Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Lohileipiä Danielin tapaan

-Oikein hyvää, ei yhtään liian sitruunaista, kehui yleisö keittiömestari Daniel Lembergin valmistamaa majoneesia.

TS Ruoka jalkautui perjantaina Kupittaan Citymarketiin. Tarjolla oli reseptejä, kokkausvinkkejä ja maistiaisia. Erityisesti yleisöä kiinnosti Lembergin valmistama kotitekoinen majoneesi. Sen tekeminen on helppoa, kunhan ainekset mittaa ehdoottoman puhtaaseen, kapeaan ja korkeaan astiaan. Kun ainekset on mitattu astian pohjalle, otetaan sauvasekoitin. Sekoitin painetaan kulhon pohjaan asti ja sen annetaan käydä paikallaan ainakin 30 sekuntia, jopa minuutin verran, ennen kuin sitä nostetaan hiljaa ylöspäin. Näin ainekset sekoittuvat kunnolla toisiinsa ja niistä muodostuu majoneesia.

Majoneesia käytettiin tuomaan makua lohileipiin, joiden täytteet koottiin saaristolaisleivän päälle. Kalana oli lämminsavulohi, mutta yhtä hyvin leipiin voi käyttää vaikkapa graavilohta tai -siikaa.

 

Kauppias Hannu Aaltonen harmitteli kylmää alkukesää, ja kertoi, että esimerkiksi grillituotteiden myynti on sujunut odotettua huonommin. Hän mietiskeli myös kylmän alkukesän vaikutusta esimerkiksi mansikka- ja perunasatoihin. Perunasesonki on Aaltosen mielestä mennyt jossain määrin sekaisin tuontiperunan takia.

-Muistan, miten aiemmin aina odotettiin kotimaista uutta perunaa Rymättylästä. Nyt uutta perunaa tulee Ruotsista, mutta sen laatu on erilainen, vetisempi. Se on sekoittanut perunasesongin, Aaltonen harmittelee. Hän kuitenkin sanoo, että kotimaista perunaa otetaan valikoimaan heti kun sitä saadaan, ja arveli, ettei kauaa enää tarvitse odotella.

 

Sitruunamajoneesi

1 muna
2½ dl öljyä
½ tl dijon-sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa
valkopippuria
½ sitruunan mehu ja kuori

Riko muna kapeaan kulhoon. Lisää öljy, sinappi ja viinietikka sekä suola ja pippuri. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä. Anna käydä paikoillaan kunnes seos paksunee. Nosta varovasti ylöspäin ja sekoita majoneesi tasaiseksi. Mausta sitruunan mehulla ja kuorella.

Majoneesi säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Kommentoi