Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Suomalaiset maut matkalla Thaimaahan

Miten maistuvat suomalaiset sienet, juustot, yrtit ja juomat Thaimaan suurimpien kauppaketjujen edustajille? Se saadaan tietää pian.

Jännitystä ja vähäunisia öitä on ollut takana jo pari päivää – tai jopa pari kuukautta, riippuen siitä, keneltä asiaa kysyy.

Yhteensä kuusi Turun alueen kokki- ja tarjoilijaopiskelijaa on nimittäin lähdössä elämänsä seikkailuun yhdessä kahden opettajan kanssa.

Tarkoituksena on tehdä suomalaismakuja tutuksi Thaimaassa ja edistää suomalaista ruokavientiä. Ei ihan pieniä tavoitteita noin parikymppisille nuorille, joista kukaan ei ole aiemmin käynyt kertaakaan Thaimaassa. Joten ihmekös tuo, jos hiukan jännittää.

Projektia on valmisteltu pitkin syksyä, ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon ja Turun ammatti-instituutin opiskelijoiden ja opettajien matka kohti Thaimaata starttaa tänään perjantaina.

Esimerkiksi tällainen alkuruoka valmistetaan Thaimaassa Suomi 100 -tapahtumassa.

Kolmipäiväiset Suomi 100 -juhlat ovat joukon ensimmäinen näytön paikka Thaimaassa ensi viikolla.

Suomi 100 -hengessä toteutetaan lounaita, cocktail-tilaisuuksia ja illallisia, joihin osallistuu eri päivinä diplomaatteja, suurten kauppaketjujen ostojohtajia sekä koulutusyhteistyökumppaneita.

Samalla esitellään suomalaisia elintarvikkeita, joita käytetään myös osana menuja ja drinkkejä. Suomesta otetaan mukaan muun muassa Turun alueen yritysten tuotteita, kuten Kolatun juustolan juustoja, Mimiksen yrttejä ja Vakka-Suomen panimon oluita. Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu kuivattuja sieniä, marjajauheita ja vodkaa.

– Tavoitteena on että saisimme avattua markkinoita näille tuotteille Thaimaassa, kertoo nuorten kanssa reissuun lähtevä Rasekon kouluttaja, keittiömestari Tomi Aho.

Suomi 100 -menu on suunniteltu yhdessä jo hyvissä ajoin, mutta lopullisesti se muotoutuu vasta paikan päällä, kun tiedetään varmaksi kaikki raaka-aineet, joita käyttöön saadaan.

Suomalaisuus näkyy myös juomien koristelussa, mukaan on pakattu varpuja, havuja ja käpyjä.

Viiden tähden luksushotelli Plaza Athene Bangkokissa on reissun toinen kohde, sillä opiskelijaa jäävät keskenään sinne kolmen viikon mittaiseen työharjoitteluun.

Kokkiopiskelijat työskentelevät keittiön puolella, tarjoilijaopiskelijat salin puolella.

– Toivomme että tästä hotellista tulisi paikka, jonne voisimme jatkossakin lähettää opiskelijoita harjoitteluun, sillä haluamme Thaimaasta yhden kohteen kansainvälisen opiskelijavaihdon ohjelmaamme. Tämä hanke on pilotti sille, kertoo hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä Aho kanssa vastaava ravintolapalveluiden lehtori Niina Vahtera Turun ammatti-instituutista.

Oppilaitosten vierailu Thaimaassa on osa toisen asteen ammatillisen koulutuksen Thaimaa-verkoston (ThaiGO –verkosto) toimintaa.

ThaiGO –verkosto koostuu yhdeksästä toisen asteen ammatillista koulutusta järjestävästä organisaatiosta. Verkoston koordinaattorina toimii Raision seudun koulutuskuntayhtymä. Verkoston toimintaa rahoittaa Opetushallitus.

ThaiGO –verkosto on aloittanut yhteistyön Thaimaahan 2014 ja verkostolla on tällä hetkellä useita yhteistyökumppaneita.

Yksi vastaus artikkeliin “Suomalaiset maut matkalla Thaimaahan”

Kommentoi