Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Turku lautasella 3 -resepti: kyssäkaali on Nooan kasvisannoksen tähti

Mehukas kyssäkaali ja kirpeä omena liittoutuvat tässä alkuruuassa yhteen tillin ja piimäjuuston kanssa. Puhtaita makuja ylistävä annos edustaa ravintola Nooan tyyliä.

Turku lautasella 3 -kirjassa mukana olevista ravintoloista tuorein on alkukesästä Turun vierasvenesataman kylkeen avautunut ravintola Nooa. Yhtä lähelle Aurajokea ei taida päästä syömään missään muualla.

Nooan rakennuksen strategiset mitat ovat 7 x 33 metriä, ja sen on suunnitellut arkkitehti Renni Haroma. Rakennuksessa yhdistyvät tumma puu ja suuret lasipinnat, rakennus on niin pitkälti läpinäkyvä kuin mahdollista. Vain esimerkiksi vessojen ja keittiön varastotilojen kohdilla on umpiseinää.

Hankkeen takana ovat Turun ravintolamaailmassa yhteensä kolme kahvilaa ja ravintolaa omistavat Carola ja Tero Sintonen, keittiömestari Simo Hallikainen sekä vierasvenesataman satamakapteeni Toni Ljungqvist, joka pyöritti samalla paikalla aiemmin sijainnutta kahvilakioskia.

Nooan sisustuksen ovat suunnitelleet yhdessä Sintoset ja turkulainen Kudos Design. Miljöö henkii skandinaavisuutta.

–  Nooan tyyli ei ole sidottu mihinkään tiettyyn konseptiin, vaan haluan että tarjoamme rentoa ja helposti lähestyttävää ruokaa. Mielestäni ruuan esillepano on erittäin tärkeää, ja siksi olemme satsanneet paljon sekä annosten ulkonäköön että astioihin, kertoo Hallikainen.

Arkisin valikoimaan kuuluu lounas, joka tarjoillaan lautasilta. À la carte -listalla näkyvät sesongit, ja kasviksilla on merkittävä rooli annoksissa. Hallikaisen ruuanlaittofilosofiaan kuuluu se, että kasvikset hyödynnetään mahdollisimman tarkasti. Niinpä lautaselle pääsevät  myös – tosin jalostuneessa muodossa – myös kasvisten naatit.

Naatteja löytyy esimerkiksi Nooan huikean kauniista pääruoka-annoksesta, jonka resepti löytyy Turku lautasella -kirjasta. Annoksessa on  paistettua kuhaa ja hunajanaurista, kukkakaalipyreetä ja parsaa. Nooan alkuruoka kirjassa on raikas kyssäkaaliannos ja jälkiruokana on on herkullinen valkosuklaa-jugurttivanukas.

Juttusarjassa esitellään Turku lautasella 3 -kirjan ravintoloita ja niiden reseptejä. Kirja on Turun Sanomien tuottama.


Pikkelöityä kyssäkaalia Nooan tyylillä

1 annos pikkelöityä kyssäkaalia
1 annos tillimajoneesia
200 g piimäjuustoa (Kolatun)
1 sitruunan kuori
1 Granny Smith -omena viipaloituna
1 annos kyssäkaali-omenalientä
tilliä

Täytä pikkelöidyt kyssäkaalisiivut laittamalla tillimajoneesia jokaiselle siivulle ja taittamalla siivut puolikuun muotoiseksi.
Murenna lautasille piimäjuustoa, raasta päälle sitruunankuorta. Asettele juuston päälle kyssäkaalinyytit, koristele tillimajoneesilla, ohuilla omenaviipalella, tillillä ja halutessasi syötävillä kukilla. Kaada päälle liemi ja tarjoa heti.

Pikkelöity kyssäkaali

1 kyssäkaali

Pikkelöintiliemi:
1 dl väkiviinaetikka
2 dl sokeria
3 dl vettä

Kuori kyssäkaali ja leikkaa se mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Valmista pikkelöintiliemi. Sekoita vesi, etikka ja sokeri keskenään ja kaada kyssäkaalien päälle. Anna marinoitua tunnin verran.

Kyssäkaali-omenaliemi
1 kyssäkaali
2 Granny smith -omenaa
1 rasia suolaheinää
½ dl vaalea balsamicoa
suolaa ja sokeria
tilliöljyä

Kuori kyssäkaali ja omenat, poista siemenkodat. Paloittele. Aja ainekset tasaiseksi tehosekoittimella ja siivilöi harsoliinan läpi. Mausta vielä tilliöljyllä.

Tillimajoneesi

1 puntti tilliä
2 dl öljyä
2 keltuaista
1 sitruunan mehu

Tee ensin tilliöljy. Sekoita tehosekoittimessa keskenään tillit ja öljy.
Laita keltuaiset yleiskoneen kulhoon ja valuta tilliöljy nauhana keltuaisten joukkoon samalla kun annat koneen käydä. Ota talteen hiukan tilliöljyä omenalientä varten.
Mausta valmis majoneesi sitruunamehulla.

Kommentoi