Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Gastronomien puheenjohtaja: Toivon Suomeen kahta uutta Michelin-tähteä – Turkuun ja Lahteen

Ravintola-alan himoitut Michelin-tähdet ovat jaossa ensi viikon maanantaina, kun Michelin Guide Nordic Countries 2018 -opas julkistetaan Kööpenhaminassa.

Spekulaatiot käyvät kuumina sen suhteen, saadaanko pitkän odotuksen jälkeen Suomeen lisää tähtiä, ja noteeraako Michelin vihdoin Suomesta kunnolla muitakin kuin pääkaupungin paikkoja.

Tähän asti tähtiä ja erinomaisesta hinta-laatu -suhteesta kertovia Bib Gourmand -merkintöjä ovat saaneet vain helsinkiläisravintolat. Muun Suomen osalta opas on noteerannut vain turkulaisen Kaskis-ravintolan, joka on päässyt kahdesti oppaaseen mukaan mainintana. Olisiko nyt aika saada jotain enemmän?

 

– Totta kai Suomeen toivotaan joka vuosi lisää tähtiä, mutta pitää muistaa, että kyseessä on mestaruussarja. Eivät NHL:äänkään kaikki pelaajat ikinä pääse, naurahtaa Suomen gastronomien seuran puheenjohtaja Kim Palhus.

Palhus arvioi, että nyt olisi kuitenkin uusien tähtien aika.

– Totisesti toivon Suomeen kahta uutta Michelin-tähteä ja toivon, että ne menevät Turkuun ja Lahteen, hän sanoo.

 

– Helsingissä on toki myös todella hyviä paikkoja, vahvoilla ovat varmasti viime vuonna Vuoden ravintolaksi valittu Grön sekä Vinkkeli, jossa on todella hyvä puhti. Voi kuitenkin olla, että he ovat vielä sen verran alkumetreillä, ettei se riitä tähteen.

Lahdesta tähteen saattaisi yltää palkittu ravintola Roux, Turusta luonnollisesti Kaskis, jonka Suomen gastronomit valitsivat pari viikkoa sitten Vuoden ravintolaksi.

– Olen ollut aikoinaan töissä kolmen Michelin-tähden ravintoloissa ja se on ollut hierarkkista, tönkköä ja kallista kuin fan! Mutta ajat ovat muuttuneet, samoin tähtien kriteerit. Näen, että Kaskis hieman karulla miljööllään sopisi loistavasti siihen pohjoismaiseen viitekehykseen, jossa Michelin Nordic -oppaassa ravintoloita arvioidaan.

– Roux taas on tyyliltään erilainen, klassisempi. Mutta näitä molempia paikkoja yhdistää erinomainen ruoka ja palvelu.

 

– Michelin on tähän asti suosinut isoja metropoleja ja painottanut esimerkiksi asukasmääriä siinä, minkä kokoisista kaupungeista valintoja tehdään. Mielestäni olisi jo aika unohtaa sellaiset – sisällön pitäisi ratkaista.

 

Michelin-tähdet Suomessa

  • Ravintola voi saada Michelin-tähtiä 1-3 kappaletta.
  • Michelin-tähtien määrä on pysynyt Suomessa ennallaan viimeiset kaksi vuotta.
  • Suomessa on tällä hetkellä kolme yhdellä Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa, helsinkiläiset Ask, Demo ja Olo.
  • Ask sai tähtensä vuonna 2014, Demo vuonna 2007, Olo vuonna 2011.
  • Suomen Michelin-paikkoihin on kuulunut myös ravintola Chef & Sommelier, mutta se muutti nimensä ja konseptinsa viime vuonna ja toimii nyt nimellä Ora.
  • Kolmen tähden ravintoloita Suomessa ei ole ollut koskaan, kaksi tähteä on ollut vain Hans Välimäen luotsaamalla Chez Dominique -ravintolalla. Se lopetti toimintansa vuonna 2014.
  • Hyvästä hinta-laatu -suhteesta kertovan, Michelinin myöntämän Bib Gourmand-suosituksen ovat saaneet helsinkiläiset ravintolat Boulevard Social, Emo, Farang ja Gaijin
  • Michelin-tähteä tai Bib Gourmandia ei ole koskaan myönnetty Suomessa muille kuin Helsingissä toimiville ravintoloille. Ravintola Kaskis on kuitenkin noteerattu kahdesti Michelin-oppaassa, ja ravintola on saanut liimata ikkunaansa Michelin-tarran vuosina 2017 ja 2016.

Kommentoi