Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Sipeläinen-Tuominen-Frostell – joku heistä on seuraava Bocuse-edustaja: ”Luvassa on spektaakkeli ”

Maailman tunnetuin ja vaativin kokkikilpailu Bocuse d´Or ratkesi tämän vuoden tammikuussa Usan voittoon. Suomi sijoittui kuudenneksi. Sijoittus oli kova, mutta mitalinälkäiselle tiimille ainakin alkuun pettymys.

Miten käy tällä kaudella, kun ollaan taas lähdössä mitalijahtiin?

Ensitahdit asialle soitellaan 7. marraskuuta. Silloin Helsingissä toisistaan ottaa mittaa kolme kokkia, jotka haluavat kaikki Suomen Bocuse d´Or -edustajiksi tulevalle kaudelle.

Kisassa mukana ovat Ismo Sipeläinen, Benjamin Frostell ja Tommi Tuominen.
Heidät valittiin karsintaan kaikkien hakemuksen lähettäneiden joukosta työ- ja kilpailukokemuksensa perusteella. Kaikki kilpailijat ovat Helsingistä.

 

– Kilpailukipinä on iskenyt minuun uudelleen, sanoo Tommi Tuominen. Hän on Michelin-tähdellä palkitun Demon keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija ja lisäksi ravintoloitsijana Grotesk, Sue Ellen ja Finnjävel -ravintoloissa. Näistä Finnjävel palkittiin juuri Elo-säätiön jakamalla Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnolla.

Tuomisen kanssa Finnjävelin yrittäjänä on Henri Alén, joka yllätti kaikki viime vuonna ottamalla osaa Vuoden kokki -kisaan. Alén piti kisassa yllä show-meininkiä, ja Tuominen vaikuttaa olevan samoilla linjoilla.
– Lupaan että karsinnoissa tullaan näkemään spektaakkeli – jotain, nmitä ei ole koskaan ennen nähty, sanoo Tuominen.

 

– Halusin haastaa itseni ja nähdä, mihin rahkeet riittävät, sanoo Juuri-ravintoloiden keittiömestari Benjamin Frostell. Hän haluaisi mahdollísuuden keskittyä treenaamaan kansainväliseen kokkikisaan.

Frostell sanoo tekevänsä luonnonläheistä ruokaa, maku edellä.

-Tarpeeksi tekniikkaa ja valtavasti makua – siinä Frostellin taktiikka.

 

Ismö Sipeläinen arvelee, että hänellä on karsintakisassa etulyöntiasema – hän on nimittäin toiminut Bocuse-assistenttina ja nähnyt koko prosessin läheltä.

Finnjävelin keittiömestarina työskentelevä Sipeläinen on kilpaillut urallaan paljon, ja kokee, että aika on nyt kypsä lähteä mukaan maailman kovimpaan kokkikisaan.
– Suomen paras ase kansainvälisisissä kisoissa on jatkumo, sanoo Sipeläinen.

 

Ensi viikon tiistaina toteutettavissa karsinnoissa kandidaatit valmistavat 5 tunnissa 35 minuutissa yhteensä neljätoista lautasannosta kotimaisesta kuhasta ja katkaravuista sekä kaksitoista annosta vadille ja kaksi lautaselle kokonaisesta ankasta ja ankansydämestä. Kalaruoassa kasvisten osuus annoksessa on oltava 60 prosenttia.

– Karsintakilpailusta tulee tiukka ja kilpailijoiden stressikynnystä koetteleva. Rakennamme kisatilanteen vastaamaan Euroopan-karsintoja ja kansainvälistä loppukilpailua. Suomella on kovat tavoitteet nousta tulevan kandidaatin kanssa ensimmäistä kertaa kisojen palkintopallille, joten vaatimuksetkin ovat sen mukaiset, kertoo Bocuse d’Or -tiimin presidentti, Suomea kisoissa kaksi kertaa edustanut Matti Jämsén.

Kilpailuissa arvostetuista kokeista koostuva tuomaristo arvioi annosten makua ja ulkonäköä sekä kandidaattien keittiötyöskentelyä: oikeaoppisia työskentelytapoja, hygieniaa ja hävikkiä. Lisäksi edustajan valinnassa otetaan huomioon soveltuvuus ja motivaatio, jotka kartoitetaan haastatteluin.

Yleisölle avoimet karsintakilpailut järjestetään 7.11. Helsingissä Supper Fest -tapahtuman yhteydessä Helsingissä Fiskars Campuksen Showroomissa.

Kilpailu alkaa klo 11, juonnettu kisaosuus klo 15.30. Annokset valmistuvat klo 16-17.15 ja voittaja julkistetaan klo 18.30.

Suomea Bocuse d’Or -kilpailuihin edustamaan lähtevä kokki sitoutuu harjoittelemaan Euroopankarsintoja ja loppukilpailua varten täysipäiväisesti yli vuoden ajan.

Kommentoi