Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Runebergintorttuja on myyty tänä vuonna ennätysmäärä

Runebergintorttu on monelle vuoden odotetuin sesonkileivonnainen, ja leipomoissa valmistetaan niitä tällä hetkellä täysillä miehityksillä ja melkein yötä päivää. Runebergintorttujen sesonki alkaa jo tammikuun alussa ja kiihtyy h-hetken lähestyessä.

– Meillä torttujen kovin myyntipäivä on aina itse Runeberginpäivä, silloin kahviloissamme myydään torttuja 20-kertainen määrä muihin päiviin verrattuna, Naantalin aurinkoisen toimitusjohtaja Petri Kolehmainen.
– Toimitamme torttuja vähittäiskauppoihin, ja kaupoissa torttujen myyntisesonki jakaantuu useammalle päivälle. Kuumillaan se on perjantaista maanantaihin, arvioi Leipomo Rostenin toimitusjohtaja Kari Meltovaara.


Vaikka runebergintorttujen kausi on alkaa varhain, se päättyy melkein kuin seinään kun itse päivä on ohi. Päälle alkaa nimittäin painaa saman tien laskiaispulla. Jo ensi viikon sunnuntai nimittäin on laskiaissunnuntai.

Runebergintorttujen myynti on ollut tänä vuonna ennätysmäistä monilla leipomoilla. Kolehmainen kertoo, että niitä on myyty 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja Meltovaara arvioi, että tänä vuonna tehdään torttujen myyntiennätys.

-Nyt on tapahtunut iso muutos kuluttajien käyttäytymisessä. Alakulo on väistynyt ja kotimaisuus, hyvä laatu ja alkuperä kiinnostavat. Ruokaan satsataan enemmän rahaa kuin aiemmin, sanoo Meltovaara.


Osalle leipomoista haasteita aiheuttaa se, että Runeberginpäivä osuu tänä vuonna maanantaille (5. helmikuuta). Esimerkiksi Forum-korttelissa sijaitseva leipomo Gryn on aina maanantaisin kiinni.

-Sotkeehan tämä nyt meidän suunnitelmiamme, mutta minkäs sille mahtaa. Teemme torttuja tarjolle kunnon määrän lauantaiksi, kertoo Grynin yrittäjiin kuuluva Maija Salo.

Hän luottaa siihen, että erikoisuudet kiinnostavat, vaikkei päivä olisikaan ihan justiinsa. Kiinnostus on nimittäin ollut kovaa, sillä Grynin luomuraaka-aineista valmistettu torttu poikkeeaa valtavirrasta. Siitä löytyy muun muassa mantelia ja appelsiininkuorta, ja kostutukseen käytetään aitoa rommia.


Erikoisuus voi olla maku – tai koko. Leipomo MBakery on lanseerannut myyntiin normaalia pienemmän runebergintortun, ja siitä on tullut asiakkaiden suosikki.
Pienen runen myynti on kasvanut tänä vuonna noin 20 prosenttia. Suuntaus on selvästi isosta tortusta pieneen, sanoo MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala.

Kommentoi