Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Tiistaina herkutellaan kalakeitolla – kalakeittopäivä järjestetään ensimmäistä kertaa

Kermainen lohisoppa, jossa on pinnalla reilusti tilliä. Sen parempaa ei olekaan – vai onko? Miltä maistuisi pinaattikeitto, jonka pinnalla on paistettu, rapsakka ahvenfilee? Entä haukipullista pyöräytetty keitto tai japanilaistyylinen ramen, jossa on loimulohta.’

Pro Kala haluaa innostaa suomalaisia käyttämään kalaa monipuolisesti ja tekemään kalakeittoa eri tyyleillä. Se on lanseerannut kansallisen kalakeittopäivän, jota vietetään jatkossa aina helmikuun toisena tiistaina. Ensimmäisen kerran kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna, huomenna tiistaina 13.2.

Päivän kunniaksi julkaistaan vihkonen, josta löytyy ruokatoimittaja Suvi Rüsterin ideoimia kalakeittoreseptejä. Reseptit löytyvät myös netistä Pro Kalan nettisivuilta.

Kuvan omasta sopastaan voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella  #kalakeittopäivä.

– Ajattelimme, että kala ansaitsisi oman päivän ruokavuodessa, ja kalakeitto on monipuolinen ruoka, joka maistuu koko perheelle. Sen raaka-aineeksi sopii mikä tahansa kala aina pienistä onkikaloista kaupan kalatiskin valikoimaan, kertoo Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

– Kalassa on tärkeitä rasvahappoja, rasvaliukoisia A- ja D-vitamiineja, se on hyvä jodin ja raudan lähde, muistuttaa erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Kalakeittoon kannattaa valita kotimaista kalaa, se on terveyttä edistävä ja ekologinen valinta. Esimerkiksi Suomeen lennätetyn pangasiuksen ekologinen jalanjälki on suuri.
Kalaa suositellaan syömään 2–3 aterialla per viikko. Eniten kalaa syövät Suomessa yli 50-vuotiaat.

Reseptin turkulaisravintola Göranin herkulliseen kalakeittoon löydät Turku lautasella 3 -kirjasta tai tästä linkistä!

Kommentoi