Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

”Ruississa vallitsee jäätelöjumalattarien sää” – vegaanijäätelö on festareiden hittiherkku

Viileä alkukesä on ollut jäätelömyynnin kannalta kurja, mutta kysyntä lähti kunnolla käyntiin perjantaina, kun festarikansa kaipasi viilennystä aurinkoisessa Ruissalossa. Lisää lämpöä on luvassa koko viikonlopuksi, joten jäätelökojuilla riittänee jonoja koko tapahtuman ajan. Ruisrockin tämän kesän jäätelöhitti ovat vegaaniset jäätelöt, ja parhaimmillaan jäätelökioskien vaihtoehdoista jopa puolet voi olla vegaanisia.

 

Kolmen kaverin jäätelöt myydään pikkupurkeissa. Ei-vegaanisten jäätelöiden suosituin maku on paahdettu pähkinä, kertoo Aleksanteri Baidin (alakuvassa). Kuvat: TS/Juha Paju

-Vaikka muualla maassa olisi millainen tahansa sää, Turussa paistaa Ruisrockin aikaan aina aurinko. Ruississa vallitsee jäätelöjumalattarien sää, iloitsee Kolmen kaverin jäätelöä myyvän jäätelöauton event manager Aleksanteri Baidin. Kolmen kaverin jäätelö on pieni kotimainen jäätelötehdas, jonka tuotteet nauttivat suursiosiota muun muassa Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmän parissa. Jäätelöauto on puolestaan nähty tänä kesänä muun muassa Tuskassa ja Foo fightersin keikalla.

-Vegaanijäätelöistä on tullut nyt mainstream-juttu, eli nitiä haluavat kokeilla vähän kaikki, sanoo Baidin. Yritys esittelee Ruisrockissa useita uutuusmakujaan, ja vegaanijäätelöistä suosituin on kookos-ananas.

 

Jymy-jäätelöä myydään Ruisrock-kansalle myös poljettavasta pikkukärrystä. Kuvat: TS/Juha Paju
Jymy-jäätelöä myydään Ruisrock-kansalle paitsi kojusta, myös myös poljettavasta pikkukärrystä. Yrityksen perustajiin kuuluva Olli Suominen (alakuva) kertoo, että uusi vegaanijäätelö on saanut paljon hyvää palautetta.

Aurassa valmistettava Jymy-jäätelö on pohjannut yrityksen perustajiin kuuluvien Olli ja Samuli Suomisen kotitilan maitoon, mutta nyt valikoimaan on otettu myös vegaanivaihtoehto.

-Vegaanijäätelön pohjana käytetään kotimaista täysjyväkauraa, joka on tietysti luomua, kertoo Olli Suominen.Kaikki yrityksen muutkin jäätelöt ovat luomua, ja se on olennainen osa yrityksen filosofiaa. Suominen iloitsee siitä, että jäätelön tekeminen onnistuu hyvin myös vegaanisena, ja Ruisrockissa esitellään Jymyn uutuutta, minttusuklaa-jäätelöä.

Jymyä viedään kovaa kyytiä myös ulkomaille, ja markkinat ovat auki muun muassa Saksaan ja Kroatiaan, lisäksi tähyillään Kaukoitään.

 

MBakeryn savujäätelöt herättivät ihmetystä Ruisrockissa. Irtojäätelönä myytävistä mauista liki puolet on vegaanisia, kertoo yrittäjä Mikko Hietala (alakuvassa).

-Jos valikoimasta melkein puolet on vegaanijäätelöitä, kertoohan se paljon niiden suosiosta, sanoo turkulaisen MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala.

Leipomotuotteistaan paremmin tunnetun MBakeryn valikoimaan kuuluvat myös omatekoiset jäätelöt. Yrityksen tiskillä suurimman huomion vie kuitenkin erikoinen tarjoilutapa, sillä MBakery tarjoaa tiettävästi ensimmäisenä ja ainoana Suomessa ”savujäätelöä”.

Jäätelö itsessään ei savua, vaan höyry takana on kaksoiskuppi. Ylempään kuppiin tulee jäätelö, alemmassa on hiilihappojäätä ja vettä. Savua riittää noin parin minuutin verran. Savuavista jäätelöannoksista otettiin kiivaasti kuvia, ja moni hämmästeli, mistä on kyse.

Miltä savujäätelö näyttää, mitä Kolme kaverin jäätelöauto odottaa Ruisrockista ja mitä yleisö on pitänyt Jymyn mäntyjäätelöstä? Lisää Kolmen kaverin, Jymyn ja MBakeryn viileitä kuulumisia videolla!

 

 

2 vastausta artikkeliin “”Ruississa vallitsee jäätelöjumalattarien sää” – vegaanijäätelö on festareiden hittiherkku”

  1. Ari K

    ”Ruississa vallitsee…”

    – Eikös tuo pitäisi keiliopin mukaan sanoa Rukiissa vallitsee? Ruis, rukiin, ruista, rukiita…


Kommentoi