Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Rosterin Arttu Parviainen voitti Turun alueen Nuori kokki -kisan

Hyvä hygienia ja hävikin hallinta ovat tärkeitä asioita kokin työssä, ja myös niitä mitattiin sunnuntaina pidetyssä Turun alueen Nuori kokki -kisassa.

– Hygienia tarkoittaa jo sitä, miltä kokki näyttää, kun hän astuu keittiöön. On myös tarkkaa, ettei kesken ruuanlaiton hierota kädellä vaikka silmiä tai niskaa, sanoo Petri Tamminen.

Saarioisten asiakaspäällikkö, Turun paistinkääntäjiin kuuluva Petri Tamminen oli yksi tekniikkatuomareista sunnuntaina pidetyssä Nuori kokki -aluekilpailussa.

–  Tarkkailemme muun muassa keittiöiden siisteyttä, ja annamme tarvittaessa tiukkaakin palautetta. Hygienia-asioihin pitää kiinnittää huomiota, olipa sitten kilpailutilanteessa tai työelämässä.
Kilpailijoiden keittiötyöskentelyä seuranneiden tuomareiden tutkivan katseen alla oli myös taloudellisuus, sillä turhaa hävikkiä ei keittiöissä saa syntyä.

Ravintola Rosterissa työskentelevä Henri Ylioja valmistelemassa alkuruokaansa. Alkuruuan pakollinen pääraaka-aine oli ahven. Kuvat: TS/Jori Liimatainen
Kilpailijoiden keittiötyöskentelyä valvoivat ja tarkkailivat keittiömestari, Vice-Conseiller Culinaire Kai Järnström (vas.) ruokatuotannon lehtori, Vice Chargée de Missions, Commandeur Riitta Hirvonen ja asiakaspäällikkö Chef Rôtisseur Petri Tamminen. He kuuluvat kaikki Turun paistinkääntäjiin.
Ravintola Smörissä työskentelevä Roni Toivari valmistelemassa alkuruokaansa Riitta Hirvosen ja Kai Järnströmin katseiden alla.
Rasekossa opiskeleva Oona Asikainen valmistelemassa jälkiruokaansa.

Vuoden nuori kokki on Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjät-järjestön organisoima vuosittainen kilpailu, jonka tavoitteena on antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuus kehittää taitojaan.

Alueellisia kisoja järjestetään eri puolilla Suomea, ja Turun voutikunnan kilpailu totetettiin perinteiseen tapaan Rasekon eli Raision seudun koulutuskuntayhtymän tiloissa.

Tänä vuonna vastakkain oli viisi kilpailijaa: Roni Toivari (ravintola Smör), Oona Asikainen (Rasekon opiskelija), Juho Nevala (ravintola Roster Turku), Henri Ylioja (Roster) ja Arttu Parviainen (Roster).

Kisa oli varsin tasainen, mutta voittajaksi itsensä kokkasi nyt toista kertaa kisaan osallistunut Parviainen, jonka annokset vakuuttivat pitkän linjan rotissööreistä koostuvan makutuomariston sekä maullaan että ulkonäollään.

Parviainen kertoo valmistautuneensa kisaan yhdessä Nevalan ja Yliojan kanssa.
– Saimme treenata Rosterin keittiössä työpäivien jälkeen, ja harjoittelimme sitten yötä myöten. Välillä meni aamukuuteenkin, kertoo Parviainen.

Hän kertoo, että Roster ja sen keittiömestari Kari Aihinen kannustivat kolmikkoa kovasti.
– Päätin, että Kapelle ei saa tuottaa pettymystä, vaan voitto pitää hoitaa kotiin, Parviainen naurahtaa.

Parviainen lähtee tammikuussa 2018 pidettäviin kansallisiin Nuori kokki -kilpailuihin Ouluun. Tämän kisan voittaja edustaa Suomea Taiwanissa vuonna 2018 pidettävässä kilpailussa.

Ravintola Rosterin Arttu Parviainen viimeistelemässä alkuruoka-annostaan. – Kisa meni nousujohteisesti, annokset paraniva koko ajan, sanoi Parviainen kisan jälkeen.
Ravintola Rosterin Juho Nevalan jälkiruuat valmiina. Annoksia kantamassa Timalin kouluttaja ja kilpailun koordinaattoreihin kuuluva, Chargé de Missions Tomi Aho (oik.).
Kilpailija Roni Toivari annostelee kastiketta pääruoka-annokseensa, pöydän ääressä makutuomaristoon kuuluneet rala, keittiömestari, Chef Rôtisseur Jouni Vaarala (vas.) ja keittiömestari, Maître Rôtisseur Tapio Kulmala. Taustalla keittiömestari, Maître Rôtisseur Harri Lindstedt. Kuvasta puuttu makutuomaristoon kuulunut majuri evp, Officier Esko Savisalo. Myös kaikki makutuomarit kuuluvat Turun paistinkääntäjiin.

Tämän vuoden Nuori kokki -kilpailun pääraaka-aineina olivat ahven, broilerin luullinen rintafilee ja jälkiruuassa puolukka ja riisijauho. Jokaisella kilpailijalla oli kolme tuntia aikaa toteuttaa alku-, pää- ja jälkiruoka annetuista raaka-aineista neljälle hengelle.

–  Tätä kilpailua ei voisi mitenkään toteuttaa ilman hyviä pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, kiittää kisan järjestäjiin kuuluva keittiömestari ja rotissööri Kai Järnström.

Hän kertoo, että Kespro ja Wihuri ovat sponsoroineet lähes kaikki kisoissa tarvittavat, satojen eurojen arvoiset raaka-aineet ja Raseko antanut tilat kisaa varten. Lisäksi kaikki kisatuomarit ovat mukana vapaaehtoispohjalta.

–Tässä on vanhaa kisälli-meininkiä. Tarkoitus on olla nuorten tukena – ei tosin suinkaan lompakko auki – vaan neuvomassa ja opastamassa, että mitä tietä kannattaa kulkea, summaa Petri Tamminen.

Roni Toivarin pääruoka-annos.
Oona Asikaisen pääruoka-annos.

Kommentoi