Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Ravintola Soinnun uusi keittiömestari: Miksi New York, kun meillä on Turku?

Venezuelasta kotoisin oleva, Italiassa opiskellut Bernardo Costantino unelmoi pitkään omasta ravintolasta New Yorkissa. Nyt hän kurvaa aamuisin jopollaan Turun kauppatorille hakemaan tuoreita vihanneksia ja yrttejä ja jatkaa siitä kokkaamaan ravintola Sointuun.

Annos nimeltä Why New York when we have Turku. Kuvat: TS/Shoja Lak
Annos nimeltä Why New York when we have Turku. Kuvat: TS/Shoja Lak

Pikkelöidyistä juureksista muodostuu tuttuja rakennuksia: Turun linna, Tuomiokirkko, Kauppahalli, Turku Energian savupiippu ja lopulta pikkuinen punainen puutalo. Rivissä niistä piirtyy lautasella kuvitteellinen Turun kaupungin siluetti kaukaa katsottuna.

Kasvikset leikataan tarkasti turkulaisen Laura Laihon suunnittelemien muottien mukaan, ja lautasella on enemmän symboliikkaa kuin äkkiseltään arvaisi. Annos tekee kunniaa italialaiselle keittotaidolle ja maailman parhaana keittiömestarina pidetyn Massimo Botturan kuuluisalle annokselle. Toisaalta se kertoo siitä, miten keittiömestari Bernardo Costantino kävi katsomassa Turkua kauempaa – ja päätti palata.

Turku on ollut jo useamman vuoden ajan Costantinon kotikaupunki. Venezuelassa syntynyt, mutta Iltaliassa Alman kokkikoulussa opiskellut Costantino päätyi opiskelujensa jälkeen työskentelemään parin vuoden ajan turkulaisessa Sergio´s-ravintolassa. Vuosi sitten maailma alkoi kuitenkin kutsua, ja Costantino vietti ensin puoli vuotta töissä Barbadoksella ja sen jälkeen New Yorkissa.

Oman ravintolan perustaminen New Yorkiin oli aina ollut Costantinon unelma, mutta paikan päällä asiat eivät näyttäneetkään enää yhtä houkuttelevilta. Costantino katsoi läheltä, miten ystävät paiskivat töitä suurkaupungissa ja mietti yhä enemmän Turkua.

– Kuten siinä kassissa sanotaan: Varför Paris, vi har ju Åbo – minä ajattelin, että Why New York, when we have Turku!
– Sohossa on kallista, likaista ja turvatonta, Turussa taas puhdasta ja kaunista. Turku on minulle hyvä paikka – ruoho ei ole aina vihreämpää aidan toisella puolella.

– Haluan valita kaikki raaka-aineet Turun kauppatorilta itse aina, kun vain mahdollista, kertoo Bernardo Costantino. Matka torille taittuu polkupyörällä.
– Haluan valita kaikki raaka-aineet Turun kauppatorilta itse aina, kun vain mahdollista, kertoo Bernardo Costantino. Matka torille taittuu polkupyörällä.

Ravintola Sointu vaihtoi omistajaa samoihin aikoihin, kun Costantino mietti, mitä tekisi seuraavaksi. Soinnun keittiötä aiemmin luotsannut James Kinghorn tutustutti uuden yrittäjän Sakura Khanalin ja Costantinon toisiinsa, ja pian oltiinkin remontoimassa keittiötä uuteen uskoon Costantinon toiveiden mukaisesti. Sointu avautui uusin voimin heinäkuun alussa.

– Pienessä ravintolassa on se etu, että saan toteuttaa itseäni ja pystyn valvomaan laatua, Costantino sanoo.
Mieluiten Costantino kurvaa joka aamu jopollaan Turun kauppatorille, valitsee kassin täydeltä purjoja, munakoisoja, salaatteja ja yrttejä ja pyöräilee Sointuun valmistelemaan iltaa. Lounastoimintaa ravintolassa ei tällä hetkellä ole.
Costantinon suunnittelemalla listalla näkyvät sekä italialaiset että kansainväliset vaikutteet. Yksi keittiömestarin omista annoksista on nimeltään Heinäkuu Turun kauppatorilla. Siinä päärooliin pääsevät sesongin vihannekset ja kotimainen kala.

Listalla on nyt kolmen ja viiden ruokalajin menut, mutta Costantinon unelmana olisi luoda 12 ruokalajin menu. Suunnitelmia on muitakin, niistä tärkein on Soinnun ravintolatilan remontti. Ravintolan uuden ilmeen on suunnitellut vaasalainen Hannah Hermans, ja uudistukset on tarkoitus toteuttaa tulevana syksynä.

Annos nimeltä Heinäkuu Turun kauppatorilla.
Annos nimeltä Heinäkuu Turun kauppatorilla.

 

Juttua korjattu 15.8. klo 9.48. Hannah Hermansin kotipaikan osalta.

Kommentoi