Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Suomalaiset maailmanennätysjahdissa luomupuuron syömisen kanssa

Luomupuuron maailmanennätys -tempaus on saanut kerättyä runsaasti puuronystäviä. Syyskuun 6. päivänä toteutettavassa kampanjassa on mukana noin 230 tahoa ja yli 400 000 annosta luomupuuroa.

Luomupuuron maailmanennätystä tehdään 6.9., ja tarkoituksena on, että mahdollisimman moni syö luomupuuroa kyseisen päivän aikana. Tempaukseen on ilmoittautunut joukoittain hyvin erilaisia toimijoita pienistä kahviloista ja luomutiloista isoihin elintarvikeyrityksiin ja kaupunkeihin. Mukana on mm. satoja päiväkoteja ja kouluja, kymmeniä ravintoloita, hotelleja ja huoltoasemia sekä useita Suomen suurlähetystöjä ulkomailla, joista kaukaisin Canberra Australiassa.

Luomupuuron ME -tempaus juhlistaa satavuotiasta Suomea ja on osa Syödään yhdessä -teemaa. Tapahtumaa koordinoivan Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja Riitta Kottila kertoo luomupuuron valikoituneen Suomen juhlavuoden teemaksi, koska puuro on perinteinen suomalainen ruoka, joka on jokaisen ulottuvilla. Luomu sopii juhlavuoteen ja vahvistaa Suomen mainetta puhtaan luonnon ja ruuan maana.

Luomupuuroa vankiloissa ja varuskunnissa

Yksi luomupuuron ME -tempauksen 200 kumppanista on Rikosseuraamuslaitos, joka tarjoaa ennätyspäivänä luomupuuroa kaikille vangeille sekä vankiloiden henkilökunnalle. Tempaukseen lähdettiin mukaan, jotta voitaisiin lisätä tietoutta vankiloiden päivittäisistä vastuullisista valinnoista.

Myös armeijassa marssitaan ennätyspäivänä luomupuuron voimalla. Varuskuntien ruokahuollosta vastaava Leijona Catering Oy oli yksi ensimmäisiä kampanjan kumppaneita. Koko Suomen varusmiehet lusikoivat ME-pottiin jopa 17 000 annosta luomupuuroa.

Toreilta huoltoasemille ja hotelleihin

Luomupuuroilmiö on levinnyt koko Suomeen ja luomupuuroa lusikoidaan kymmenissä eri kunnissa ja kaupungeissa. Maailmanennätyspuuroon voi törmätä mm. noin sadalla huoltoasemalla, sillä ABC-liikennemyymäläketju on mukana tarjoamassa luomupuuroa ennätyspäivänä. Ennätyspuuro kuuluu myös kaikkien Sokos-hotellien aamiaiseen.

Jos  mieluummin keittää luomupuuron kotona omalla hyväksi havaitulla reseptillä, ennätyksentekoon voi ottaa osaa sosiaalisessa mediassa. Maailmanennätyksen tekijäksi pääsee jakamalla kuvan omasta luomupuurosta 6.9. tunnistella #luomupuuronME Instagramissa, Twitterissä tai Facebookin luomupuuron ME -tapahtumasivulla.

Arkea tarjoilee yli 30 000 puuroannosta

Turun alueella luomupuuron maailmaennätyspäivänä Arkea tarjoilee luomupuuroa aamiaiseksi, lounaaksi tai päivälliseksi henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja muissa hoivan kohteissa Aurassa, Kankaanpäässä, Loimaalla, Paimiossa, Salossa, Taivassalossa, Turussa, Ulvilassa ja Uudessakaupungissa. Toteutustavat vaihtelevat asiakaskohtaisesti. Esimerkiksi Turun kaupungin kouluissa on lounaalla tarjolla puurobaari.

– Alustava arviomme on, että päivän aikana syödään lähes 32 000  luomupuuroannosta. Tarkka määrä riippuu tietysti ostettujen annosten määrästä, kertoo Arkean palvelujohtaja Sanna Malaska.

Kaikki annokset lasketaan ja ME-tulos julkistetaan 7.9. järjestettävässä tilaisuudessa. Maailmanennätyksen vastaanottaa Suomi 100 -hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen.

Juttua täydennetty 29.8. klo 13.41 Arkean tiedoilla.

Kommentoi