Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Ruoka-artesaanit kilpailevat lokakuussa Raaseporissa – tarjolla myös esitelmiä ja työpajoja

Avoimet artesaaniruuan SM-kilpailut järjestetään 4.-6. lokakuuta Raaseporissa, ja halukkaat voivat ilmoittaa tuotteitaan kisaan aina 10. syyskuuta asti.

Toista kertaa järjestettävä  kilpailu on avoin pohjoismaisille osanottajille ja lisäksi tänä vuonna myös Baltiasta tuleville osallistujille.

Kilpailun yhteydessä järjestetään esitelmiä, käyntejä seudun yrityksissä ja käytännönläheisiä työpajoja, jotka ovat avoinna kaikille kiinnostuneille. Ohjelma hintoineen löytyy täältä.

Artesaaniruuan SM-kilpailu huipentuu Fiskarsin Ruukissa järjestettävään palkintojenjakoon ja juhlaillalliseen. Lisäksi samaan aikaan järjestetään Fiskarsin Ruukissa Slow Food -markkinat 7.-8.10.

– Tänä vuonna meillä on kymmenen eri kilpailukategoriaa ja kokonaista 46 kilpailuluokkaa, kertoo kilpailuneuvoston jäsen Jonas Harald, joka vastaa kilpailuluokista ja säännöstöstä.

Lisäaineiden käyttö on tiukasti rajattua ja raaka-aineiden on oltava paikallisia tai kotimaisia ja niiden alkuperän on oltava tunnettu.

– Odotamme innolla aitoja ja toivottavasti myös innovatiivisia artesaanituotteita. Yksi kilpailukategorioista on Pohjoismaiset juomat, jossa on peräti kahdeksan kilpailuluokkaa: marjamehut, muut alkoholittomat juomat, glögit, kevytruokaviini, täyteläinen ruokaviini, jälkiruoka- ja herkkuviinit sekä tänä vuonna kaksi uutta luokkaa nimittäin hiilihappoiset juomat ja liköörit.

Maria Tigerstedt, joka toimii Suomen Viiniyrittäjien ry:n tiedottajana, kertoo suomalaisten juomamieltymysten muutoksesta.

– Hiilihapollisten, kuohuviinityyppisten juomien kysyntä kasvanut. Suomessa valmistetaan korkeatasoisia juomia esimerkiksi valkoisista viinimarjoista, ja lisäksi mansikka- ja puolukkajuomat ovat suosittuja. Kotimaisten viiniyrittäjien valikoimaan kuuluu nykyisin myös alkoholittomia juomia, ja niiden kysyntä kasvaa, kertoo Tigerstedt.

Kommentoi