Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Smör vie makuja Pietariin – Turku saa kokkivieraiksi Terävän, Toivasen ja ravintola Juuren

Turkulaismakuja viedään tänä syksynä maailmalle – ja toisaalta turkulaiset saavat nauttia useista kovatasoisista kokkivierailuista.

– Pietari on todella mielenkiintoinen ravintolakaupunki. Siellä on hyvin vahva oma venäläinen keittiö, mutta toisaalta pohjoismainen keittiö tunnetaan hyvin, sanoo Voiveljet-yrityksen toimitusjohtaja, keittiömestari Janne Juvonen.

Hän matkustaa Pietariin ensi viikolla yhdessä Voiveljien keittiöpäällikkö Jarno Sepän kanssa, sillä Pietarissa alkaa Pohjoismainen kulttuurifoorumi ja sen aikana myös ystävyyskaupunki Turku on näkyvästi esillä.

Kolmipäiväisen reissun aikana miehet vierailevat Leonid Garbarin omistaman ravintolaryppään Solenya Varenyan ravintoloissa nimeltään Tseralny ja Puskin, ja toteuttavat kolme tilaisuutta yhdessä ravintoloiden keittiöpäällikkö Alexander Bogdanovin kanssa. Yksi niistä on kahdeksan ruokalajin illallinen pietarilaisille keittiömestareille turkulaisravintola Smörin tyylillä.

Lisäksi Juvonen ja Seppä kokkaavat Pietarissa pidettävässä, kaupunginjohtaja Aleksi Randellin isännöimässä lounastilaisuudessa.

– Vierailussamme on myös sellainen ”top secret”-osa, josta emme voi kertoa vielä etukäteen, naurahtaa Juvonen.

Hän odottaa kokkivierailua mielenkiinnolla.
– Ravintolamaailma on Pietarissa kovassa muutoksessa, ja esimerkiksi lähiruuan ja lähituottajien arvostus on kasvanut todella paljon.

Smör goes Juuri, Juuri goes Smör

Voiveljien Aurajokirannassa sijaitseva ravintola Smör saa tänä syksynä myös vieraita. Smör ja helsinkiläinen ravintola Juuri toteuttavat lokakuussa vaihtopäivät, joiden aikana kaksi sali- ja kaksi keittiöpuolen ihmistä vaihtavat paikkoja toistensa ravintoloihin samaan aikaan 13.-15.10.
– Me ikään kuin tuomme koko sielumme mukanamme. Eihän ole keittiötä ilman salia ja salia ilman keittiötä. Haluamme siis esitellä koko kattauksen, Juuri Yhtiöiden Ilja Björs ja Janne Juvonen tuumaavat.

Toni Toivanen vierailulle Naantaliin

Naantaliin saadaan ensi viikolla mielenkiintoinen kokkivieras, kun Uusi kilta -ravintolassa vierailee kovassa nosteessa oleva suomalaiskokki Toni Toivanen.

Nuoresta iästään huolimatta Toivanen on ehtinyt saada paljon arvostusta ruokapiireissä ja hän on työskennellyt muun Chez Dominique-, Sandlådan– ja Noma -ravintoloissa. Noma on monen kertaan äänestetty maailman parhaaksi ravintolaksi.

Kööpenhaminan lisäksi Toivanen on työskennellyt myös New Yorkissa ja Tokiossa ja asuu parhaillaan ulkomailla.

Toivasen menussa on luvassa muun muassa osteria ja kampasimpukkaa, grillattua meriturskaa ja jälkiruuaksi yhdistelmä luumua, maitoa ja suolaheinää.
Ravintoloitsija Timo Ojanaho odottaa innoissaan Toivasen vierailua, ja kertoo, että paikkoja illalliselle on myyty hyvin.

– Tämä jatkaa hienosti huippukokkien vierailujen perinnettä Uudessa Killassa. Meillä on tänä kesänä nähty jo Petteri Luoto ja Timo Linnamäki, ja nyt saamme vieraaksi Toivasen, hän iloitsee.

Ojanaho sanoo, ettei ravintola sulkeudu kokonaan talvikaudellakaan, vaan jatkaa aukiolojaan syyskaudella lokakuusta joulukuulle aina perjantaista sunnuntaihin.

Italialaista ruokaa Pekka Terävän tyylillä

Lokakuun lopussa, 27.10-28.10., turkulaisravintola Sergio’sin keittiön ottaa haltuunsa Suomen huippuihin kuuluva keittiömestari Pekka Terävä.

– Terävä ei ole aiemmin vieraillut meillä, joten odotamme tätä mielenkiinnolla. Kutsumme vierailulle suomalaisia kokkeja, jotka tulkitsevat italialaisia ruokia omalla tavallaan, kertoo Sergio´sin ravintoloitsijoihin kuuluva Franco Sturiale.

Aiemmin vastaavan kokkivierailun on tehnyt turkulainen keittiömestari Antti Vahtera, nyt on Terävän vuoro. Illallisen menu on julkaistaan vasta myöhemmin, mutta jo Terävän nimi herätti heti turkulaiset kulinaristit.

– Kun laitoin tästä vierailusta ilmoituksen Facebookiin, illat myytiin melkein saman tien loppuun, jäljelle jäi vain hajapaikkoja, kertoo Sturiale.

Kommentoi