Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Ravintola Bertha näyttää mallia: kokkivierailut on jo nähty – nyt satsataan salipuoleen

– Keittiössä voi pärjätä, vaikka olisi millainen mörrimöykky – kunhan osaa tehdä hyvää ruokaa. Salin puolella työskentelevillä ihmisillä taas ei saisi koskaan olla huonoa päivää. Heidän pitää pysytä aina reagoimaan tilanteisiin ja ihmisiin ja näiden mielialoihin. Ihannetapauksessa asiakasta ei päästetä ravintolasta ulos muuta kuin onnellisena, luotaa ravintoloitsija Mika Roito, toinen tamperelaisen ravinteli Berthan ja ravintola Huberin yrittäjistä.

– Suomessa salipuolen työ on aliarvostettua, ottaen huomioon miten vaativaa työ on ja miten kovatasoista salihenkilökuntaa Suomessa nykyisin on. Toki oppimistakin aina löytyy, Roito miettii.

Berthan ravintolatoimenjohtaja Markus Saavalainen tuumi tänä keväänä, että kokkivierailut on jo niin nähty, mitäpä, jos pyydettäisiin vaihteeksi vierailulle kovia salipuolen tekijöitä. Roito innostui asiasta heti.

– Uskallan sanoa, että olemme ensimmäinen ravintola, joka tekee tätä Suomessa näin laajamittaisesti. Tämä on ensinnäkin asiakkaille elämys, lisäksi tämä on paljon nopeampi tapa saada oppia kuin se, että lähettää omaa henkilökuntaa muualle kattelemaan. Ja kun teemme tämän omassa ympäristössämme, saamme välitöntä palautetta omasta toiminnastamme.

 

Berthassa vierailee tämän kesänä aikana kolme kovaa ammattilaista: ravintolapäällikkö Kai Autio ravintola Careliasta, group beverage director Lauri Vainio, joka työskentelee muun muassa SicaPellessä ja Meat Districtissä sekä sommelier Johan Borgar ravintola Chef & Sommelierista.

Ensimmäinen vierailu toteutettiin toukokuun lopulla, ja Berthassa vieraili Kai Autio. Hän oli mukana ensin catering-keikalla ja sitten ravintolan arjessa koko lauantain, ja hoiti työtehtäviä muun henkilökunnan rinnalla.
–Uskomatonta, miten vaivattomasti ammattilainen voi solahtaa joukkoon, hämmästelee Roito.

– Hän hoitaa asiat omalla hienolla tyylillään, eikä tee itsestään numeroa.  Tärkeintä on, että asiakas on keskiössä, ja tarjoaminen ei ole tyrkyttämistä. Jos asiakas ei tiedä mitä hän haluaa, yhdessä sitten kaivellaan se esiin, kertoo Roito.
Hän sanoo, että vierailu toi paljon ajatuksia siitä, miten toimintaa voitaisiin jatkossa kehittää. Roito näkee, että tällainen vuoropuhelu on alan sisällä hyödyllistä kaikille, ja sen kautta pääsee peilaamaan omaa tekemistään.

 

Berthan kokemukset ja opit pääsevät varmasti kiertoon myös Turun seudulle, kun Mika Roito saapuu yhdessä Pekka Salmelan kanssa tänä kesänä kokkaamaan Kustavin Kipinään 20.-23.7.
– Heinäkuun loppu on kokeille mahtavaa aikaa, kaikki alkukesän tuotteet ovat jo käytettävissä ja osa loppukesän sadostakin on jo valmistunut, intoilee Roito.

– Menumme ei ole vielä valmis, mutta valmistamme paljon ruokaa tulella. Emme siis grillaa, vaan valmistamme tulella muun muassa kasviksia ja paikallista.
Kipinään Roito tutustui viime kesänä käydessään siellä syömässä, ja ihastui paikkaan ja sen fiiilkseen.

– Yritin käydä siellä muina miehinä, incognito, ja olin varannut pöydänkin eri nimellä. Mutta kyllähän minut tunnistettiin. Siinä sitten illallisen aikana rupattelin Kurujen kanssa ja loppukonjakin kohdalla huomasin lupautuneeni tulemaan Kipinään kokkaamaan seuraavana kesänä, Roito nauraa.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo