Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Suomalaista alkuperää olevaa ruoka-alan teemapäivää vietetään jälleen ympäri maailmaa

Tulevana lauantaina 22.4. järjestetään erilaisia ruoan ja gastronomian ympärille keskittyviä tapahtumia ympäri Suomea. Tilaisuudet ovat osa kansainvälistä kilpipäivää, jota vietetään yli 30 maassa niin Oseaniassa, Aasiassa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Suomessa syntynyt teemapäivä on levinnyt ennennäkemättömän nopeasti ympäri maailmaa ja sitä vietetään nyt neljättä kertaa.
– Kilpipäivä lähti liikkeelle, kun yhdessä ravintola-alan toimijoiden kanssa pohdimme kuinka ravintolaan lähtemisen kynnystä voisi Suomessa madaltaa. Samalla päivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kertoa laadukkaiden raaka-aineiden merkityksestä ja Suomen suurimman gastronomisen järjestön toiminnasta, kertoo Suomen Paistinkääntäjät ry:n puheenjohtaja, valtavouti Ari Arvonen.

Kilpipäivän tarkoituksena onkin myös korostaa, että ympäri Suomea toimii lukuisia riippumattoman toimijan korkealuokkaisiksi arvioimia huipputason ravintoloita, vaikka kansainvälisissä ravintola-alan arvioinneissa keskitytään yleensä vain maamme muutamiin suurkaupunkeihin. Tunnustuksena korkeasta laadustaan ravintolat ovat saaneet kilven, jonka on myöntänyt maailman vanhin ja suurin kansainvälinen gastronominen järjestö Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät. Kilpi on myönnetty noin 90 ravintolalle sekä muutamille herkkumyymälöille Suomessa.

Kilpipäivää vietetään Suomessa monin eri tavoin. Turussa Stockmann Herkku järjestää kilpipäivänä Hansatorilla klo 10-16 grillitapahtuman, jossa on mukana paistinkääntäjiä. Lisäksi A.Ahlströmin Noormarkun Klubi järjestää Rôtisseurs-illan perjantaina 21.04.

Kilpipäivän tapahtumat ovat avoimia kaikille ja kaikki Suomen tapahtumat löytyvät alueiden kotisivuilta sivustolta www.rotisseurs.fi.

– Kilpipäivä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka jokainen meistä voi osallistua Suomen gastronomian kehittämiseen. Maailman mittakaavassa Suomessa on poikkeuksellisen paljon ruoasta kiinnostuneita harrastajia, joilla on runsaasti annettavaa alan ammattilaisille, yrityksille ja muille toimijoille. Rakentava vuoropuhelu luo inspiraatiota ja auttaa kehittämään ruokakulttuuriamme, Arvonen kannustaa.

Lauantaina 22.4 vietetään gastronomian teemapäivää ympäri maailman kullekin maalle tyypilliseen tapaan. Juhlinta seuraa auringon kiertoa, joten päivä lähtee liikkeelle aamiaistapahtumasta Uudesta-Seelannista, etenee eri teematapahtumin Aasiassa ja Euroopassa ja päättyy illalliselle Cookin saarilla. Kansainvälinen päätapahtuma on Tampereella, jossa oppilaitosten kanssa yhteistyössä järjestettävä avoin illallinen kunnioittaa 100-vuotiasta Suomea.

Kommentoi