Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Rapuaika alkaa – ravut voi keittää myös olutliemessä

Rapuaika alkaa tämän viikon perjantaina 21.7. ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka.

Rapujuhlat ovat monille suomalaisille jokakesäinen perinne ja loppukesän odotetuimpia juhlia. Rapujen käytöllä on ikivanhat perinteet – jo Mesopotamiassa järjestettiin loistavia rapujuhlia. Suomessakin on ravustettu jo 1700-luvulta lähtien.

Suomen vesistöihin ovat levinneet joki- ja täpläravut. Näistä jokirapu on erityisesti herkkusuiden suosikki, täplärapu puolestaan jokirapua huomattavasti yleisempi. Rapuja myös viljellään, mikä nykyään takaa niiden saatavuuden periaatteessa ympäri vuoden.

Iloiset rapujuhlat ystävien seurassa sujuvat saksiniekkojen ja snapsien säestämänä. Rapujuhlia vietetään yleensä heinä-elokuussa.

Jäähtyneet ravut kannattaa nostella liemestä tarjoiluvadille keoksi hieman ennen tarjoilua niin, että rapujen sakset osoittavat kohti vadin laitoja. Rapujen alle ei kannata laittaa jääpaloja, ettei suola ja maku häviä. Keon voi koristella muutamalla tillikukinnolla.

Perinteisesti rapujuhlien emäntä tai isäntä valitsee pöytänaapurilleen ensimmäisen ravun. Tämän jälkeen kerrotaan, montako rapua on ruokailijaa kohden.

Rapujuhlissa maljoja nostetaan emännälle ja isännälle, ystävyydelle tai hienolle illalle. Ensimmäinen malja kohotetaan aina isännälle. Maljat nostetaan laulun kera joka seitsemännen ravun jälkeen. Joskus juodaan puolikas ryyppy joka kolmannen ravun jälkeen.

Keitetyt ravut

(4-6 syöjälle)

40 rapua
5-6 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä

Tarkista että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut kylmässä vedessä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä. Poista tillit. Nosta ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin 10 kpl kerrallaan.

Kun vesi alkaa kiehua uudelleen, laske keittoaika siitä lähtien. Rapuja keitetään noin 10 minuuttia. Nosta ravut isolle vadille jäähtymään.  Keitä näin kaikki ravut. Laita kattilaan loput tillit. Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.

Vinkki: Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun. Nosta ravut liemestä vadille kauniiseen kekoon. Koristele kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä. Laita tarjolle tillisilppua, paahtoleipää ja voita tai levitettä.

Ravut voi keittää myös oluella maustetussa liemessä:

Olutliemi rapujen keittoon

5 l vettä
0,5 l tummaa olutta
5 kpl sokeripalaa
200 g karkeaa merisuolaa
1 kpl iso nippu kruunutilliä

Valmista kuten tavallinenkin keitinliemi.
 
Lähde: Pro Kala

 

Lue myös jutut: Näin onnistut pakasterapujen kanssa ja Ideoita rapujuhlien kattaukseen

Kommentoi