Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Suomen ravintolatoiminta alkoi Turussa – kesäkuussa juhlitaan

Suomalainen hotelli- ja ravintolatoiminta alkoi 260 vuotta sitten,  kun Johan Seipel määrättiin perustamaan Turkuun ravintola. Vähätorilla sijaitsevaa Seipelin salia ja turkulaista ruokakulttuuria juhlitaan kesäkuun alussa.

Johan Seipelistä tuli vuonna 1757 suomalaisen hotelli- ja ravintolatoiminnan kantaisä. Tosin vasten tahtoaan ja vähän väkisin.

Turkulaiset porvarit olivat matkustelleet ulkomailla ja nähneet, miten siellä saattoi vain astua ravintolaan ja kysyä ruokaa.  Siihen asti suomalaisissa krouveissa ja kestikievareissa oli pitänyt aina tilata ruoka etukäteen. Nyt tällainen uudenlainen moderni ravintola haluttiin kuitenkin myös Turkuun, ja tehtävä annettiin Johan Seipelille.

Seipel kuitenkin kauhistui ajatusta ja ilmoitti, ettei moinen puuha voi olla mitenkään taloudellisesti kannattavaa: eihän ole mitään takeita siitä, montako ruokailijaa minäkin päivänä paikalle tulee.

Seipelin vastusteluista ei välitetty, vaan Turun maistraatti määräsi Seipelin avaamaan ravintolan. Niin sai alkunsa Seipelin sali, ravintola, josta hotelli ja ravintolaelinkeinon lasketaan Suomessa alkaneen.

 

Seipelin sali sijaitsee Turun Vähätorin varrella, Casagrandentalossa. Tarinan Johan Seipelistä kertoo itse arkkitehti Benito Casagrande. Tarina on tuttu, sillä se on kerrottu monet kerrat. Talon historia on Casagrandelle äärettömän tärkeä, ja sitä on tarkoitus tehdä turkulaisille tutuksi tänä kesänä.

Luvassa on nimittäin paljon syntymäpäiviä: Suomi täyttää sata, Seipelin sali 260, Casagrandentalo 505 vuotta  ja Casagrande itse 75 vuotta. Kaikkien näiden kunniaksi Vähätorilla järjestetään kesäkuun alussa kaikille avoin ruokateemainen tapahtuma, jossa talon historia, nykyisyys ja myös tulevaisuus nivoutuvat. Tapahtumassa kuullaan myös Seipelin jälkeläisiin kuuluvaa Tuija Seipelliä.

Nousiaisissa syntynyt Tuija Seipell on tehnyt kansainvälisen uran ja asunut suuren osan elämästään Kanadassa. Hänet tunnetaan lifestylebloggarina, luennoitsijana ja konsulttina, ja hän kirjoittaa suosittuun The Cool Hunter -blogiin. Huhtikuussa viimeksi Suomessa piipahtaneen Tuija Seipellin intohimo on puhua vieraanvaraisuudesta – kuten sukutaustaan sopiikin.

 

Kesäkuun kuudentena päivänä pidettävässä tilaisuudessa paljastetaan Casagrandetaloon kiinnitetyt Johan Seipelin profiilit. Toinen niistä tulee ravintola Tårgetin seinälle, toinen Mamiin.

Samalla esitellään Turun yliopiston Miracle-hankkeen avulla toteutettua, lisätyn todellisuuden sovellusta, jolla talon historian saa eläväksi.

Samana päivänä järjestetään myös seminaari, jonka pääpuhuja on Tuija Seipell teemanaan vieraanvaraisuus, ja kahdensadan hengen juhlaillallinen, jonka suunnitellut Scandic Julian keittiömestari Mervi Lähteenmäki.

– Olen tutkinut 1700-luvun puolivälin ruokalistoja ja rakennan illallisen raaka-aineista, joita tuohon aikaan on käytetty, kertoo Lähteenmäki.

Luvassa on muun muassa kuohuvaa raparperijuomaa, rosvolammasta ja juureksia, piimäjuustoa ja helmisuurimovanukasta Romanovin marjoilla.

Teemapäivässä ovat mukana alueen ravintolat Café Carré, Mami, Panini, Tiirikkala ja Tårget sekä Scandic Julia ja sisustusliike Divaani. Yhteistyökumppaneina ovat Turun kaupunki, VisitTurku ja Turun yliopisto.

Seipel 260 vuotta yleisötapahtuma (Vähätori, Casagrandentalon edusta) 6.6. klo 16.30-18. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä.

 

 

 

Kommentoi