen pintaa hetki kaasupolttimella eli tohottimella. Älä paahda läpikypsäksi.

Ota noin ruokalusikallinen riisiä kämmenelle ja pyöritä vasemmalla kädellä soikionmuotoinen pallura. Ota lohisiivu oikeaan käteen ja laita riisipallura kalan päälle. Paina oikean käden sormilla kalanpala palluran reunoille.

Tarjoa sushin lisukkeena garia (sushi-inkivääriä), wasabia ja soijakastiketta.

Kommentoi