Juttu

JUTTU | VIVI WIHANTO |

Pipareilla iloa Tyksin pikkupotilaille

Ruth Lintunen (vas.) ja Marika Rintala veivät piparkakkuteoksensa lahjaksi Tyksin pienille lapsipotilaille. Rakennelman tekemisessä oli mukana myös tyttöjen luokkakaveri Vilja Kaukinen. Kuvat: TS/Riitta Salmi

Raisiossa asuvat Marika Rintala, Ruth Lintunen ja Vilja Kaukinen eivät olekaan mitä tahansa piparileipureita. Tyttöjen käsissä valmistuneesta valtavasta piparitaideteoksesta löytyy perinteisen talon lisäksi myös ainakin tori, leipomo, luistinkenttä asuinalueineen sekä joulupukki 40 tonttunsa kera.
– Osallistuimme tällä teoksella koulumme piparkakkukisaan, jonka aiheena oli tonttuparaati. Voitimme sekä esikoululaisten äänestyksen että yleisöäänestyksen. Ohjeena oli, että kaiken mukana olevan piti olla syötäväksi kelpaavaa, Ihalan koulun kuudetta luokkaa käyvät tytöt kertovat innostuneina.

Piparkakkutaikinan lisäksi Ruth Lintunen (vas.) ja Marika Rintala käyttivät työssään muun muassa vaahtokarkkeja, suolatikkuja ja hattaraa.

Tyttöjen tekemä tonttuparaati oli koko kilpailun isoin. Rakennelmaan kului yhteensä kymmenen pakettia piparitaikinaa, mutta myös paljon muita raaka-aineita. Rakennusmateriaaleina he käyttivät perinteisen sokerimassan lisäksi muun muassa karkkeja, jäätelötötteröitä, hattaraa, liivatelehtiä, suolatikkuja ja marsipaania.
– Aloitimme tekemisen jo marraskuun puolivälissä ja kahdessa viikossa saimme työn valmiiksi. Kokosimme taloa aina silloin tällöin koulun jälkeen ja viikonloppuisin, 12-vuotiaat leipurit kertovat.
Piparkakkuteoksen suunnittelu sai tyttöjen mielikuvituksen lentämään. Teoksesta olisi varmasti tullut tuplasti suurempi, ellei Marikan äiti Päivi Rintala olisi pistänyt touhulle stoppia. Rakennelma on alusta asti ollut tyttöjen oma projekti palojen paistamisesta ja tomusokerin värjäämisestä lähtien. Äidin apua tarvittiin ainoastaan palojen liimaamisessa.

Eilen tiistaina Rintala ja Lintunen apujoukkoineen kuskasivat valtavan pipariteoksensa Tyksin lapsipotilaita ilahduttamaan. Tytöt halusivat lahjoittaa teoksensa Tyksin lastentautien poliklinikalle.
– Olen viettänyt itse pienenä paljon aikaa sairaalassa. Mielestämme on tärkeää, että sairaat lapset pääsevät näkemään kaikkea kivaa, joten halusimme tuoda heille iloa, Marika Rintala kertoo.
– Aluksi ajattelimme lahjoittaa tämän lastenkotiin, mutta he siellä taitavat tehdä itsekin piparkakkutaloja, Ruth Lintunen lisää.
Tyksin lastenpoliklinikalla on nähty piparkakkutaloja useampanakin vuotena, ja juuri eri tahojen lahjoituksena. Osastonhoitaja Helena Leino otti talon vastaan ilahtuneena.
– Tämä on tosi mukava ilo lapsille, jotka istuvat ja odottavat pääsyä vastaanotolle. Jos saisimme pidettyä tämän ehjänä jouluun asti, niin sen jälkeen voisi antaa luvan sen syömiseen, Leino hymyilee.

Kuuset on tehty jäätelötötteröistä.

Kommentoi