Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Puraise pala Naantalia – vaikkapa vohvelia, burgeria vai graavilohta

Naantalissa osataan olla reilusti ylpeitä omasta osaamisesta ja kertoa, että meidän tekemämme ruoka on maailman parasta. Tässä poimintoja herkuista, joita Naantalissa kannattaa maistaa.

Kuvat: TS/Mikael Rydenfelt

Vohveli

Kahvila Amandiksen ilmavat, rapeat vohvelit ovat klassikkoherkku. Reseptiä on moni kysellyt, mutta turhaan: se on salaisuus.

– Usein käy niin, että asiakas huudahtaa annoksen nähdessään, että enhän minä jaksa tätä syödä! Mutta lopulta hän vielä nuolee lautasenkin, nauraa yrittäjänä toimiva Annika Virtanen.

Amandis on perheyritys, jota Virtanen pyörittää yhdessä äitinsä Sirpa Ruohosen kanssa. Mukana auttelemassa on jo kolmaskin polvi, Virtasen tyttäret Ruusu ja Helmi.

Amandis toimii Naantalissa jo 15. vuottaan. Paikka on avoinna ympäri vuoden, mutta varsinainen vilske alkaa juhannuksesta. Kaikkiaan asiakaspaikkoja on 200, ja siksi omin voimin ei pärjätä, vaan Amandis työllistää kesäsesongin aikana 13 paikallista nuorta.

– Olemme joka kesä saaneet töihin aivan huippuhenkilökuntaa, kiittää Virtanen.

Koko henkilökunta on koulutettu baristoiksi ja Virtanen painottaa moneen kertaan vieraanvaraisuutta ja hyvää asiakaspalvelua – se on kaiken ydin.

Amandiksen vohveleita saa sekä suolaisilla että makeilla täytteillä. Niitä valmistetaan myös gluteenittomista jauhoista, mutta ei maidottomana tai vegaanisena.

– Maito ja muna ovat niin olennainen osa reseptiä, että ilman niitä lopputulos ei ole oikeanlainen. Vegaaneille tarjoamme mieluummin jotain muuta, sanoo Virtanen.

Rysäburgeri

Naantalin satamasta löytyy vieri vierestä ravintoloita ja kahviloita, ja joukon uusin ravintolatulokas on Snickari.

Paikka on saanut nimensä 1800-luvun lopulla rakennetusta nikkarityylisestä kulmatuvasta, jonka myötä rakennusta alettiin kutsu Snickarin taloksi. Paikalla on sijainnut muun muassa Naantalin ensimmäinen alkoholimyymälä, lyhyttavarakauppa ja valokuvaamo. Ennen Snickaria paikalla toimi Rantaravintola.

Snickarin listalta löytyy paikallisia erikoisuuksia, muun muassa Liitolan myllyn jauhoista valmistettua pizzaa ja rysäburger. Se on ruisleivän väliin rakennettu paikallinen herkku, joka valittiin vuonna 2010 järjestetyssä kilpailussa Naantalin parhaaksi silakkaruuaksi.

– Lisäämme lähiruokaa listalle sitä mukaa, kun kasvukausi etenee. Alkukesästä rysäburgerin kanssa tarjoiltiin lohkoperunoita, mutta ne vaihdettiin uusiin perunoihin heti kun mahdollista, kertoo johtava keittiöpäällikkö Marko Ilander.

Banaanikakku

Vierasvenesatama uudistui Naantalissa tänä keväänä, kun paikalle rakennettiin uusi palvelurakennus.

– Harppasimme 40 vuotta ajassa eteenpäin tämän uuden rakennuksen myötä, naurahtaa yrittäjä Miska Ruohonen. Ennen palvelut oli ripoteltu viiteen eri pisteeseen, nyt melkein kaikki on saman katon alla. Veneilijöille on tarjota muun muassa hulppeat saunatilat vilvotteluparvekkeella, modernit vessat ja niin lounasta kuin pikkusyötävääkin.

Vierasvenesataman yhteydessä toimivassa kahvila-ravintolassa kaikki tehdään itse leipää myöten, ja keittiöstä vastaa 11 vuotta Australiassa asunut koki Petteri Luukkala.

Yksi ruokamuisto reissusta on mehevä banaanikakku, joka pariloidaan lämpöiseksi ennen kuin se tarjoillaan asiakkaalle. Listalta löytyy myös muun muassa kerrosleipiä ja ruokaisa frittata-munakas sekä lähikalasta tehty fish & chips.

Omenaviiniä

Naantalin keskustasta 20 minuutin ajomatkan sijaitsevaa, Rymättylässä sijaitsevaa Röölän kylää puhalletaan uuteen nousuun, ja kasvua haetaan muun muassa ruokamatkailijoista. Meren rannassa aivan lähekkäin sijaitsee useampi käyntikohde: ravintola Röölänranta, silliperinnekeskus Dikseli ja Brinkhall Sparkling Oy, joka valmistaa omenaviiniä.

– Tuotteiden maun takana ovat suomalaiset omenalajikkeet, suomalainen maaperä, paikallinen ilmasto ja tuotantotapamme, joka pohjaa ranskalaiseen viininvalmistusperinteeseen. Me valmistamme tuotteemme kuin samppanjan ja hinnoittelemme sen kun samppanjan! Tämä ei ole massatuote, vaan luksusta, kertoo yrityksen toinen perustaja Jean-Marc Hering. Hän luotsaa yritystä yhdessä toisen perustajaosakkaan, idean keksineen Juhani Salovaaran kanssa.

Esimerkiksi omenakuohuviini maksaa 30 euroa pullolta.

Vuonna 2015 perustettu tehdas ja myymälä on vierailukohde, jossa käy tällä hetkellä satakunta ihmistä viikossa. Tarjolla on kierros, johon sisältyy yrityksen tuotteiden maistelua tastingin muodossa. Osa kävijöistä piipahtaa vain ostoksille, sillä yrityksen juomia ei voi ostaa Alkosta, ainoastaan suoraan myymälästä.

– Saimme luvan myydä tuotteita, sillä meidät lasketaan maatilaksi, virnistää Hering. Laseittain tuotteita myydään Naantalissa esimerkiksi ravintola Trapissa ja Uusi Kilta -ravintolassa.

Ranskasta kotoisin oleva Hering kertoo kävijöille vuolaasti tuotteiden valmistusprosesseista ja esittelee tuotanto- ja varastotiloja.

Yrityksen ensimmäinen myyntiin tuotu juoma oli Eeva- niminen omenajääviini, jonka koko 2 000 pullon tuotanto myytiin loppuun nopeasti. Nyt tarjolla on Brinkhall Sparklingin tunnetuinta tuotetta, omenakuohuviiniä, jota voidaan valmistaa tällä hetkellä 18 000 pulloa vuodessa. Syksyllä markkinoille tulee Aatami-nimistä väkevää viiniä.

Tyrnigraavattu lohi

Vanha kansakoulu on saanut uuden elämän Rymättylän Poikon kylässä, kun siellä toimii ravintola Pohjakulma.

Paikka on tunnettu vieraanvaraisuudestaan ja muun muassa siitä, että talon emäntä Marjut Kyyrö on itse aina vastassa ryhmiä.

Vanhan ajan tunnelmaa henkivän paikan erikoisuus ovat perinteiset pitopöydät.

– Pöytä pysyy varsin muuttumattomana ympäri vuoden, sillä asiakkaat huomauttavat heti, jos jotain puuttuu. Meillä on esimerkiksi tarjolla rosollia ympäri vuoden, kertoo

Yksi paikan erikoisuuksista on omatekoinen saaristolaisleipä, jonka reseptin Kyyrö ja hänen puolisonsa Stefan Siljamäki saivat talon mukana, tehdessään kaupat paikasta vuonan 2003.

Toinen tavaramerkki ovat monipuoliset kalaruuat, jotka valmistetaan itse. Esimerkiksi suussasulava tyrnigraavattu lohi kuuluu asiakkaiden suosikkeihin.

Pohjakulmassa suositaan lähiruokaa, ja osa tuotteista ostetaan läheiseltä luomutilalta. Lähes kaikki tarjolla olevat ruuat ovat laktoosittomia ja gluteenittomia.

Ravintolassa on 180 asiakaspaikkaa, joista osa ulkona.

– Meillä käy paljon mökkiläisiä, jotka tuovat vieraansa tänne syömään ja lähtevät sitten jatkamaan päiväänsä mökille. Se on isäntäväelle kätevää, kertoo Kyyrö.

 

Kesän uutuus on kahvilakierros

Mihin kannattaa mennä kahville Naantalissa? Sitä kyseltiin niin ahkerasti Naantalin Matkailusta, että syntyi idea kahvilakierroksesta, jonka jokainen voisi tehdä omin päin.

Tänä kesänä myynnissä on 22 euron hintainen kortti, jolla voi nauttia kahvin tai teen ja tietyn tuotteen kolmessa eri kahvilassa. Ne voi valita kymmenen kierroksessa mukana olevan kahvilan joukosta.

– Osa kahviloista tarjoaa makean, osa suolaisen vaihtoehdon, ja ne ovat kaikki erilaisia. Tarkoituksena on innostaa ihmiset tutustumaan uusiin paikkoihin, kertoo toimitusjohtaja Tarja Rautiainen Visit Naantali – Naantalin Matkailu Oy:stä.

Kahvilakortti on voimassa vuoden kerrallaan.

Ravintoloita Naantalissa:

Uusi Kilta
Valborg
Snickari
Hasta La Pasta
Naantalin Kaivohuone
Ravintola Trappi ja Trapin piha
Kahvila Santala
Föribaari
Luostarin Puutarha
Ravintola Merisali
After Sail 714
Toffes
China Jasmine
 Ravintola Kultaranta
Heineken House
Rantamakasiini (Merimasku)
Naapuri (Merimasku)
 Ravintola Röölänranta (Rymättylä)
Pohjakulma (Rymättylä)
 Wanha Salakuljettaja
Saaristohotelli Vaihela

Naantalin Kylpylä:
Le Soleil
Tammikellari
Thai Garden

Naantalin kahviloita:

Café Amandis
Snickari
Naantalin Aurinkoinen
Muumimaailman Eriskummallinen Kahvila ja Teehuone
Café Akseli
Café Antonius
Naantalin Kylpylän Café Roma
Tammiston tila
Louhisaaren Kartanon Kahvila
Leipomo Tuulisolmu
Naantalin Kylpylän kesäkahvila Visit Naantalin takana
Taattisten tilan kesäkahvila
Kultarannan kioski
Biljardihai (Merimasku)

* Lisäksi Keski- ja Etelä-Euroopassa valmistettuja erikoiselintarvikkeita maahantuova Smallstore on avannut kesäkaupan Naantaliin. Kauppa on avoinna päivittäin aina syyskuun alkuun asti Visit Naantalin talossa vanhan kaupungin rannassa osoiteessa Kaivotori 2.

 

Juttua korjattu julkaisun jälkeen Brinkhall Sparkling Oy:n osalta, täydennetty, että yrityksellä on kaksi perustajaosakasta.

Kommentoi