Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Sergio´s al Mare – vanha mastovaja muuttui pizzeriaksi Ruissalossa

– Kaikki muu on tässä, paitsi kesä! Missä se on, huokaa ravintoloitsija Franco Sturiale. Hän on yksi Turun Aurajokirannassa pitkään toimineen italialaisravintola Sergio´sin ja upouuden Sergio´s al Mare -ravintolan yrittäjistä.

Kylmä ja kolea sää ei ole paras mahdollinen, kun esitellään uutta kesäravintolaa, mutta lämmön luvataan olevan tulossa, ja puitteet ovat totisesti komeat. Aivan laitureiden jatkona, miltei meressä kiinni oleva vanha mastovaja Ruissalon telakka-alueella on muuttunut satapaikkaiseksi pizzeriaksi, terassille saadaan saman verran paikkoja tarvittaessa. Terassilta on huikea näkymä merelle ja Turun sataman suuntaan.

Itse vajalle ei ole tehty juuri mitään, vaan siinä näkyy ajan patina. Sturiale nauraa, että paikka on lähinnä vain siivottu, ja sitten voitiinkin jo kantaa pöydät sisään. Vajan seiniltä löytyy tauluja, jotka kertovat sataman historiasta.

Vaikka vanha mastovaja eli -suuli toimii jatkossa kesät ravintolana, talvisin se on edelleen mastojen varastointipaikka.

– Listallamme on pizzoja ja salaatteja, mutta ei jälkiruokia. Jos joku haluaa aterian päätteeksi vaikkapa kakkua, sitä käydä nauttimassa Avelia Cafessa, kertoo uuden Sergio´s al Mare -ravintolan yrittäjiin kuuluva Franco Sturiale.

Sergio´s laajensi Ruissaloon onnellisen sattuman kautta, kun Alfon Håkans -varustamon toimitusjohtaja Joakim Håkans kertoi Sturialelle ohimennen suunnittelevansa vajan muuttamista pizzeriaksi.

Ketä olette ajatelleet ravintoloitsijaksi, kysyi Sturiale heti. Pian päätettiinkin tehdä yhteistyötä.

Ravintolan ovet saatiin auki tämän viikon keskiviikkona – sopivasti juuri Ruisrockin alla. Ruisrockin ajan ravintola on auki koko viikonlopun, muuten se on avoinna maanantaista lauantaihin aina elokuulle asti, säiden mukaan.

Ruisrockin ajaksi tarkoituksena on kärrätä yksi pizzauuni festivaaleille johtavan kävelytien varteen ja myydä levypizzan paloja festarikansalle. Levypizzaa ei myydä muuten, mutta matkasyömiseksi se on kätevintä.

–Vähän syötävää niille, jotka kulkevat ”Via Dolorosaa”, naurahtaa Sturiale ja käyttää pitkänpuoleisen kävelytien kansan suussa saamaa lempinimeä.

Osa täytteistä lisätään pizzan päälle vasta paistamisen jälkeen.
Sisilialaisista luomujauhoista leivottavien pizzojen taikinaa kohotetaan vähintään vuorokausi. Pizzojen makuyhdistelmät ovat Sindonin suunnittelemia, ja klassikoiden lisäksi tarjolla on erikoisempiakin kombinaatioita.

Sergio´s al Mare -ravintolan toimintaa pyörittää Suomen Pizzamestariksi keväällä valittu Davide Sindoni, ja valikoimassa on kymmenkunta pizzaa ja muutamia salaatteja. Pizzat leivotaan sisilialaiseen erikoisvehnäjauhoon, joka on luomua. Pizzapohjien salaisuus on pitkä kohotusaika.

Klassikkopizzojen lisäksi tarjolla on erikoisempiakin vaihtoehtoja, joista löytyy muun muassa päärynää ja granaattiomenansiemeniä tai kesäkurpitsankukkia ja sardelleja.

Telakka-alueella toimii lisäksi sisustusliike ja kahvila Avelia, joka on kesällä auki arkipäivisin. Avelia toimii ympäri vuoden.

Ruissaloon pääsee nykyisin myös Föli-vesibussilla.

Sergio´s al Mare avoinna ma-la klo 11-21, Avelia avoinna ma-pe klo 11-18. (Sergio´s al Mare auki koko Ruisrockin ajan, Avelia puolestaan suljettu Ruisrockin ajan). Molemmat sijaitsevat Ruissalon telakka-alueella, Hevoskarintie 23.

Kommentoi