Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Tuoreen Michelin-oppaan päätoimittaja kommentoi Suomen uutta tähtiravintola Gröniä, tähtensä säilyttänyttä Oraa – ja Kaskista

– Olemme seuranneet ravintola Grönin kehitystä alusta asti. Se on upea, pieni paikka, jossa kasviksille annetaan yhtä suuri arvo lautasella kuin lihalle tai kalallekin. Paikan tunnusmerkki ovat luonnolliset, puhtaat maut, kehuu Michelin Guide Nordic Countries 2018 -oppaan päätoimittaja Rebecca Burr.

Viime vuonna vuoden ravintolaksikin valittu, sekä yleisön että kriitikoiden kehuma helsinkiläisravintola Grön on uusi tulokas Michelin-sarjaan Suomessa tänä vuonna. Se palkittiin tänään maanantaina Kööpenhaminassa järjestetyssä, Michelinin pohjoismaisen oppaan julkistustilaisuudessa yhdellä tähdellä. Palkinnon pokkasi Grönin keittiömestari Toni Kostian.

 

Moni piti Grönin tähteä jo etukäteen varmana. Sen sijaan iloinen yllätys – eikä vähiten ravintoloitsijalle itselleen – oli ravintola Oran säilyttämä Michelin-tähti.

Sasu Laukkosen luotsaama, Helsingissä sijaitseva ravintola Chef & Sommelier oli Michelin-tähtiravintola, mutta viime vuonna Laukkonen päätti muuttaa sekä ravintolan nimeä että konseptia.

­- Mikään ei ole ikuista. Luovien ihmisten täytyy välillä tehdä ratkaisuja joista muut voivat ajatella, että mitä helvettiä se nyt touhuaa. Mutta nyt mennään eteenpäin: dynamiittia sisään ja kaikki uusiksi, Laukkonen kommentoi TS Ruoka -sivustolle.

Oli epäselvää, miten ravintolan Michelin-tähdelle kävisi muutoksen myötä – mutta uusimassa oppaassa ravintolalla on edelleen yksi tähti.

I don´t know what happened. But what I see is what I can understand. We got a star” – iloitsi Laukkonen sosiaalisessa mediassa maanantaina tulosten selvittyä – ja sai valtavan onnitteluvyöryn.

– On hyvän kokin merkki, että pystyy uudistumaan ja muuttamaan asioita sen sijaan että jämähtäisi paikoilleen. Tähden voi säilyttää muutosten jälkeenkin, jos ne on tehty onnistuneesti. Me kannustamme kokkeja kehittymään – se on alalle hyväksi, kommentoi Burr.

Hän sanoo, ettei muutos automaattisesti vie tähteä pois ja kiittelee uutta Oraa raikkaaksi konseptiksi, joka ilman muuta on tähden arvoinen.

 

Entä sitten Turku ja Kaskis? Moni on toivonut, että Michelin-tähtiä saataisiin viimein Helsingin ulkopuolellekin, mutta ainakaan tänä vuonna se ei toteutunut.

-Mutta onhan Kaskis jo Michelin-oppaassa, huudahtaa Burr viitaten siihen, että Kaskis mainitaan oppaassa kahden edellisen vuoden tapaan.

– Kaskis on upea paikka, ja hieno bisnes jo nyt, Burr kehuu.

Kaskikselle on toivottu Bib Gourmand -merkkiä, mutta sen ajatuksen Burr torppaa. Hän sanoo, että Kaskis on Bib-kategoriaan liian kallis.

– Meillä on hinnoittelussa tietty Bib-raja, Burr selittää.

Kaskis myy ainoastaan neljän ruokalajin menua, joka maksaa 55 euroa ja kuuden ruokalajin menua, joka maksaa 66 euroa. Bib Gourmandilla palkitut suomalaisravintolat Boulevard Social, Emo, Farang ja Gaijin myyvät kaikki yksittäisiä annoksia, joista edullisimpien pikkusyötävien hinnat ovat alle kymmenen euroa.

Burr kiertää vastauksen siihen, ovatko Michelin-tarkastajat käyneet Turun alueella muissakin ravintoloissa kuin Kaskiksessa vastaamalla, että samalla käynnillä ”huomioidaan kaikki ympäröivän alueen mielenkiintoiset kohteet”.

Mutta vielä yksi kommentti Turkua koskien Burrilla on.

– Missä kaikki ihmiset ovat kaupungissanne iltayhdeksältä? Kotona omissa sängyissään nukkumassa, vai? Jos siihen aikaan illasta haluaisi saada vaikka cocktailin ja menee jonnekin, mieleen nousee, että missä ihmeessä kaikki oikein ovat, Burr nauraa.

Lue myös juttu: Michelin-opas 2018 on julkistettu!

 

 

 

 

 

 

Kommentoi