Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Pikkusyötäviä & ihania lisäkkeitä grilliherkuille

Paprikat kannattaa grillata reilusti tummiksi, neuvoo Aki Wahlman. Kuvat: TS/Lennart Holmberg.
Paprikat kannattaa grillata reilusti tummiksi, neuvoo Aki Wahlman. Kuvat: TS/Lennart Holmberg.

Koko aterian voi valmistaa helposti grillissä. Näillä Aki Wahlmanin ideoimilla lisäkkeillä rakennat pihvin, makkaran tai kalan ympärille herkullisen kesäaterian.

Laita grilliin heti ensimmäiseksi muutama viipale maalaisleipää, niin voit tarjota alkupalaksi bruschettaa. Se taittaa pahimman nälän sillä aikaa kun itse pääruoka valmistuu.

Jos grillissä tirisee tuhti pihvi, sopiva lisäke sille on kevyt raakakasvissalaatti. Jäävesi rapeuttaa kasvikset kiinteiksi ja napakoiksi, eivätkä ne tarvitse mausteekseen kuin tilkan oliiviöljyä ja sitruunamehua. Raakakasvissalaattiin voit käyttää esimerkiksi parsaa, porkkanaa, fenkolia, kevätsipuleita ja retiisejä, tai vain joitain näistä. Salaatin sekaan voi myös lisätä jäävuorisalaatin lehtiä.

Monet kasvikset sopivat hyvin grillattavaksi, ja esimerkiksi paprika pehmenee grillissä makeaksi. Lyhyt jälkimarinointi – ja maukas lisuke on valmis. Samoin grillattu parsa on todellinen kesäherkku. Kasvikset voi halutessaan maustaa vielä parmesaanisiivuilla.

Kaksi kokonaista valkosipulia yhteen majoneesidippiin voi kuulostaa hurjalta, mutta grillaaminen tai uunissa kypsentäminen tekee valkosipulin mausta lempeämmän. Valkosipulit voi kietoa folioon tai kypsentää leivinpaperista rutistetun kupin päällä. Kun ne sekoittaa laadukkaan majoneesin joukkoon, voi olla varma, että tälle lisukkeelle riittää kysyntää.

Reseptit: Aki Wahlman/Luomaku. Kaikki reseptit ovat neljälle.

Tuoreet yrtit antavat makua ja näköä annoksiin.
Tuoreet yrtit antavat makua ja näköä annoksiin.

Tomaattibruschetta

bruschetta
4 viipaletta vaaleaa maalaisleipää tai patonkia
1 punasipuli
4 tomaattia
1 ruukku tuoretta basilikaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
hiutalesuolaa
rouhittua mustapippuria

Hienonna tomaatit, punasipuli ja suurin osa basilikasta. Säästä muutama kaunis lehti koristeluun. Sekoita tomaatteihin puristettu valkosipuli, basilika ja öljy. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paahda tai grillaa leipäviipaleet. Ne voi myös paahtaa 275-asteisessa uunissa. Hiero leivän pintaa puolitetulla valkosipulin kynnellä.

Levitä tomaattiseos suoraan leivälle. Koristele basilikalla tai muilla yrteillä. Jauha päälle hieman mustapippuria. Voit viimeistellä leivät parmesaaniraasteella tai revityllä mozzarellalla.

Tulosta resepti


Grillattua parsaa

grillattuaparsaa
200 g tuoreita vihreitä parsoja (noin 10 kpl)
3 rkl sitruunamehua
½ dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
1½ tl tuoretta tilliä
suolaa ja pippuria maun mukaan

Poista parsoista kova kanta (ja kuori parsat tarvittaessa). Laita parsat vuokaan. Sekoita keskenään sitruunamehu, oliiviöljy, valkosipuli ja hienonnettu tilli. Kaada sekoitus parsojen päälle ja anna marinoitua ainakin tunnin ajan silloin tällöin käännellen.

Grillaa parsat kuumassa grillissä jatkuvasti käännellen, kunnes ne ovat pinnaltaan rapeita. Tähän menee 5–7 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tulosta resepti

Paprikoiden kanssa voi grillata myös kesäkurpitsasiivuja.
Paprikoiden kanssa voi grillata myös kesäkurpitsasiivuja.

Grillatut marinoidut paprikat

5 punaista ja keltaista paprikaa
oliiviöljyä

marinadi
1 rkl sitruunamehua
1 murskattu valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
lehtipersiljaa
lisäksi suolaa ja mustapippuria

Halkaise paprikat pituussuunnassa, ja poista niistä siemenet. Laita paprikanpuolikkaat grilliin kuoripuoli alaspäin. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä. Grillaa paprikoihin kunnolla väriä ja ota ne pois grillistä.

Anna jäähtyä hetki muovipussissa tai keittiöpyyhkeen alla, ja sen jälkeen poista kuoret vetämällä ja paloittele paprikoiden hedelmäliha. Sekoita palat ja marinadin joukkoon. Anna maustua hetki.

Tulosta resepti


Raakakasvissalaattia

raakakasvissalaatti
100 g porkkanaa
100 g tankoparsaa
100 g kevätsipulia
50 g retiisiä
vettä, jääpaloja
oliiviöljyä
sitruunamehua
(tilliä, basilikaa)

Pese kaikki kasvikset hyvin, kuori tarvittaessa. Leikkaa kaikki kasvikset kuorimaveitsellä tai juustohöylällä ohuiksi lastuiksi ja laita ne jääveteen vähintään viideksi minuutiksi.

Valuta vesi pois ja mausta raakasalaatti oliiviöljyllä ja sitruunamehulla sekä halutessasi yrteillä.

Tulosta resepti

Uunissa paahtuneita valkosipuleista nousee mahtava tuoksu.
Uunissa paahtuneita valkosipuleista nousee mahtava tuoksu.

Valkosipulimajoneesi (Aioli)

aioli
2 valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa, timjamia
2 dl majoneesia
1 sitruunan mehu
ripaus cayennepippuria

Leikkaa valkosipulista ”huippu” pois ja laita foliokaistaleen sisälle oliiviöljyn, timjamin ja suolan kanssa. Kääri folio kiinni ja paahda uunissa 170 astetta 30 minuuttia. Voit myös paahtaa valkosipulin grillissä.

Purista jäähtyneestä valkosipulista kaikki pehmeä valkosipuli siivilään ja paseeraa. Lisää joukkoon muut aineet.

Tulosta resepti

Kommentoi