Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Sylvi Salosen liiketilaan avautuu suomalaisiin makuihin uskova ravintola Sapas

Herkullisia haukipyöryköitä, pinaattilettuja sienitäytteellä, karjalanpaistia hampurilaisen välissä ja pikkuinen raparperikiisseli sekä Fazerin sinisestä tehty rocky road -suklaa. Maistiaispalat uuden ravintola Sapaksen listalta näyttävät, että tutut suomalaiset ruuat taipuvat mainiosti myös ravintolaruuaksi.

Suomalaisia tapaksia eli sapaksia tarjoava ravintola avautuu tänään torstaina Turun ydinkeskustaan, Fortuna-kortteliin, samaan liiketilaan jossa on pitkään toiminut perinteikäs käsityö-, sisustus ja lahjatarvikeliike Sylvi Salonen. Eikä yritys nytkään väisty tilasta, vaan muun muassa ravintolan astiat ja kattaustuotteet ovat Sylvi Saloselta, ja ne ovat myynnissä.Yrityksen varsinainen show room on nyt vain siirretty ravintolan tieltä kakkoskerrokseen.

– Oli aikamoinen homma tyhjentää koko sisustusliike, naurahtaa yrittäjä Sanna Suomi.

Sapas-ravintolan takana on kaksi naista: Sylvi Salosen yrittäjä Sanna Suomi, joka on jo parina kesänä pitänyt kahvila Villa Kuuvaa Ruissalossa ja Apteekkimuseon kahvilan, Cafe Qwenselin yrittäjä Kaisa Takala. He keksivät ajatuksen yhteisestä ravintolasta asiakkaidensa palautteen perusteella.

– Liikkeessä käyneet asiakkaat sanoivat usein, että tästä tilasta saisi ihanan ravintolan, ja mietin sitä itsekin.  Lisäksi minua on pitkään harmittanut se, ettei Turusta saa suomalaista ruokaa, vaikkapa raparperikiisseliä oikein mistään, sanoo Suomi.

– Suomessa on hieno ruokakulttuuri, josta pystyy ammentamaan vaikka mitä. Esimerkiksi juuri raparperikiisseli on meille tuttua, mutta turisteille se on eksoottista, miettii Takala.

Ajatus yhteisestä ravintolasta lähti versomaan Takalan ja Suomen mielissä, ja pian alkoi tuntua siltä, että uusi yhdistyisi helposti olemassaolevaan, esimerkiksi Sapas-ravintolan lämpimät ruuat voisi valmistaa Qwenselin keittiössä. Tilaankaan ei tarvittu suurempaa remonttia, se vain piti tyhjentää tavarasta.

Takala kävi inspiraatiomatkalla Barcelonassa ja päätti, että sapaksien lisäksi listalle laitetaan fintsot, suomalainen versio espanjalaisista pintxo-paloista.

­- Sapakset ovat meillä pieniä annoksia, joita voi tilata listalta, fintsot taas ovat leivälle rakennettuja pikkupaloja, joita voi nauttia buffet-pöydästä perjantai- ja lauantai-iltaisin, kertoo Takala.

Suuri osa tavarantoimittajista saatiin seuraavasta naapurista eli Turun kauppahallista. Sieltä tilataan esimerkiksi kalat, lihat ja leivät.  Vihannekset tulevat torilta, ja myös juomissa suositaan lähialueen tuottajia.

Sapaksen sapaksia: karjalanpaistihampurilainen, pinaattilätty sienitäytteellä, muikkuleipätikkuja ja dippiä sekä haukipyörykkä ja hernesosetta.
Sanna Suomi, Kalle Knaapi ja Kaisa Takala uskovat, että uusi ravintolakonsepti kiinnostaa esimerkiksi turisteja, jotka haluvat maistaa suomalaisia makuja.

Sapas tulee olemaan auki viikon jokaisena päivänä, ja tarkoituksena on, että ruokalista vaihtuu joka kuukausi vastaamaan meneillään olevaa sesonkia. Viikonloppuisin luvassa on brunssi, johon kuuluu muun muassa erilaisia puuroja.

Ravintola Sapaksessa on sisällä kolmisenkymmentä paikkaa, ja saman verran terassilla. Ravintola työllistää kuusi henkeä.

Sapaksia eli suomalaisista raaka-aineista tehtyjä tapaksia on Suomessa pitkään tarjoillut helsinkiläinen ravintola Juuri. Sanan ”sapas” on lanseerannut Juuren yrittäjä, ravintoloitsija Ilja Björs.

Kommentoi