Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Ruissalosta poimitaan nyt tryffeliä

Tryffelikin voi olla nykyisin lähiruokaa – tryffeleiden tuotanto Suomessa on nimittäin edennyt huimin harppauksin.

Yksi alan toimijoista on yrittäjä Lars Ingman, joka on istuttanut tryffeleitä yhteensä 14 viljelmälle eri puolille Suomea, Turun alueella muun muassa Paraisille, Lietoon – ja Ruissaloon.

Ruissalosta tryffeleitä etsittiin viime viikonloppuna Suomen kuuluisimman tryffelikoira Sakun kanssa. Tryffeli kun kasvaa kokonaan maan alla, ja koira löytää sen tuoksun perusteella.

Ruissalosta nousevista tryffeleistä osa lähetetään tutkittavaksi, jotta lajin määritys varmistuisi dna-testeillä. Osa niistä päätyy kuitenkin myös turkulaisten herkkusuiden lautasille ravintola Smöriin.
Smör on rakentanut tryffeleiden ympärille kokonaisen teemaillan, joka toteutetaan ensi viikon tiistaina 14.11.. Silloin Ruissalon tryffeliä tulee löytymään alkuruuasta. Myös Ingman tulee olemaan paikalla kertomassa tryffelintuotannosta ja tryffeleistä.

Luonnonvarainen tryffeli on Suomessa harvinaisuus, ja ehkä siksi se ei ole kovin monelle suomalaisille tuttu muusta kuin siitä, että sen tiedetään olevan kallis raaka-aine.

 

Maailman kalleimpiin raaka-aineisiin kuuluu valkoinen Alba-tryffeli, joka saattaa maksaa kaksi-kolme-neljäkin tuhatta euroa kilolta.

Valkoisen tryffelin viljely ei Suomessa onnistu, mutta musta tryffeli, erityisesti Burgundin musta tryffeli tuntuu sopeutuvan Suomen ilmastoon hyvin. Edullista toki ei ole sekään, sillä kilo sitä maksaa kuluttajalle helposti 500-1 000 euroa.

Tryffeliä voi käyttää mausteena esimerkiksi risottoon, pastaan, munakkaaseen tai munaruokiin. Vaikka se on kallista, sitä ei tarvita paljoa. Jo 5-10 grammaa per syöjä riittää, sanoo Ingman.

– Tryffeli jakaa mielipiteet: sitä joko rakastetaan tai inhotaan. Keskitietä ei ole, hän naurahtaa.

Ingmania tosin harmittaa se, että moni on maistanut  tryffeliä vain tryffeliöljyn muodossa. Useinkaan niiden valmistuksessa ei käytetä aitoja tryffeleitä, vaan aromilisäys on synteettinen. Maku on silloin erilainen.

Tryffeliöljyä innostutaan usein myös laittamaan ruokaan liikaa. Silloin maku on helposti liian päällekäyvä.
– Tryffelikulttuuri on Suomessa vielä lapsenkengissään, mutta monet keittiömestarit ovat kiinnostuneita siitä. Ulkomainen tryffeli ei tosin heitä kiinnosta – he haluavat nimenomaan kotimaista, sanoo Ingman.

Ruissalosta löytyneitä tryffeleitä.

Kommentoi