Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Smörin Jarno Seppä suosittelee riistan seuraksi metsän antimia

Kuva: Jarno Seppä.
Kuva: Jarno Seppä.

Ravintola Smörissä on parhaillaan tarjolla kotimaista poroa, sorsaa ja peuraa sekä muita metsän herkkuja kuten sieniä, marjoja, kallioimarretta ja havua sekä villikalaa sisältävä riistamenu. Menu on asiakkaille yllätys, mutta keittiömestari Jarno Seppä paljastaa TS Ruoalle, että toinen alkuruoka on sorsan rintaa Sauvosta, suppilovahveroragout ja havumajoneesia.

Kokin oma suosikkiriista on peura.
– Peura on pienisyisempää kuin hirvi ja erittäin mureaa. Maku on myös hienostuneempi.
Koska riistaeläimissä on vähän rasvaa, Jarno Seppä suosittelee jättämään lihan kypsentäessä huomattavasti kasvatettua raaemmaksi. Riistan kumppanina hän suosii sienten ja marjojen kaltaisia metsän antimia.
– Kokeilunhaluisille suosittelen kallioimarteen juuria hyvin putsattuina vaikka kastiketta maustamaan. Myös omena on hyvä pari riistalle.

Pinot noir -viinit ovat yleensä hyvä valinta täydentämään riistalintuja ja pitkään haudutettuja riistaruokia. Sepän mukaan ne sopivat kepeytensä, hedelmäisyyden ja hapokkuutensa vuoksi tukemaan lihan makua.
Suuremman rosepaahdetun riistan rinnalle sopii tanniinisemmat, tuhdimmat robustimmat viinit.

Ravintola Smörin riistamenu on tarjolla 8.11. asti.

Kommentoi