Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Raikas ja mehukas kyssäkaali on tutustumisen arvoinen

Kaalikausi on nyt Suomessa parhaimmillaan. Yksi kaaliperheen nuorimmaisista on kaalirapiksikin kutsuttu kyssäkaali. Se on raikas ja mehukas kaali, johon kannattaa tutustua.

Kyssäkaalin maussa tunnistaa naurista, joidenkin mielestä mehevää lanttua. Mukana on makeutta ja retiisimäistä puraisua. Keskikokoiset, noin greipin kokoiset kyssäkaalit maistuvat kaikkein herkullisemmilta, mutta liian kookkaat saattavat olla puisevia. Kyssäkaalista syödään maan päälle kehittyvä varsimukula.

Kyssäkaalia voi nauttia tuoreena sellaisenaan. Raastettuna, raikkaisiin omenoihin tai makeisiin porkkanoihin yhdistettynä kyssäkaali maistuu hyvältä, samoin coleslaw-kaalisalaatin tapaan valmistettuna.

Kyssäkaalia voi käyttää myös kuumennettaviin ruokiin samaan tapaan kuin perunaa, naurista tai lanttua: keittoihin, patoihin, muhennoksiin ja gratiineihin. Kypsennysajan kanssa kannattaa olla tarkka, koska kyssäkaali soseutuu helposti. Sosekeittoon kyssäkali antaakin hyvän makulisän.

Helppo tapa tutustua kyssäkaalin on leikata kuorittu kaali tikkumaisiksi suikaleiksi, pyöräyttää joukkoon laadukasta öljyä, puristaa sitruunasta mehua ja ripauttaa lopuksi mukaan myös suolaa. Sellaisenaan ohuet kyssäkaaliviipaleet maistuvat myös juustotarjottimella.

Lokakuun toisen viikon kasvisteema vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna viikko 41 (9. – 15.10.2017) on nimetty kyssäkaalille. Kyssäkaalin käyttötapoja halutaan tehdä tunnetuksi, koska moni ei ole kyssäkaalia edes maistanut.

 

Kyssäkaalisalaatti à la Rouva kasvis

1–2  kyssäkaalia
puolikas verkko- tai hunajamelonia
1–2 kotimaista omenaa
pieni nippu ruohosipulia
Piimäkastike
2 dl piimää
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
2 tl dijoninsinappia
2 rkl sitruunan mehua
1 tl hunajaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Sekoita kastike. Mittaa kaikki aineet tilavaan kulhoon ja sekoita hyvin.
Kuori ja raasta kyssäkaali tikkumaisiksi, ohuiksi suikaleiksi mandoliinilla tai muulla tehokkaalla vihannesleikkurilla. Kuori ja raasta vastaaviksi suikaleiksi myös meloni ja omena. Hienonna ruohosipuli.
Siirrä kasvikset kulhoon kastikkeen päälle. Sekoita kahden lusikan avulla nostellen. Siirrä salaatti tarjoiluastiaan. Salaatti sopii erityisesti grilliruokien kaveriksi.

Ohje ja ruokakuva kirjasta Rouva Kasviksen parhaat, Pirjo Toikkanen, Otava, 2017.

Kommentoi