Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

TS:n vanhassa asiakaskonttorissa avautui ravintola Fontti

Historiasta muistuttavat muun muassa vanhat kirjoituskoneet. Kuvat: TS/Lennart Holmberg

– Jokaiseen ravintolan taakse koitetaan rakentaa tarinaa. Tämän ravintolan tarina kuuluu kiinteästi rakennuksen historiaan, sanoo ravintoloitsija Turo Nolvi.

Historia on läsnä uudessa ravintolassa aina nimeä myöten: Turun Sanomien vanhassa asiakaskonttorissa Kauppiaskadulla  torstaina avautunut paikka on nimeltään Fontti.
Tila näyttää osittain samalta kuin ennen: lattia on sama, seinien väritys samantyyppinen, kadulle avautuvia isoja ikkunoita ei ole peitetty.

– Yksi vaikeimpia juttuja oli ravintolan nimen keksiminen, sanoo Turo Nolvi.

Paljon on myös muuttunut. Esimerkiksi tila näyttää nyt paljon suuremmalta, vaikka baaritiski jakaakin salin kahtia, etuosan baaripuoleen ja ruokailulle pyhitettyyn takaosaan.
Rakennuksen historiasta muistuttavat esimerkiksi seinälle maalattu suuri lehtimies ja vanhat kirjoituskoneet, jotka ovat pitkäaikaislainassa TS-auto- ja viestintämuseosta. Miesten vessasta löytyy Turun Sanomien vanha puhelinkeskus.

Asiakaskonttori ei muuntunut ravintolaksi aivan kädenkäänteessä, sillä tilan remontti alkoi jo marraskuussa, ja valmistui vasta nyt.
Alvar Aallon suunnittelemaa, Museoviraston vahvasti suojelemaa rakennusta ei ollut helppo remontoida, mutta Nolvi on lopputulokseen tyytyväinen. Remontin aikana uusittiin myös paljon näkymättömissä olevia rakenteita ja muun muassa rakennettiin tilaan ravintolakeittiö.

Alakerran seinään on painettu näkymä Nummenpakalta 1970-luvulta, esittelee ravintolajohtaja Jaana Nolvi.

Fontin yläkerrassa on 150 asiakaspaikkaa, kahteen kabinettimaiseen tilaan jakautuvassa alakerrassa paikkoja on reilu 50 lisää.
Fontin keittiömestarina toimii Venetsiasta Turkuun muuttanut Lenny Crocicchio, ja muukin keittiötiimi on varsin kansainvälistä. Tarkoituksena on myös tuoda ravintolaan vierailevia kokkeja.

Ravintolajohtaja Jaana Nolvi kertoo, että ruokaa leimaa välimerellisyys, ja paljon raaka-aineita tuodaan suoraan Italiasta.

Jälkiruokalistalla on italialaisia herkkuja.

– Meillä on Fontissa tavallaan kolme konseptia: päivällä lounas, illalla à la carte ja lisäksi baarin puoli, johon tulee myöhään illalla dj, kertovat Nolvit.
Lounasta tarjoillaan kello 11-15, sitten on parin tunnin huoltotauko, ja ravintola avautuu illaksi kello 17. Dj soittaa kello 23 alkaen.
Lounasvaihtoehtoihin kuuluvat keitto, salaatti, pasta ja kala-annos, hinnat vaihtelevat 8-20 euron välillä. Listalla olevat pääruuat sijoittuvat hinnaltaan 20-30 euron välille, pizzat noin 15 euron tuntumaan.

Fontti ei ole mainostanut eikä rummuttanut avaamistaan mitenkään, eikä myöskään erityisiä avajaisia pidetä.
– Ravintolaa ei voi suunnitella valmiiksi paperilla, se muotoutuu vasta avaamisensa jälkeen, ihmisten myötä. Aloitellaan nyt matalalla profiililla, miettivät Nolvit.
À la carte -lista on otettu käyttöön heti, lounastoiminta alkaa ensi viikolla.

9 vastausta artikkeliin “TS:n vanhassa asiakaskonttorissa avautui ravintola Fontti”

 1. casper salmela

  Rohkeaa avata uusi ravintola Turkuun, jossa jo aika kova kilpailu, varsinkin ruokaravintoloilla. Onnea vaan yritykselle ja Nolveille. Historiallisessa rakennuksessa toimiminen tuo myös varmasti haasteita.


 2. Sirke Salovaara

  Hienoa, tuskin maltan odottaa, että pääsen paikalle!


 3. ouza ahonen

  onnea uudelle ravintolalle:)


 4. Jouko Rainio

  Hieno tyylikkäästi toteutettu ravintola. Ruoka oli erinomaista. Onnea ja menestystä!


 5. EJ Desko

  DJ-toimintaan satsaaminen ruokaravintoloissa 2010-luvulla on varma merkki mielikuvituksen ja luovuuden täydellisestä puutteesta. Koko hommahan kuoli sisällöllisesti jo 15 vuotta sitten. Ilmeisesti Turussa nykyhetkeen ei kuitenkaan ole vielä herätty.

  Kumpi siis esiintyy ensin Ricardo vai Rücker? Soittavatko ensin Yokissa, Fontissa vai Blankossa? Ovatko he taas käyneet jopa Lontoossa saakka ja kuulleet siellä uusista trendeistä, joista muut eivät ole vielä kuulleet? Onko nyt 1994 vai 2013?


 6. heikki tuomi-nikula

  Ikävä on vanhaa Turun Sanomien toimitilaa, hienoa että talo kuitenkin elää ja ravintolan kautta avaa ovensa kaikille. Olisipa komeaa, jos sinne muodostuisi kabinetti, jossa toimisi Turun oma pressiklubi. Rekvisiittaa löytyisi varmasti ja ylläpitäjiksi alan naisia ja miehiä.


 7. Sirmola Taina

  Kävimme lounaalla ja tilasimme puna-ahventa ja OLIIVIsalaattia. Olimme kovin pettyneitä salaattiin, jossa oli 4 oliivia, 1 kirsikkatomaatti, puolikas sipulirengas ja salaatinlehtiä. Onneton, pieni annos! Nälkä jäi ja paha mieli!


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo