Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Ruokavuosi 2017 oli Turussa huikea: liki 20 uutta ravintolaa, maailmanmestaruuksia, kouluruokaa, leipomo keskustaan

Usko tai älä, mutta kaikki tämä tapahtui vuoden 2017 aikana Turussa!

Vuonna 2017 Turussa elettiin ennennäkemättömän ravintolabuumin aikaa, ja kaupunkiin avautui hurja määrä uusia paikkoja:

Ravintoloitsija Mira Helen, lautasilla ibericopossua listalta ja päivän kala. Kuvat: TS/Ari-Matti Ruuska

TRES. Helmikuussa Hansakortteliin avautui ravintola Tres, jota luotsaa yrittäjä Mira Helen. Tres sijaitsee aiemmin Hesburgerin käytössä olleessa kolmikerroksisessa tilassa Eerikinkadun varressa, Turun kauppahallia vastapäätä. Tres-ravintolan ruoka ammentaa Espanjasta, ja tarjolla on muun muassa moderneja tapaksia. Tres on yksi harvoja keskustan ravintoloita, jotka tarjoavat lounasta myös lauantaisin.

 

TEINI. Klassikkoravintola Teinin tarina sai jatkoa uudessa omistuksessa, sillä se siirtyi Ravantit Oy:n luotsattavaksi ja avautui uudelleen huhtikuun lopussa.

–Teini on palanen turkulaisen gastrokulttuurin historiaa, ja haluamme varmistaa, että tämä maineikas ravintola säilyy osana paikallista ravintolatarjontaa myös tulevaisuudessa, kertoo toimitusjohtaja Viljo Ravantti. Samaan aikaan Teinin kanssa avautui entisen Bar Bremerin tiloihin Löytö-niminen gastropub, joka tarjoaa arkisin myös kasvispainotteista lounasta.

 

Ravintola Rosterin avokeittiö on paikan sydän. Teemu Nikkari (vas.) valmistelee annosta, Kari Aihinen tarkkailee tilannetta. Kuva: TS/Riita Salmi

ROSTER. Vapuksi 2017 Turkuun avautui Maaherran makasiinin, ainutlaatuiseen tilaan Turun tuomiokirkon kupeeseen Roster Turku.

Rosterin omistaa suuri suomalainen ravintola-alan toimija Royal ravintolat, jonka omistuksessa on yli 30 ravintolaa eri puolilla Suomea. Ravintolan keulakuva on syntyjään turkulainen, lukuisista televisio-ohjelmista tuttu keittiömestari Kari Aihinen. Rosterin erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa sunnuntaisin tarjolla oleva Sunday Roast.

 

AUNE. Ydinkeskustaan avautui Aune – niin ikään vapuksi. 50-paikkaisen ravintolan yrittäjinä toimivat pitkän linjan ravintolatyöntekijät Janne Laaksonen ja Irina Virtanen.

– Aune on gastropub, jossa ruoka ja juoma täydentävät toisiaan, kertovat he.

Aunen tapakset ovat saavuttaneet kaupungissa jo vankan suosion, ja monet kiittävät sitä, että paikan keittiö on auki myöhään yöhön: arkisin aina 23.30 asti ja perjantaisin ja lauantaisin puoli kahteen yöllä.

 

KAKOLANRUUSU. Vapun aikoihin avautui myös Kaskiksen yrittäjien uusi ravintola, Kakolan vanhan vankilan tiloissa toimiva Kakolanruusu.

Ravintola toimii alkuun väliaikaisissa tiloissa hallintosiivessä kunnes varsinaiset, pysyvät ravintolatilat valmistuvat.

Kakolanruusun piti toimia ensin vain kesän 2017 mittaisena pop upina ja sulkeutua syksyllä, mutta suuren suosion vuoksi toimintaa päätettiin jatkaa ilman katkoksia.

Kakolanruusu tarjoaa jaettavia annoksia, ja paikan keittiöratkaisu on varsin erikoinen. Keittiö on nimittäin perustettu konttiin, ja ruuat ojennetaan tarjoilijoille kontin avattavasta ikkunasta. Ravintolan miljöössä on parantola- ja Art Deco -vaikutteita.

 

Ravintola Nooan avokeittiön äärellä voi seurata kokkien työskentelyä. Kuva: TS/Riitta Salmi

NOOA. Äitienpäivän tienoilla avautui Turun vierasvenesataman kupeeseen tummaa puuta ja suuria lasipintoja yhdistelevä ravintola Nooa. Sen satapaikkaisesta kattoterassista tuli monen turkulaisen suosikkipaikka kesällä 2017, sillä terassilla avautuu komea näkymä joelle.

Nooan takana ovat Turun ravintolamaailmassa yhteensä kolme kahvilaa ja ravintolaa omistavat Carola ja Tero Sintonen, keittiömestari Simo Hallikainen sekä vierasvenesataman satamakapteeni Toni Ljungqvist. Ravintolan keskipisteenä on suuri avokeittiö.

 

NERÅ. Suosittujen Tintån ja Blankon takana oleva Klonk Oy avasi Läntiselle Rantakadulle ns. Hermannin taloon katutasoon kesällä uuden ravintolan, jonka nimeksi tuli Nerå. Tintån pikkusiskoksi tituleerattu ravintola löysi nopeasti asiakaskuntansa, ja se tarjoilee muun muassa laadukkaita pizzoja ja salaatteja.

Nerå on lohduttanut asiakkaita, kun Tintå ja Blanko ovat Bassin talon remontin takia olleet toistaiseksi suljettuna vuoden 2017 loppupuolelta alkaen. Ravintoloiden on tarkoitus avautua vuoden 2018 alkupuolella, mutta tarkka aikataulu ei ole tiedossa.

 

SEGIO´S AL MARE. Ravintola Sergio´s teki uuden aluevaltauksen, kun se avasi kesäksi pizzaan keskittyvän Sergio´s Al Mare -ravintolan Ruissaloon. Vanhasta mastovajasta kuoriutui tunnelmallinen ravintola komealla merinäköalalla.

 

Ravintola Storagen sisustus on koottu kierrätyskalusteista ja -materiaaleista. Kuva: TS/Riitta Salmi

STORAGE. Kaupungilla kuhistiin mysteeriprojektista, josta kukaan ei tiennyt mitään tarkempaa. Lopulta selvisi, että kyseessä oli ravintola Storage.

Ravintolan ruokakonseptin rakentamisessa oli mukana huippukeittiömestari Eero Vottonen, joka sijoittui kokkien maailmanmestaruuskisassa Bocuse d`Orissa kuudenneksi.

Storagen miljöö on persoonallinen, ja paikan kekseliäät annokset ovat keränneet paljon kehuja. Storagen annosten kuviin ei ole voinut olla törmäämättä somessa vuoden 2017 aikana.

 

BRUUKKI. Lukuisia ravintoloita Turussa pyörittävä Voiveljet avasi elokuussa Aurajoen yläjuoksulle Bruukki-nimisen ravintolan. Samassa tilassa toimi aiemmin ravintola Nick´s Food Design.

Bruukin keittiömestariksi siirtyi Jaakko Kinnunen, joka on työskennellyt tähän asti Voiveljiin kuuluvassa E. Ekblom -ravintolassa, ja sitä ennen muun muassa Helsingissä, Spis ja Chez Dominique -ravintoloissa. Lounaan lisäksi Bruukissa on tarjolla muun muassa brunsseja.

 

VG WOK. Kasvisruokaa tarjoilevasta VG Wok -ravintolasta tuli vuoden 2017 aikana todellinen ilmiö Turussa, ja vuoden kuluessa on avattu kolme uutta VG Wok -ravintolaa eri puolille Turkua. Yhdestä grillikioskista alkanut toiminta on laajentunut Portsan lisäksi Raunistulaan, Biocityyn ja ydinkeskustaan, Forumiin.

 

Lisäksi vuoden 2017 aikana:

Sylvi Salosen tiloihin perustettiin suomalaisia tapaksia tarjoileva ravintola Sapas.

Ensimmäisen Top Chef -ohjelman voittajana tunnetun Akseli Herlevin luotsaama Naughty BRGR saapui Turkuun heinäkuussa.

Logomoon avautui baarin, ravintolan ja kahvilan yhdistävä Teatro.

Hirvensaloon avautui ravintola Paviljong Ass. Ukissa sijaitseva Gasthaus Pooki sai uudet yrittäjät Turusta. Saloon avautui uusi ravintola, Bar Bizarre.

Jesse´s Dine -ravintola vastasi ravintola Chicin ja Samppalinnan ruokatuotteesta kesän 2017 ajan, mutta yhteistyö Sedu Koskisen kanssa päättyi heinäkuun lopulla.

 

Aamiaista Cafe Kembuzin tapaan. Kuva: TS/Riitta Salmi

Turkuun avautui vuoden 2017 aikana useampia kahviloita, muun muassa kansainvälisen oloisella miljööllään ja kauniilla annoksillaan ihastuttanut Cafe Kembuz Hämeenkadulle.

Loppuvuoden ikävänä uutisena tietoon tuli, että leipomo Taikinajuuri lopettaa toimintansa vuoden 2017 loppuun mennessä.

 

Pyöreitä vuosia ja katse tulevaan

Turkulaisten suosikkiravintoloihin kuuluva Mami täytti kymmenen vuotta ja julkaisi toimittaja Markku Haapion kirjoittaman, Mamin tarinaa ja reseptejä tarjoilevan kirjan nimeltä Yksinkertaisesti hyvää.

Syksyllä 2017 ravintola Mami aloitti yhteistyön Turun kaupunginteatterin kanssa ja alkoi pyörittää uusitun teatterirakennuksen yhteydessä toimivaa lounasravintolaa, jonka nimi on Kivi. Lisäksi ravintola vastaa teatterin näytösten yhdessä toteutetuista illallisista.

Mami-kirjan äärellä Sari Espola, Markku Haapio, Mikko Piipponen ja Marko Rauhala.

Lisää ravintoloita on luvassa, sillä Turun Aurajokirantaan avataan ensi kesänä vielä nimeä vailla oleva, 150-paikkainen kalaravintola Bassin talon toiseen kerrokseen. Tämän uuden ravintolan myötä Turun Kupittaan alueella toimiva, Mauno-ravintoloistaan tuttu Manu Events laajentaa toimintaansa nyt myös ydinkeskustaan.

– Tukholmasta ja Kööpenhaminasta löytyy paljon ravintoloita, joista saa äyriäisiä vadeilla, hummeria ja niin edelleen. Turussa sellaista paikkaa ei ole. Uskomme tämän liikeidean toimivan, sanoo Manu Eventsin toimitusjohtaja Santtu Kiili.

 

Lisäksi Kupittaalle ollaan rakentamassa 500-paikkaista ruokaelämyskeskusta, jonka nimeä TS Ruoka -sivuston lukijat saivat ehdottaa.  Paikan nimi selvinnee alkuvuodesta 2018.

Turun yliopisto on valmistellut tätä koko Pohjoismaiden mittakaavassa ainutlaatuista kokonaisuutta jo parin vuoden ajan. Ruokaelämyskeskus joka tulee sijoittumaan rakenteilla olevaan Medisiina D -uudisrakennukseen Kupittaan kampusalueelle.

 

Kouluruokaravintolasta tuli supersuosittu

Perjantaina avautunut pop up -kouluruokaravintola on sisustettu raikkaasti. Se tarjoaa kouluruokaa arkisin iltakuuteen asti. Kuva: TS/Timo Jakonen
Pop up -ravintola tarjosi kouluruokaa keskellä Turkua. Kuvat: TS/Timo Jakonen

Turussa toteutettiin tänä vuonna ainutlaatuinen kokeilu, jossa Hansaan avautui kymmeneksi päiväksi kouluruokaravintola.

Arkean toteuttamassa pop up -ravintolassa tarjoiltiin oikeilla kouluruokaresepteillä tehtyjä annoksia. Lämpimän ruuan, salaatin, leivän ja levitteen saa pop up -ravintolasta kouluruoka-annoksen valtakunnallisella keskiarvohinnalla, joka on 2,80 euroa.

Etukäteistoiveena oli, että kouluruokaa kävisi syömässä noin 350 henkilöä per päivä. Määrä ylittyi kuitenkin todella reippaasti, sillä yhdeksän päivän aikana kouluruokaravintolassa vieraili yhteensä yli 5 200 kävijää.

– Parhaana päivänä kävijöitä oli liki tuhat, muina päivinä noin 500 per päivä, kertoo Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen.

 

Forum heräsi eloon, ruokatapahtumia pitkin vuotta

Maija Salo ja Janne Juusola leipovat lasiseinäisessä leipomossa Turun Forumista tiistaista lauantaihin aina aamuneljästä alkaen. Kuvat: TS/Riitta Salmi

Yksi ydinkeskustaan liittyvä myönteinen muutos on ollut se, että kauppakeskus Forum on herännyt eloon vuoden 2017 aikana.

Alkuvuodesta leipomo Gryn perusti korttelileipomon keskelle kaupunkia, Forumiin. Juurileivistään ja herkullisista croissanteistaan tunnettu leipomo löysi nopeasti asiakaskuntansa. Lisäksi Forumin tarjonta on täydentynyt vuoden 2017 aikana muun muassa WG Vokin toimipisteellä ja Smallstore-herkkumyymälällä.

 

Turun ruokavuosi sisälsi lukuisia tapahtumia: perinteinen Neitsytperunafestivaali hemmotteli varhaisperunan ystäviä tuttuun tapaan ennen juhannusta, lisäksi Turkuun saatiin uudet ruokatapahtumat Turku Food & Wine Festival sekä  vegaaniruokaan keskittyvä Vegånia-tapahtuma.

Food & Fun -tapahtuma toteutettiin Turussa nyt neljättä kertaa, mutta tapahtuman jatko on auki.

Turun ruokamessut esittelivät monipuolisesti sekä alueen lähiruokatuottajien herkkuja että muuta ajankohtaista ruokatarjontaa. Messujen uusittu viinialue sai yleisöltä paljon kiitosta.

 

Paljon palkintoja – ei vielä tähtiä

Michelin-tähtiä Turkuun ei vuoden 2017 aikana saatu, mutta Kaskis sai liimata ikkunaansa toisen Michelin-tarran.

Emeliina Papinniemen kisasuoritus oli varma ja keskittynyt. Kuva: Skills Finland
Emeliina Papinniemen kisasuoritus oli varma ja keskittynyt. Kuva: Skills Finland

Turkulaisessa MBakery-yrityksessä työskentelevä Emeliina Papinniemi voitti maailmanmestaruuden nuorten ammattitaitoa mittaavassa World Skills -kilpailussa. Tehtäviin kuului muun muassa valmistaa kaksi erilaista kakkua, valtava suklaaveistos, marsipaanihahmoja ja suklaapatukoita.

Turkulainen baarimestari Alina Laaksonen puolestaan voitti mocktailien eri alkoholittomien cocktailien teon maailmanmestaruuden Prahassa käydyssä Mattoni Grand Drink 2017 Non-Alcoholic Cocktail Competition -kilpailussa.

 

MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala valittiin vuoden 2017 Varsinais-Suomen nuoreksi yrittäjäksi.

– MBakery on kasvanut voimakkaasti alalla, joka on erittäin kilpailtu, lisäksi yrityksen tuotteet erottuvat persoonallisuudellaan ja innovatiivisuudellaan, kiitti valinnan tehnyt tuomaristo. Mikko Hietalaa raati luonnehti ”oikeaksi periksiantamattomuuden perikuvaksi”.

Vuoden positiivisimmaksi turkulaiseksi valittiin baarimestari, food ambassador ja TS Ruoka -sivustolla Hörppyi ja herkkui -nimistä blogia pitävä Tanja Raunio. Valitsijaraati perusteli Raunion valintaa hänen innostuneella ja avoimella asenteellaan. Häntä luonnehdittiin avoimeksi ja joustavaksi persoonaksi, jolla on räväkkä huumorintaju ja helposti lähestyttävä olemus.

Turun Paistinkääntäjät palkitsivat Haarukka-palkinnollaan alueen parhaana kokkina Kaskiksen ja Kakolanruusun Simo Raision ja parhaana salityöntekijänä palkittiin Laura-Maria Laaksosen Salon Seurahuoneelta.

 

Vuonna 2017 ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetyn pizzamestari-kisan kaksoisvoitto tuli Turkuun, kun voittoon itsensä leipoi turkulaisravintola Sergio’sin Davide Sindoni ja kakkoseksi sijoittui Gustavon Jason McArdle.

Turun alueen Nuori kokki -kilpailun voitti ravintola Rosterissa työskentelevä Arttu Parviainen.

 

Nousiaisissa sijaitseva, Mimis-tuotteistaan tunnettu Kotipellon puutarha sai vuoden 2017 kuluessa lukuisia palkintoja, muun muassa Vuoden innovaatiopalkinnon Kauppapuutarhaliitolta.

Vuoden keittiöteko -kilpailussa yleisön suosikiksi ylsi turkulainen ravintoloitsija Iiro Toivanen, joka on tehnyt pitkäjänteistä yhteistyötä Hope ry:n kanssa ja järjestänyt hyväntekeväisyysillallisia ja jakanut ylijäämäruokaa vähävaraisille lapsiperheille.

K-Supermarket Reimari valittiin toistamiseen vuoden leipäkaupaksi.

Varsinais-Suomen maistuvin maaseutuyritys – kunnianimen sai härkäpapuun keskittyvä Karviaisten tila.

Turku lautasella 3 kokosi kansiin uudet ja vanhat

Suuren suosion saavuttaneet, turkulaista ruokakulttuuria esittelevät Turku lautasella -kirjat saivat jatkoa vuonna 2017, kun päivänvalon näki Turku lautasella 3 -kirja. Turun Sanomien kustantama teos esittelee kaikkiaan kymmenen herkullista kohdetta, niiden parhaat reseptit ja palasen alueen lähihistoriaa.

Turku lautasella 3 -kirja piirtää kuvan siitä, millainen ruokakaupunki Turun oli vuonna 2017 ja esittelee mukana olevat kohteet uusimmasta vanhimpaan niiden avaamisjärjestyksessä. Kirjassa ovat mukana uusista turkulaisravintoloista Nooa, Roster Turku, Göran, Ludu sekä Kaskis. Kirjassa on mukana myös viisi klassikkopaikkaa,  Börs, Brahen kellari, Pippurimylly, Suomalainen Pohja sekä Turun kauppahalli ravintolamaailmoineen. Kauppahallin resepteistä vastaavat Kado Sushi, Roots Kitchen ja MBakery.

Turku lautasella 3 -kirjassa on mukana myös historiikki, joka kertoo siitä, millaiset sata viime vuotta ovat olleet ruokakulttuurin kannalta Turussa. Osion on kirjoittanut toimittaja Eva Latvakangas. Turku lautasella 3 -kirjan tekijät ovat Heli Nieminen (tekstit), Eva Latvakangas (historiaosuudet), Riitta Salmi (valokuvat) ja Kati Kivelä (ulkoasu ja taitto). Kirjan tuottajana toimi Riitta Monto.

Turun Sanomien ruokatoimittaja Heli Nieminen palkittiin vuonna 2017 Suomen Paistinkääntäjien myöntämällä pronssisella mitalilla. Palkinnon perusteena on Niemisen kirjoittama Turku lautasella 3kirja.

– Turku lautasella 3 -kirja jää historiaan, sillä se on tallentanut arvokkaalla tavalla varsinaissuomalaista ruokakulttuuria. Myöhemmin sitä voidaan käyttää lähdeteoksena, sillä se sisältää sekä turkulaisen ruokakulttuurin että ravintoloiden historiaa, sanoo Suomen paistinkääntäjien valtavouti Ari Arvonen.

Kommentoi