Juttu

JUTTU | KIRSI SAIVOSALMI |

Syödään yhdessä uusin maustein

Ensi viikonloppuna Suomi juhlii 100-vuotispäiviään syömällä yhdessä sekä Turussa että muualla Suomessa. Juhlavuoden kunniaksi tapahtuma laajenee ensi kertaa ulkomaille saakka.

Kolmatta kertaa Turussa pidettävä Illallinen taivaan alla -tapahtuma palaa tänä vuonna kauppatorilta alkuperäiseen paikkaansa jokirantaan. Titanik-gallerian edustalle Itäiselle Rantakadulle katetaan lauantaina 26. elokuuta pitkä yhteinen pöytä, johon mahtuu 550 illastajaa.
– Kauppatori ei ollut yhtä viihtyisä kuin jokiranta, jossa tunnelma oli todella onnistunut ensimmäisenä vuonna, yhteyshenkilö Tanja Jänicke Yhteismaa ry:stä kertoo paluun syistä.

Tarkoitus on, että ihmiset tuovat itse omat antimensa mutta kokoontuvat nauttimaan ne muiden seuraan valkoisin liinoin katettuihin pöytiin, joissa paikat ovat maksuttomia. Pöydät hoitaa paikalle tapahtuman järjestäjät Turun kaupunki ja Yhteismaa ry.
Turun illallisen paikat tulivat varaukseen perjantaina illalla ja tällä hetkellä tapahtuma on loppuunvarattu.

Jos paikkaa illallisilta ei ole varattuna, vaihtoehtona on järjestää omat illallisjuhlat. Jänicke kannustaa kaikkia kattamaan pöydän lauantaina 26. elokuuta minne tahansa sopivaan paikkaan ulkosalle, vaikka jalkakäytävälle oman kodin eteen.

Uutta tänä vuonna on, että ihmiset voivat ilmoittaa omat syöminkinsä näkyviin Illallinen taivaan alla -tapahtuman verkkosivuille. Ilmoittaja voi valita, tekeekö juhlastaan suljetun vai haluaako kutsua paikalle myös ulkopuolisia.

Tavoitteena on, että ympäri maan 10 000 illastajaa istuisi nauttimaan ruuasta ja juomasta elokuun viimeisenä viikonloppuna. Suomen juhlavuoden kunniaksi tapahtuma laajenee ensimmäistä kertaa myös ulkomaille. Ulkoministeriö tarjoilee yhteisillallisia suurlähetystöissä ympäri maailmaa Finnish Your Dinner -nimellä.

Valtakunnallinen Yhdessä-viikonloppu kannustaa yhdessäoloon syömisen lisäksi myös muun tekemisen äärellä. Teema on osa Suomi 100 -vuoden juhlallisuuksia.
– Koko viikonloppu on täynnä tapahtumia Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa. Lisäksi lauantaina vietetään luonnon päivää ja liputuspäivää, Mari Puutio-Kaarnavaara Turun kaupungilta luettelee ja kannustaa ihmisiä osallistumaan liputukseen.

Kurjenrahka on yksi kansallispuistoista, joka osallistuu luonnon päivän viettoon. Lauantaina turkulaiset kuorot esittävät Kurjenrahkalla kajahtaa -tapahtumassa luonnon keskelle sopivaa suomalaista musiikkia. Koko perheen päivässä on luvassa myös yhteislaulua. Kansallispuistoon järjestetään ilmainen linja-autokuljetus.

Lisäksi monet kaupunginosat ja yhdistykset järjestävät viikonlopun aikana kyläjuhlia, tansseja, markkinoita ja muita yleisötapahtumia Suomi 100 -hengessä. Lauantaina 26. elokuuta Suomen 100-vuotissyntymäpäivään on aikaa sata päivää.

 

Yhdessä-viikonloppu: Poimintoja lauantain tapahtumista

Illallinen Turun taivaan alla -tapahtuma Itäisellä Rantakadulla Titanik-gallerian edessä, pakolliset ennakkovaraukset Turun kaupungin verkkosivujen kautta, mikäli paikkoja vielä on jäljellä. On myös mahdollista järjestää omat Suomi100-illalliset ja ilmoittaa ne näkyviin Illallinen Suomen taivaan alla -verkkosivuille.

Koko perheen Kurjenrahkalla kajahtaa -tapahtuma osana Kansallispuistojen laulu -konserttisarjaa Kurjenrahkan kansallispuistossa. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.

Jokipuiston tapahtuma Paimiossa. Luvassa muun muassa Kahden sillan soutu, lähituottajien markkinat,
muinaistulien ilta ja siltatanssit.

Turun yleismessuilla piknik-alue Syödään yhdessä -hengessä, katutanssia ja Turkuseuran murre-esityksiä.

Kommentoi