Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Turku lautasella 3 -resepti: mehevää mustikkapiirakkaa Suomalaisen Pohjan tapaan

Osa uuden Turku lautasella 3 -kirjan resepteistä esitellään tämän syksyn aikana TS Ruoka -sivustolla ja TS Extrassa, ja sarjan aloittaa klassikkoravintola Suomalaisen Pohjan resepti, jolla syntyy mehevä mustikkapiiras.

Turku lautasella 3 -kirjassa yhdistyvät turkulaisen ravintolamaailman kerrokset, kun kirja esittelee viisi klassikkoravintolaa ja viisi uutta paikkaa. Kirjassa esitellään myös valikoima turkulaisten ravintoloiden parhaita reseptejä.

Suomalaisella Pohjalla historia on läsnä kaikkialla. Yrittäjä Jani Hellström tutkii seinälle kehystettyjä klubin sääntöjä menneiltä vuosilta. Kuvat: TS/Riitta Salmi
Suomalaisen Pohjan miljöö on täynnä upeita yksityiskohtia.

Klassikkoravintoloiden joukossa esitellään ravintola Suomalainen Pohja, joka toimii Taidemuseonmäellä Suomalainen Pohja ry:n talossa. Aiemmin paikka oli vain jäsenistölle tarkoitettu klubiravintola, mutta nyt se on avoinna kaikille.

Rakennus, jossa Suomalaisen Pohja sijaitsee, on varsin erikoinen. Se on kuution muotoinen, ja sen julkisivussa yhdistyvät lasi ja kivi. Talon suunnittelija on arkkitehti Sigvard Eklund.

Itse ravintolasaliin kivutaan kierreportaita pitkin, ja salin valtavista ikkunoista on komea näköala Puolalanpuistoon ja vieressä sijaitsevalle Turun taidemuseolle.

Business-lounaan rinnalle on tuotu kotiruokalounas, joka tarjoillaan lautasilta.

Suomalaista Pohjaa on luotsannut vuoden 2017 alusta asti keittiömestari Jani Hellström.
– Haluan pitää perinteitä yllä, mutta samalla saada ravintolalle uutta asiakaskuntaa ja tuoda uutta virkistystä lounaaseen, Hellström kertoo.

Hellström halusi tehdä paikkaan nuorennus­leikkauksen, mutta tyylikkäästi. Koska miljööseen ei voi tehdä suuria muutoksia, Hellström on uusinut muun muassa ravintolan astiastoa.

Pohjan ruoka on kokenut Hellströmin myötä nuorennus­leikkauksen. Aiemmin Suomalainen Pohja oli tunnettu business-lounaastaan, nyt sen rinnalla on kotiruokalounas. Ravintola on nykyisin auki myös arki-iltaisin ja tarjoaa à la cartea.

Hellström on lisännyt Suomalaisen Pohjan listalle lähi­ruokaa, ja esimerkiksi Turku lautasella 3 -kirjasta löytyvä pääruokaresepti toteutetaan ravintolan keittiössä Rintalan tilan lampaasta.

Hellstrom pitää tärkeänä sitä, että Pohjan tarjoama ruoka ammentaa suomalaisesta ruokaperinteestä. Tähän ajatukseen sopii täydellisesti Pohjan jälkiruoka: mustikkapiirakka, joka on kuin muisto mummolasta.

Mummon mustikka-piirakkaa ja piimä-mustikkasorbettia

Piirakkapohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
mustikoita
2 dl kermaviiliä
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi vatkaimella. Lisää kananmuna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita varovasti voi-sokeri-muna-seokseen.
Anna taikinan levätä noin tunti. Kaaviloi taikina ohueksi ja nosta se voideltuun uunivuokaan. Kaada mustikoita tasainen kerros taikinan päälle.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada mustikoiden päälle tasaisesti.
Paista 160 asteessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarkista, että täyte on hyytynyt ja pohja kypsynyt kauniin ruskeaksi.

Mustikka-piimäsorbetti

1½ dl vettä
1¾ dl sokeria
45 g glukoosia
150 g mustikoita
1 liivatelehti
2 dl piimää

Keitä vedestä, sokerista, glukoosista ja mustikoista makuliemi. Tarkista maku ja siivilöi mustikan kuoret pois liemestä. Lisää liotettu liivate kuumaan liemeen ja jäähdytä liemi.
Sekoita piimä jäähtyneeseen liemeen ja valmista sorbetiksi jäätelökoneessa. Tarjoile mustikkapiirakan kanssa.

Lue myös: Turku lautasella 3 esittelee kaupungin parhaat palat

Juttusarjassa esitellään Turku lautasella 3 -kirjan ravintoloita ja niiden reseptejä. Turun Sanomien tuottamassa, toukokuussa ilmestyneessä kirjassa on mukana kymmenen herkullista kohdetta Turusta. Turku lautasella 3 -kirjan tekijät ovat Heli Nieminen, Riitta Salmi, Kati Kivelä ja Eva Latvakangas, ja kirjaa on myynnissä muun muassa Turun Sanomien asiakaskonttorissa (Kauppiaskatu 5).

Juttua muokattu 21.8. klo 11.27, korjattu talon suunnitelleen arkkitehdin nimi.

Kommentoi