Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Stefan Richter – supersiisti supliikkimies

Että tällainen kokki: hänellä on neljä kännykkää, seitsemän facebook-tiliä ja kymmeniätuhansia fb-kavereita. Hän on ollut mukana Amerikan Top Chefin kahdella kaudella, ja omistaa kaksi ravintolaa Amerikassa, kolme Suomessa. Hän puhuu tauotta ja vaihtaa suomen lennosta englantiin ja taas takaisin. Hän flirttailee koko ajan, siivoaa keittiössä jälkensä neuroottisen tarkasti ja sanoo rakastavansa VR:n lihapullia.

Turha vaatimattomuus ei häntä vaivaa:
– Olen sinkku, olen komea ja lisäksi mielenkiintoinen persoona. Mitä muuta enää tarvitaan?
Hän on Stefan Richter.

Stefan Richter kertoo neuvottelevansa parhaillaan omasta kokkiohjelmasta Suomen televisioon. Kuvat: TS/Jonny Holmén

Kolmen viikon reissulla Suomessa oleva Richter on helppo haastateltava, sillä hän puhuu suoraan ja ihan mistä tahansa. Hän on twiitannut edellisenä iltana olevansa kännäämässä Tampereella, ja valittelee nyt kankkustaan.
– 20-vuotiaana minulla ei ollut koskaan krapulaa, mutta nykyisin ne kestävät kolme päivää!
Richter kertoo juovansa lähes aina vodkaa tonicilla – näin tulee juotua paljon vettä, mikä usein auttaa oloa seuraavana aamuna.
Mutta koska ollaan Suomessa, Richter nauttii mielellään myös lonkeroa, sitä kun ei Jenkeistä saa. Vielä. Richter kyllä yrittää saada lupia tarjoillakseen sitä omissa ravintoloissaan Yhdysvalloissa.
Mutta ruuastahan meidän piti puhua, eikä kokin dagen efteristä.

Richter ponnahti laajempaan tietoisuuteen Amerikan Top Chef -ohjelman viidenneltä kaudelta, sillä hän sijoittui kisassa toiseksi. SSen jälkeen hän on hyödyntänyt julkisuuttaan tehokkaasti, ja muun muassa Twitterissä hänet löytää nimellä topchefstefan. Tänä talvena hän oli uudelleen mukana Amerikan Top Chefissä.
– Se oli mielenkiintoinen reissu. Otin sen eri tavalla kuin ensimmäisen kerran – olin tällä kertaa mukava, hehehe, mies nauraa.
– Ei sitä kannata ottaa liian vakavasti, se on viihdeohjelma. Ja tekee aina hyvää bisneksellesi.

Richter ei halua suuremmin puhua sijoittumisestaan kisassa, vaikka tieto löytyy netistä parilla klikkauksella. Ohjelma kun mahdollisesti esitetään Suomen televisiossa syksyllä, eikä Richter halua pilata suomalaiskatsojien iloa.

Stefan on vieraillut lukuisissa suomalaisissa ruokaohjelmissa, ja kotimaassa on myös tukku ravintoloita, jotka on perustettu yhdessä suomalaisen yhteistyökumppaniyrityksen Restamax Oy:n kanssa.

Ensimmäisen Stefan´s Steakhouse avattiin Tampereelle, puolitoista vuotta sitten oli Turun vuoro, viime syksynä laajennuttiin Helsinkiin. Suunnitelmissa on laajentaa ketjua Ouluun, Jyväskylään ja Lappiin heti, kun sopivia liikehuoneistoja löytyy.
Mies kaavailee myös uutta ravintolakonseptia, joska keskittyisi hampurilaisiin ja olueen. Nimikin on valmiina: Stefan´s burgers & beer.

Richter vierailee Suomessa monta kertaa vuodessa, kokkaa ravintoloissaan ja käy myös salin puolella tervehtimässä ihmisiä.
– Ihmisten tapaaminen on parasta tässä työssä. En ymmärrä kokkeja, jotka eivät ikinä poistu keittiöstä.
Suomessa Richter liikkuu aina junalla kaupungista toiseen. Hän sanoo rakastavansa VR:n lihapullia ja syövänsä niitä joka junamatkallaan kaksi annosta.
– Haluaisin tietää, missä ne lihapullat tehdään, ja tavata ihmisiä, jotka niitä tekevät. Haluaisin myös sen reseptin, Richter toivoo.

Kun Richter kokkaa ravintolansa keittiössä, hän pesee samantien veitsen ja leikkuulaudan ja laittaa ne heti paikoilleen. Samoin kaiken muunkin. Keittiö pysyy koko ajan tip top -siistinä.
– Kotinikin on supersiisti. Heitän joka päivä pois kolme tavaraa. Mieti, miten paljon se tekee vuodessa. Turhaa rojua, joka vain kertyisi nurkkiin. Ihmiset säilövät aivan suotta kaikkea roskaa.
– Jos minun pitäisi muuttaa, siihen menisi varmaankin seitsemisen minuuttia!

 

Stefan Richter

  • Stefan Richter on syntynyt Tampereella vuonna 1972.
  • Hän asuu nykyisin Santa Barbarassa, Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.
  • Richterin isä on saksalais-tsekkiläinen ja äiti suomalainen.
  • Richter asui Suomessa seitsemänvuotiaaksi asti, sitten perhe muutti Saksaan. Richter kävi kuitenkin armeijan Suomessa.
  • Yhdysvaltoihin Richter muutti vuonna 1998.
  • Nykyisin hän omistaa pitopalveluyrityksen Santa Monicassa sekä L.A Farm ja Stefan´s on Montana -nimiset ravintolat Yhdysvalloissa. Suomessa hänellä on yhdessä Restamaxn kanssa kolme Stefan´s steakhouse -nimistä ravintolaa Suomessa.
  • Richter on ollut mukana kahdella American Top Chef -kaudella.

Juttua on korjattu 14.5. Richter omistaa Stefan´s Steakhouse -ravintolat yhdessä Restamax Oy:n kanssa.

Yksi vastaus artikkeliin “Stefan Richter – supersiisti supliikkimies”

  1. Turkulainen

    Turkuun sijoittuvassa ohjelmassa Stefanille olisi voinut kertoa, että Ruissalossa ei tehdä makkaratikkuja alueen kasveista. Siinä päätti päivänsä yksi nuori pihlaja. Meneekö jo vähän liian rennoksi..


Kommentoi