Juttu

JUTTU | RIITTA SAARNI |

Reko-ringistä saa syksyn sesonkituotteet tuoreena

Lähiruoka-piiristä saa satokauden vihannekset ja tuoretta lihaa sekä kalaa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä, parkkipaikalta noudettuna. Reko-jakelupaikkoja on Turun seudulla jo parisenkymmentä.

Puutorin Reko-myyntiin pyörällä tullut Tyra Lepistö haki lampaanmaksaa ja jauhelihaa tuottajan pakettiauton takakontista.
– On hienoa ostaa suoraan tuottajalta ja nämä Oksasen tilan lampaanlihat vaan ovat niin hyviä. Käyn Reko-ringissä säännöllisesti hakemassa tuotteita, Lepistö kehuu.

Paikalle saapunut nimettömänä pysyvä rouva kertoo, etteivät hänen kissansa enää suostu syömään muuta lihaa, kuin Reko-myynnistä ostettua, sen jälkeen kun sitä kerran saivat. Eli liha on taatusti tuoretta.

Tyra Lepistö (vas.) haki Minna Oksaselta lampaanmaksaa ja jauhelihaa Puutorin Reko-myynnissä.

Minna Oksanen on myynyt Reko-ringissä muun muassa kananmunia ja kananlihaa, karitsan ja naudan lihaa sekä lampaantaljoja ja villalankaa kolmen vuoden ajan.
– On ollut mukavaa, koska tässä tutustuu asiakkaisiin ja muihin tuottajiin. Kananmunia menee kaupaksi eniten, Yläneeltä pakettiautolla Puutorille ajanut Oksanen kertoo.

Oksasen mukaan kesällä Reko-myynti on hiljentynyt jonkin verran.
– Kesällä on ollut vähemmän tilauksia.

Toivottavasti nyt syksyllä myynti taas vilkastuu. Oma aikansa menee tilausten vastaanottamisessa ja paketoinnissa, sekä kuittien teossa, joten tuottajalta tämä vaatii aktiivisuutta.

Tuottajat ovat ilmoittaneet tarjonnastaan Reko Turku Puutori -nimisessä facebook-ryhmässä, ostajat ovat tilanneet haluamansa tuotteet ja hakevat ne jakelupaikasta. Samalla tuottajilta saa tietoa ruoan alkuperästä ja valmistuksesta.

Martina Nyberg-Von Hellens tuli Puutorille hakemaan tällä kertaa Nurmen Puutarhan sipulia, kyssäkaalia ja timjamia.
– Puolisen vuotta olen käynyt lähiruoka-ringissä, tämä on hyvä systeemi. On kiva tukea suomalaisia ruuan tuottajia. Reko-toiminnassa tietää mistä ruoka tulee ja myyjät taas tietävät, että  ostaja on paikalla kun tilaus on tehty etukäteen, Nyberg-Von Hellens sanoo.

Mynämäkeläinen Jouni Lahtonen on tullut Puutorille myymään Maaritin Luomumyllyn tuotteita.
– Käymme yhteensä 20 eri Reko-piirissä ympäri vuoden myymässä viljatuotteita, kuten spelttiä, ruista ja kauraa. Meiltä saa tilata myös kuivattua hernettä ja erilaisia pastoja, lettujauhoja ja jyviä. Pienet tuottajat eivät oikein saa kaupoissa tuotteitaan esille, joten siksi Reko-myynti on elintärkeää, Lahtonen painottaa.

Luotettavaa kuluttamista

  • Reko eli Rejäl konsumption tarkoittaa luotettavaa kuluttamista. Reko-mallissa tuottaja ja kuluttaja tapaavat sovittuna ajankohtana ja kuluttaja saa ostaa ruokansa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Alueen tuotanto hyötyy ja ympäristön kuormitus vähenee, kun turhia pakkauksia ei ole.
  • Reko-ringit toimivat facebookissa, suljettuun ryhmään pitää hakea mukaan. Tuottaja kertoo ryhmässä tuotteistaan ja avaa tilauksen. Asiakas tilaa haluamansa määrän ja sitoutuu noutamaan tuotteet jakelupäivänä.
  • Suosituimmassa Reko Turku -ryhmässä on lähes 12 000 jäsentä. Sen jakelu tapahtuu Länsikeskuksessa parillisina keskiviikkoina. Turussa on myös Puutori ja ”Tois pual jokke”-ryhmät. Reko-ryhmä löytyy myös Naantalista, Raisiosta, Uudestakaupungista, Paimiosta, Mynämäeltä, Raumalta, Nousiaisista, Paraisilta, Kustavilta, Laitilasta, Liedosta, Kyröstä, Aurasta, Kemiönsaaresta, Kaarinasta ja Salosta.
  • Syyskuussa Reko-myynnistä kannattaa hakea: juureksia, erilaisia kaaleja, omenaa, tyrnimarjaa, luumua, sieniä, tomaattia, sipulia, kurkkua, paprikaa, kesäkurpitsaa, perunaa, yrttejä, hunajaa.
  • Ympäri vuoden tarjolla on muun muassa: lihaa, kalaa, kasviksia, juureksia, kananmunia, maitotuotteita, viljatuotteita, härkäpapua, hernettä, marjatuotteita kuten kuivattua marjarouhetta, chiliä, sinappia ja hilloja.

Kommentoi